Υπό κατάρρευση το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Υπό κατάρρευση το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. Πρωτ. 2128/ Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ : Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Υπό κατάρρευση το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Αναμφισβήτητα, η δυσμενής οικονομική συγκυρία που έχει ενσκήψει στη χώρα μας, έχει προκαλέσει βαθιά ρήγματα στον κοινωνικό ιστό με πολυδιάστατες συνέπειες για το επίπεδο υποδομών που υποστηρίζει τους πολίτες. Από την άλλη πλευρά, ευαίσθητοι πυλώνες του εθνικού συστήματος υγείας και δη της ψυχικής υγείας, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις αναπτυξιακές επιλογές προώθησης και βελτίωσης των συστημάτων παροχών υγειονομικής φροντίδας των πολιτών.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης πρόκειται να κλείσει το 2015. Γεγονός πολύ ανησυχητικό δεδομένου ότι καλύπτει ψυχιατρικά περιστατικά -ειδικά ακούσιων νοσηλειών- από όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο: Κατερίνη, Λάρισα, Τρίκαλα, Έδεσσα, Βέροια, Νάουσα, Κοζάνη, Κιλκίς, Φλώρινα, Καστοριά, Χαλκιδική, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη. Με δεδομένο ότι και λόγω της οικονομικής συγκυρίας έχουν αυξηθεί οι παθήσεις που αφορούν στις ψυχικές ασθένειες, οι ευρείες γεωγραφικές περιοχές και διαμερίσματα που υποστηρίζονται από το ΨΝΘ, αλλά και η κάθετη μείωση του προσωπικού κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, καθιστούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου επισφαλή και εξαιρετικά βεβαρημένη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονισθεί ότι εντός του Νοσοκομείου λειτουργεί Τμήμα Ακατολογίστων ασθενών, με εξήντα νοσηλευόμενους, από τους οποίους οι σαρανταπέντε νοσηλεύονται έχοντας τελέσει ανθρωποκτονίες.
Με δεδομένα τα όσα επιγραμματικά αναφέρθηκαν, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διασφαλισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με προσωπικό και πόρους, αλλά και να διευκρινισθεί το μεταβατικό πλαίσιο που θα οδηγήσει τελικά στην παύση της λειτουργίας. Ιδιαιτέρως, να γίνουν κατανοητές οι προοπτικές και οι δυνατότητες απασχόλησης του προσωπικού του Νοσοκομείου, αλλά και η αντιμετώπιση των ψυχιατρικών περιστατικών που προέρχονται από τόσες πολλές περιοχές της χώρας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ενισχυθεί σε επίπεδο γιατρών και προσωπικού το ΨΝΘ, καθώς σημειώνονται συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης ασθενών, ώστε να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία;

- Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν και στα περιφερειακά νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, με την αδυναμία αντιμετώπισης των ψυχιατρικών περιστατικών, προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο διατήρησης της λειτουργίας του ΨΝΘ και στη συνέχεια τη στήριξη και αναβάθμισή του;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ