"Ανταλλαγή των οστών του Τσάρου Σαμουήλ με τα Βυζαντινά χειρόγραφα και τους θησαυρούς της Μονής Εικοσιφοινίσσης"

"Ανταλλαγή των οστών του Τσάρου Σαμουήλ με τα Βυζαντινά χειρόγραφα και τους θησαυρούς της Μονής Εικοσιφοινίσσης" Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3737

Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
-Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Ανταλλαγή των οστών του Τσάρου Σαμουήλ με τα Βυζαντινά χειρόγραφα και τους θησαυρούς της Μονής Εικοσιφοινίσσης

O Τσάρος Σαμουήλ Β΄ ήταν ο Αυτοκράτορας της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας από το 997 έως τον Οκτώβριο του 1014, όταν και απεβίωσε. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε το 1965 στην εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί της λίμνης Μικρή Πρέσπα στη Φλώρινα.
Φέτος, με τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από τον θάνατο του Τσάρου Σαμουήλ, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ροσέν Πλεβνελίεφ επισκέφτηκε τη χώρα μας και συγκεκριμένα το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσονται τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο ΠτΔ της Βουλγαρίας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας και την φροντίδα και προστασία που παρέχουμε προς τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής τέθηκε από τη βουλγαρική πλευρά το ζήτημα επιστροφής των οστών του Τσάρου Σαμουήλ στη χώρα τους, ενώ ο ίδιος ο ΠτΔ της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στα Βυζαντινά κειμήλια που έχει το βουλγαρικό κράτος στην κατοχή του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής τους.
Πιο συγκεκριμένα στη Βουλγαρία βρίσκονται θησαυροί από το μοναστήρι της Εικοσιφοινίσσης από την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και 400 Βυζαντινά χειρόγραφα και εκκλησιαστικά σκεύη αμύθητης αξίας.
Πρόκειται για σημαντικά κειμήλια που έχουν ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική αξία για καθεμία από τις δύο χώρες. Με το ζήτημα αυτό μπορεί να γίνει η αρχή για να ανοίξει το θέμα και οι διαδικασίες ανταλλαγής και επαναπατρισμού σημαντικών κειμηλίων μεταξύ χωρών, αφήνοντας πίσω πληγές του παρελθόντος. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να επαναπροσδιορισθούν και να αναβαθμισθούν διακρατικές σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εξωτερικών:

-Έχουν γίνει στο παρελθόν επίσημες συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων των δύο χωρών για τη δυνατότητα ανταλλαγής των ιστορικών κειμηλίων που έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για τη χώρα μας όσο και για τη Βουλγαρία;

-Προβλέπεται να εξετάσουν τα συναρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο επιστροφής των οστών του Τσάρου Σαμουήλ στη Βουλγαρία με αντάλλαγμα την επιστροφή στην Ελλάδα των βυζαντινών κειμηλίων και των θησαυρών της Μονής Εικοσιφοινίσσης που βρίσκονται στη Βουλγαρία;