Κενό ασφάλειας και υποβάθμιση των τηλεπικοινωνιών της ΕΛΑΣ

Κενό ασφάλειας και υποβάθμιση των τηλεπικοινωνιών της ΕΛΑΣ Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2247

Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Υπουργό
Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Κενό ασφάλειας και υποβάθμιση των τηλεπικοινωνιών της ΕΛΑΣ

Με το ενδεχόμενο και τον κίνδυνο του κενού ασφαλείας φαίνεται να βρίσκονται οι ασύρματες τηλεπικοινωνίες μεταξύ των αστυνομικών και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.).
Το 2004 και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας C4i, του οποίου το κωδικοποιημένο και απαραβίαστο υποσύστημα TETRA διασφάλιζε το απόρρητο των επιχειρησιακών επικοινωνιών και προσέδιδε άλλο επίπεδο ασφάλειας και επικοινωνίας μεταξύ των συντονιστών του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και των αστυνομικών. Πέρα από την πολύπλοκη κρυπτογράφηση του συστήματος που καθιστούσε τις επικοινωνίες απαραβίαστες, υπήρχε η δυνατότητα απενεργοποίησης της φορητής συσκευής σε ενδεχόμενο που κατέληγε σε λάθος χέρια, ο πλήρης διαχωρισμός των καναλιών ανά αστυνομικό ή υπηρεσία, αλλά και ο ακριβής εντοπισμός της θέσης των αστυνομικών εν υπηρεσία μέσω του φορητού ασυρμάτου τους.
Οι παραπάνω δυνατότητες του συστήματος TETRA θωράκιζαν τις ευαίσθητες υπηρεσιακά επικοινωνίες των αστυνομικών για δέκα χρόνια τώρα. Ωστόσο, με τη λήξη της δεκαετούς σύμβασης παύεται και η χρήση του συστήματος, καθώς το κόστος χρήσης για ένα έτος είναι απαγορευτικό αγγίζοντας τα 5 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται σε λειτουργία το παλαιό αναλογικό σύστημα τηλεπικοινωνιών, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια συντηρούνταν για προληπτικούς λόγους, αφήνοντας ωστόσο ένα μεγάλο κενό σε επίπεδο ασφάλειας των υπηρεσιακών συνομιλιών των αστυνομικών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το επίπεδο ασφαλείας των τηλεπικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας;

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του εν λόγω συστήματος ασφαλών τηλεπικοινωνιών ή να διαπραγματευθεί την απόκτηση κάποιου αντίστοιχου συστήματος ασφαλείας;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ