Απαλλαγή ΔΕΘ-HELEXPO A.E. από τον φόρο ακινήτων

Απαλλαγή ΔΕΘ-HELEXPO A.E. από τον φόρο ακινήτων Κύριο

Αρ. Πρωτ. 2920 / Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Απαλλαγή ΔΕΘ-HELEXPO A.E. από τον φόρο ακινήτων

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς θεσμούς, έχοντας γράψει μία ιστορία 80 χρόνων. Τα τελευταία χρόνια, έχοντας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, ο ενιαίος πλέον φορέας ΔΕΘ-HELEXPO A.E. έχει καταφέρει και έχει αναπτύξει μία σημαντική δράση, αναβαθμίζοντας τον κορυφαίο εκθεσιακό φορέα της πόλης και προσδίδοντάς του έγκυρο διεθνές προφίλ.
Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης καλύπτουν μία έκταση 170 περίπου στρεμμάτων. Στους χώρους αυτούς πέρα από τις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου συμπεριλαμβάνονται και άλλοι χώροι δημοσίας χρήσης, όπως το Αλεξάνδρειο Μέγαρο-Παλαί ντε Σπορ, μουσειακοί χώροι, πάρκα, οδοί κτλ. Το γεγονός αυτό εκτινάσσει τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. σε υπέρογκα ποσά, δημιουργώντας προβλήματα βιωσιμότητας, αλλά και ανταγωνιστικότητας του εκθεσιακού φορέα με ανάλογους φορείς.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ΔΕΘ-HELEXPO A.E. δεν αναπτύσσει πλήρη εμπορικό χαρακτήρα, ενώ η χρήση των χώρων της ως εκθεσιακών περιορίζεται σε λίγες μέρες τον χρόνο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Οι λοιπές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, μουσεία, οδοί εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Καθώς υπάρχει πρόβλεψη για απαλλαγή φόρου ακινήτων για φορείς που εξυπηρετούν ειδικούς σκοπούς σύμφωνα με την ιβ παράγραφο 1 του άρθρου 29 του Ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α), όπου σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί από το άρθρο 24 του Ν. 3943/2011, ορίζεται ότι «ιβ) τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται από τα Μουσεία, όπως ορίζονται με τις διατάξεις του Ν.3028/2002 (ΦΕΚ 153Α), το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή»,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης της εν λόγω διάταξης και να προσθέσει και τον εκθεσιακό φορέα της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. στους φορείς που απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων;

 

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ