Τέλος στην υποβάθμιση των Λιμενικών Αρχών της Κεντρικής Μακεδονίας

Τέλος στην υποβάθμιση των Λιμενικών Αρχών της Κεντρικής Μακεδονίας Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1891 / Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2014

Προς Υπουργό:
- Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Τέλος στην υποβάθμιση των Λιμενικών Αρχών της Κεντρικής Μακεδονίας

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών σύμφωνα με την οποία αποδυναμώνεται το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κεντρικό λιμάνι των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες αλλαγές καταργήθηκε η 2η Περιφερειακή Διοίκηση ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε στην Καβάλα, με αποτέλεσμα στην Κεντρική Μακεδονία να μένουν μόνο δύο Κεντρικές Υπηρεσίες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και το Λιμεναρχείο Ιερισσού, τη στιγμή που σε όλη την επικράτεια υπάρχουν εννέα Περιφερειακές Διοικήσεις.
Η 2η Περιφερειακή Διοίκηση ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ως Ανώτατη Διοικητική Υπηρεσία είχε υπό την εποπτεία της τις Λιμενικές Αρχές Θεσσαλονίκης, Ιερισσού, Ν. Μουδανίων και Κατερίνης, ενώ με τη μεταφορά της στην Καβάλα θα επωμισθεί και την ευθύνη των Λιμενικών Αρχών Καβάλας, Πόρτο Λάγους, Αλεξανδρούπολης, Αγιόκαμπου Λάρισας, Θάσου και Σαμοθράκης.
Σε ότι αφορά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης τα όριά του εκτείνονται σε τέσσερεις νομούς, ενώ το Λιμεναρχείο Ιερισσού σε τρεις νομούς, καθώς και στο αυτοδιοίκητο τμήμα του Αγίου Όρους. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη ότι μόνο ο Νομός Χαλκιδικής έχοντας μοναδική σχηματική ιδιορρυθμία και το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών από όλους τους χερσαίους νομούς της Ελλάδας ξεπερνώντας τα 550 χιλιόμετρα, θα έπρεπε να εποπτεύεται από τουλάχιστον δύο Κεντρικές Υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε άλλους νομούς της χώρας.
Οι αλλαγές, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού των οργανικών θέσεων περιφερειακών υπηρεσιών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι οργανικές θέσεις. Στην Κεντρική Μακεδονία η μείωση αυτή φαίνεται να είναι δραματική και δυσανάλογη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των λιμενικών στο μεγαλύτερο λιμάνι των Βαλκανίων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις οργανικές θέσεις των πληρωμάτων των πλωτών περιπολικών σκαφών, όπου η μείωση στελεχών είναι αισθητή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου:

- Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τις αλλαγές που έχει επιφέρει η αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών και να ενισχύσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο προσωπικού με την αύξηση και πλήρωση των οργανικών θέσεων;

- Για ποιους λόγους προέβη το αρμόδιο Υπουργείο στη μεταφορά και ουσιαστικά κατάργηση της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος από τη Θεσσαλονίκη, το επίκεντρο των Λιμενικών Αρχών σε τρεις από τους πιο τουριστικούς νομούς της χώρας;

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο παραμονής στη Θεσσαλονίκη της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ, καθώς εδώ εδρεύουν συναρμόδιες και συνεργαζόμενες υπηρεσίες, όπως τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, το Ναυτοδικείο, η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος κα;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ