"Ανησυχητική αλλοίωση της ποιότητας νερού των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα" (22.10.2014)

"Ανησυχητική αλλοίωση της ποιότητας νερού των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα" (22.10.2014) Κύριο

Αρ. Πρωτ. 3878

Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
-Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Ανησυχητική αλλοίωση της ποιότητας νερού των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη δημόσια υγεία, καθώς σύμφωνα με σχετικές μελέτες αποδεικνύεται ότι η ποιότητα νερού στους ποταμούς Αξιό και Αλιάκμονα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ σε στοιχεία που αφορούν την περίοδο 1992-2012 η ανθρώπινη παρέμβαση επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα των νερών των δύο προαναφερθέντων ποταμών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα νερά σε μεγαλύτερα υψόμετρα είναι πιο καθαρά από αυτά που διατρέχουν πεδιάδες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 10ο Διεθνές Υδρογεωλογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και αφορούν στην οικολογική ποιότητα του νερού σε όλα τα επίπεδα με βάση την υδρομορφολογία, τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια Υπουργεία για την επιβαρυμένη ποιότητα νερού των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης και, αν ναι, σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν προκειμένου να εντοπισθούν και να ανασταλούν οι πηγές και οι αιτίες μόλυνσης των υδάτων;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία;