"Φαινόμενα παραμεσιτείας πλήττουν την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης" (22.10.2014)

"Φαινόμενα παραμεσιτείας πλήττουν την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης" (22.10.2014) Κύριο

Αρ. Πρωτ.3876

Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Φαινόμενα παραμεσιτείας πλήττουν την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το φαινόμενο της παραμεσιτείας στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά εμφανίζονται περιπτώσεις αγοροπωλησίας ακινήτων από επιτήδειους, οι οποίοι χωρίς να είναι επαγγελματίες μεσίτες με άδεια άσκησης επαγγέλματος, παρουσιάζονται ως μεσίτες και δρουν στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μία σειρά από προβλήματα στους επαγγελματίες του κλάδου.
Ενδεικτικό της διάστασης που έχει πάρει το φαινόμενο αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των πράξεων που γίνονται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη, γίνεται από ανθρώπους που εμφανίζονται και λειτουργούν σαν μεσίτες, χωρίς όμως να έχουν την απαιτούμενη άδεια ή να ανήκουν στον κλάδο.
Το παζλ του κυκλώματος της παραμεσιτείας συμπληρώνουν και τα εικονικά γραφεία και οι εταιρείες φαντάσματα, που διαφημίζονται σε διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες, χωρίς ωστόσο στην πραγματικότητα να υπάρχουν.
Την ίδια στιγμή υπάρχει και μία κατηγορία παραμεσιτών, οι οποίοι είναι πρώην μεσίτες που προχώρησαν σε διακοπή επαγγέλματος από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, έκλεισαν τα γραφεία τους και τις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να απαλλαγούν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην κτηματαγορά. Πρόκειται για μία τακτική που πλήττει τον κλάδο των επαγγελματιών μεσιτών, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσφημεί τους συνεπείς επαγγελματίες.
Η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα ο κλάδος των μεσιτών να αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενώ η ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων παραμεσιτείας επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε έναν κλάδο που μετρά πληγές, αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν φαινόμενα δράσης παραμεσιτείας στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης;