Στήριξη του κλάδου των μεταφορέων λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Στήριξη του κλάδου των μεταφορέων λόγω του ρωσικού εμπάργκο Κύριο

Αρ. Πρωτ.      Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Υπουργούς
- Οικονομικών
- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Στήριξη του κλάδου των μεταφορέων λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Το ρωσικό εμπάργκο φαίνεται να λειτουργεί ως ντόμινο και σε άλλους κλάδους επαγγελματιών εκτός των παραγωγών αγροτικών προϊόντων που έχουν ζημιωθεί σημαντικά, βλέποντας την παραγωγή και τους κόπους τους να σαπίζουν αναξιοποίητα, καθώς δεν μπορούν να διατεθούν στη ρωσική αγορά για την οποία προορίζονταν.
Με τη Ρωσία τον δεύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 40% των ελληνικών αγροτικών προϊόντων να εξάγονται στη ρωσική αγορά, είναι σαφές ότι οι απώλειες και οι ζημιές είναι μεγάλες και όχι μόνο για έναν κλάδο επαγγελματιών.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κλάδου των μεταφορέων-αυτοκινητιστών που επηρεάζονται άμεσα από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς τα φορτηγά που απασχολούνται σε μόνιμη βάση για τις μεταφορές από την Ελλάδα στη Ρωσία ανέρχονται στα 300, ενώ οι απώλειες του κλάδου αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Στις ζημιές αυτές έρχεται να προστεθεί και η μείωση κατά 50% των μεταφορών προϊόντων προς την Ουκρανία, λόγω των εξελίξεων στη χώρα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στηριχθεί η βιωσιμότητα των μεταφορέων-αυτοκινητιστών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο;

- Εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και ο κλάδος των μεταφορέων στο πακέτο της οικονομικής στήριξης των παραγωγικών κλάδων από την ΕΕ;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ