"Απροστάτευτη η Θεσσαλονίκη στην ισχυρή βροχόπτωση"

"Απροστάτευτη η Θεσσαλονίκη στην ισχυρή βροχόπτωση" Κύριο

Αρ. Πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2014

Προς Υπουργό
- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: "Απροστάτευτη η Θεσσαλονίκη στην ισχυρή βροχόπτωση"

Τις πληγές της μετρά η Θεσσαλονίκη μετά από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή μέσα στην καρδιά του Ιουλίου, καθώς η επόμενη μέρα αποδεικνύει πως είναι απροστάτευτη και στο έλεος των καιρικών φαινομένων.
Η ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες από τα ξημερώματα της Τρίτης έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έφτασε τα 61 χιλιοστά, ποσοστό που αναλογεί στις βροχοπτώσεις του προηγούμενου τετραμήνου.
Οι ισχυροί άνεμοι και η συνεχής βροχόπτωση ωρών είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χείμαρροι στους δρόμους της πόλης, ιδιαίτερα στην περιοχή του Βαρδάρη, να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, να πλημμυρίσουν καταστήματα και οικίες, να ξεριζωθούν δέντρα, να παρασυρθούν αυτοκίνητα από τα ορμητικά νερά, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν εκτενείς ζημιές στις προμήθειες και τα εμπορεύματα καταστημάτων.
Η χαώδης κατάσταση στους δρόμους συνοδεύθηκε από πολύωρη διακοπή ρεύματος στο κέντρο της πόλης, λόγω ζημιάς που σημειώθηκε σε υποσταθμό της ΔΕΗ. Η διακοπή ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, καταστήματα ένδυσης και κέντρα εστίασης, ακόμα και το Δικαστικό Μέγαρο να τεθούν εκτός λειτουργίας.
Το ντόμινο των ζημιών συνεχίστηκε, καθώς τα προβλήματα ηλεκτροδότησης επηρέασαν και τις τηλεπικοινωνίες με αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή από τον Βαρδάρη έως τη Νεάπολη να μείνει και χωρίς σταθερά τηλέφωνα, κινητά και ίντερνετ.
Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών η Πυροσβεστική δέχθηκε 600 κλήσεις εκ των οποίων, χρειάστηκε να επέμβει στις 105 για τον απεγκλωβισμό πολιτών, οδηγών που παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους και εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, ενώ ακόμα και δύο μέρες μετά η Πυροσβεστική αντλούσε νερά από καταστήματα και υπόγεια στην περιοχή του Βαρδάρη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την ενίσχυση των υποδομών των οδικών δικτύων της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά;
- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να θωρακιστούν οι σταθμοί και υποσταθμοί της ΔΕΗ και τα δίκτυα του ΟΤΕ απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και μην έχουμε συνεχώς διακοπές ρεύματος και τηλεφωνικών γραμμών;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ