Στο κόκκινο οι συνθήκες νοσηλείας στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο

Στο κόκκινο οι συνθήκες νοσηλείας στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Κύριο

Αρ. Πρωτ: 3084

Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Στο κόκκινο οι συνθήκες νοσηλείας στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο

Μια σειρά από σοβαρά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα, όπως η υποστελέχωση των κλινικών, η εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και η απλήρωτη εργασία του ιατρικού προσωπικού. Πρόκειται για ζητήματα τα οποία οδηγούν σιγά σιγά στην υπολειτουργία και τελικά στο κλείσιμο των κλινικών του νοσοκομείου.
Στο Ιπποκράτειο εργάζονται γιατροί οι οποίοι έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες τους από το 2010, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί παραμένουν εδώ και επτά μήνες απλήρωτοι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, είναι η τρίτη φορά που προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.
Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής αντανακλούν σε όλο το εύρος της λειτουργίας του νοσοκομείου. Σε επίπεδο ανθρώπινου προσωπικού, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία η αναμονή στις εφημερίες κυμαίνεται από 6 έως 18 ώρες, ενώ η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται ή να ακυρώνονται χειρουργεία.
Σε επίπεδο εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, η κατάσταση είναι το ίδιο αποκαρδιωτική, καθώς το ακτινολογικό υπολειτουργεί ανάλογα με το εάν υπάρχουν φιλμ ή εάν λειτουργούν τα μηχανήματα ή όχι. Οι ελλείψεις στο γαστρεντερολογικό τμήμα έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ασθενείς να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και να πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να πληρώνουν ακόμα και 3.000 ευρώ για μια εξέταση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε έρευνα και καταγραφή των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και μηχανήματα που υπάρχουν στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφαλής και η ομαλή λειτουργία του;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα μισθοδοσίας των γιατρών και των ειδικευόμενων του ΓΝΘ Ιπποκρατείου;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ