Αλυτρωτική πολιτική μέσω των αλβανικών σχολικών βιβλίων

Αλυτρωτική πολιτική μέσω των αλβανικών σχολικών βιβλίων Κύριο

Αρ. Πρωτ.:3568

Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
- Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Αλυτρωτική πολιτική μέσω των αλβανικών σχολικών βιβλίων»

Προκλητική και αλυτρωτική πολιτική φαίνεται να ακολουθεί η γειτονική Αλβανία σε ό,τι αφορά στα γεωγραφικά όρια της χώρας τα οποία μέσω των επίσημων σχολικών βιβλίων φαίνεται να ξεπερνούν τα επίσημα σύνορα της Αλβανίας και να καταπατούν όχι μόνο αυτά της χώρας μας, αλλά και όμορων χωρών, όπως της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ.
Πιο συγκεκριμένα στο σχολικό βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης Τάξης του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας, ως αλβανικές παρουσιάζονται οι ελληνικές περιοχές της Τσαμουριάς, της Κόνιτσας, της Καστοριάς και Φλώρινας, ενώ σε άλλο σημείο του ίδιου βιβλίου αναφέρεται ότι στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 μοιράστηκαν αλβανικά εδάφη στα όμορα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι αναφορές αυτές συνοδεύονται από πολιτικούς χάρτες των «αποκαλούμενων» αλβανικών περιοχών που αποδόθηκαν στην Ελλάδα, καθώς και στοιχεία απογραφών του πληθυσμού των «αλύτρωτων αλβανικών περιοχών», όπως παρουσιάζεται η ελληνική Τσαμουριά.
Σε άλλο σημείο του βιβλίου υπάρχουν εκτενείς αναφορές με οικονομικά, πληθυσμιακά στοιχεία, αλλά και φωτογραφίες από την Ηγουμενίτσα και την Πάργα, οι οποίες παρουσιάζονται ως «αλβανικές περιοχές της Ελλάδας».

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία σε επίπεδο διμερών σχέσεων με το γειτονικό κράτος, προκειμένου να αποσυρθούν τα αλβανικά σχολικά βιβλία τα οποία παρουσιάζουν ελληνικές πόλεις και περιοχές ως «αλύτρωτα αλβανικά εδάφη» και να αποκατασταθεί η ιστορική και εθνική αλήθεια;