Αξιοποίηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Αξιοποίηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Κύριο

Αρ. Πρωτ. 2457

Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση
του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Για ακόμα ένα ακαδημαϊκό έτος φαίνεται να συνεχίζεται η ταλαιπωρία των 600 φοιτητών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα το Κιλκίς. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί από τον ΟΑΕΔ στο Κιλκίς, καθώς το νέο κτίριο που κατασκευάστηκε για να στεγάσει τη σχολή παραμένει αναξιοποίητο παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του.
Το κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε το Υπουργείο Γεωργίας το 2002 στην περιοχή Πεδίου Βολής Κιλκίς, δημοπρατήθηκε το 2006 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2013, ενώ το κόστος κατασκευής, που καλύφθηκε από το Γ' ΚΠΣ και εθνικούς πόρους ξεπέρασε τα 7,3 εκατ. ευρώ.
Από την ολοκλήρωση της κατασκευής μέχρι και σήμερα ωστόσο, παραμένει ανεκμετάλλευτο και έρμαιο της φθοράς του χρόνου, ενώ το μηνιαίο κόστος συντήρησής του το οποίο επιβαρύνεται το ΑΤΕΙΘ ανέρχεται στα 4.000 ευρώ.
Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι με την εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά" το Τμήμα Σχεδιασμού δεν ανήκει πλέον στο ΑΤΕΙΘ, αλλά στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, η κυριότητα του κτιρίου παρέμεινε στο ΑΤΕΙΘ, το οποίο μάλιστα δαπανά 4.000 ευρώ το μήνα για τη συντήρηση και τα πάγια έξοδα ενός κτιρίου 5.500 τμ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται. Την ίδια στιγμή οι φοιτητές που θα έπρεπε να φιλοξενεί στεγάζονται σε χώρους που έχει παραχωρήσει ο ΟΑΕΔ στο Κιλκίς.
Επειδή έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία ωστόσο δεν έχει συζητηθεί ακόμα,
Επειδή το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους και υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες μεταβίβασης της κυριότητας του κτιρίου από το ΑΤΕΙΘ στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση και να μπορέσει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας να αξιοποιήσει το κτίριο στεγάζοντας το Τμήμα Σχεδιασμού;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ