"Μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών εισροών προς τη χώρα μας "

"Μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών εισροών προς τη χώρα μας " Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1424

Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2014

Προς Υπουργό:
- Ναυτιλίας και Αιγαίου
ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: "Μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών εισροών προς τη χώρα μας "

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο στη Συρία, αλλά και στη γειτονική Τουρκία, επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας σε θέματα που αφορούν στη ροή μεταναστών προς την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης λειτουργεί ως ο πρώτος σταθμός και το πέρασμα προς την Ευρώπη.
Η εισροή μεταναστών προς τη χώρα μας, δεν αφορά μόνο αριθμούς, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η απόπειρα εισόδου επιχειρείται από το θαλάσσιο μέτωπο με κάθε μέσο και τρόπο, με αποτέλεσμα να έχουμε στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου συχνά ναυάγια με πολλά θύματα.
Το πρόσφατο παράδειγμα με το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου και τους 38 μετανάστες αποδεικνύει για ακόμα μία φορά στην πράξη, την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες άνθρωποι, που για ένα καλύτερο αύριο δεν διστάζουν να τολμήσουν οτιδήποτε με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής.
Τα περιστατικά φαινομένων παράνομης εισόδου στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο συνεχώς αυξάνονται σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Λιμενικό Σώμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες έχει προβεί το αρμόδιο Υπουργείο σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων για την αντιμετώπιση του αυξημένο κύματος παράνομης μετανάστευσης στα νερά της Μεσογείου;

-Ποιο είναι το ύψος των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων που έχει διασφαλίσει η χώρα μας για τη μεταναστευτική πολιτική, και για την ενίσχυση των μέσων ελέγχου των παράνομων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ