Αναντιστοιχία Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ εμπλέκει τις μετεγγραφές και τις σπουδές των φοιτητών

Αναντιστοιχία Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ εμπλέκει τις μετεγγραφές και τις σπουδές των φοιτητών Κύριο

Αρ. Πρωτ. 2456

Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Υπουργό
- Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Αναντιστοιχία Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ εμπλέκει τις μετεγγραφές
και τις σπουδές των φοιτητών

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα. Οι φοιτητές του Τμήματος προκειμένου να λάβουν πτυχίο απαιτείται να φοιτήσουν 10 εξάμηνα, ενώ στο 6ο εξάμηνο επιλέγουν μία από τις τρεις κατευθύνσεις της Σχολής 1. Φυτικής παραγωγής – Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος, 2. Αγροτικής Οικονομίας και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων και 3. Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι μόνο η κατεύθυνση της Αγροτικής Οικονομίας και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων είναι θεσμοθετημένη, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που κάνουν αίτηση και πετυχαίνουν μετεγγραφή σε άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην κατεύθυνση της επιλογής τους.
Πιο συγκεκριμένα όταν ένας φοιτητής μετεγγράφεται από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει μόνο μία κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης λειτουργούν πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγροτικής Οικονομίας 2. Ζωικής Παραγωγής 3. Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής 4. Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και 5. Φυτικής Παραγωγής, οι φοιτητές που μετεγγράφονται από το ΔΠΘ γίνονται αποδεκτοί μόνο στην κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ακόμα και εάν στο ΔΠΘ είχαν επιλέξει την κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής και αυτό διότι ενώ λειτουργούν οι 3 κατευθύνσεις στο ΔΠΘ θεσμοθετημένη είναι μόνο η κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Πώς λειτουργούν δύο μη θεσμοθετημένες κατευθύνσεις στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να εναρμονηστεί η Σχολή του ΔΠΘ με τις αντίστοιχες Σχολές άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, όπως το ΑΠΘ;

-Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τη δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην κατεύθυνση της επιλογής τους σε περίπτωση μεταφοράς της θέσης στο αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ