Κοινωνική μέριμνα και στήριξη των συνταξιούχων αναπηρίας

Κοινωνική μέριμνα και στήριξη των συνταξιούχων αναπηρίας Κύριο

Αρ. Πρωτ. 1969 / Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2014

Προς Υπουργό:
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Κοινωνική μέριμνα και στήριξη των συνταξιούχων αναπηρίας

Ο απόηχος της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας έχει επηρεάσει αναμφισβήτητα όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας είναι οι συμπολίτες μας που έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας πιστοποιημένο από τις αρμόδιες επιτροπές ΚΕ.Π.Α.
Οι συνταξιούχοι σύμφωνα με τον Ν. 2434/1996 λαμβάνανε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) προκειμένου να καλύψουν τα βιοποριστικά τους έξοδα και ανάγκες, δεδομένου ότι έχουν χαμηλό πραγματικό και τεκμαρτό ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, έχει περιοριστεί η καταβολή του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, με εξαίρεση τα παιδιά που λαμβάνουν τη σύνταξη του αποθανόντος γονέα, ενώ με διάταξη του ν. 4237/2014 προβλέπεται ηλικιακή εξαίρεση και για τους ανάπηρους συνταξιούχους που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
Ωστόσο, στην πράξη αποδεικνύεται ότι μεγάλο ποσοστό των αναπήρων συμπολιτών μας που έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% δεν είναι σε θέση να εργασθούν για να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες, αλλά και τις δαπάνες που απαιτούνται για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τη δυνατότητα καταβολής του προνοιακού επιδόματος του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά και εργασιακά ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ