"Απομάκρυνση καταυλισμού έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ"

"Απομάκρυνση καταυλισμού έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ" Κύριο

Αρ. Πρωτ. 3738

Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
- Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
-Υγείας
-Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Απομάκρυνση καταυλισμού έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Ένας καταυλισμός από δεκάδες Ρομά έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο πάρκο που βρίσκεται ανάμεσα στο Αστεροσκοπείο, την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Εδώ και μήνες απλωμένες μπουγάδες στα δέντρα, ακαθαρσίες και εστίες μόλυνσης εντός του πάρκου συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό μπροστά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου διακινούνται καθημερινά φοιτητές, γιατροί, νοσοκομειακό προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες στο νοσοκομείο.
Έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι έχουν καταγγελθεί ακόμα και περιστατικά παρενόχλησης σε φοιτητές που διασχίζουν το πάρκο και οι οποίοι είτε προσέρχονται είτε αποχωρούν από τα μαθήματά τους τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Η περιοχή στην οποία έχουν εγκατασταθεί οι Ρομά είναι έκταση όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν έργα επέκτασης και η κατασκευή των νέων χειρουργείων για τις ανάγκες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Ενδεικτικό της κατάστασης που φαίνεται να εκμεταλλεύονται οι Ρομά, οι οποίοι έχουν οικειοποιηθεί δημόσιο χώρο, είναι το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο κατά την περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, λόγω της αυξημένης παρουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, είχαν φύγει και η εν λόγω περιοχή του πάρκου έξω από το νοσοκομείο ήταν καθαρή.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αυξηθούν τα μέτρα ελέγχου και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να απομακρυνθεί ο καταυλισμός των Ρομά που έχει δημιουργηθεί έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας;