«Ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων»

«Ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων» Κύριο

αρ. πρωτ. 1204/ 18.7.2014

Προς Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων»

Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2014 Taxisnet έκλεισε για τη φετινή χρονιά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου 2014, αφήνοντας ωστόσο πολλές εκκρεμείς και μη κατατεθειμένες φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα το κράτος ουσιαστικά να μην εισπράττει έσοδα που αναλογούν από φόρους.
Τα συχνά τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε το ηλεκτρονικό σύστημα, η διαδικασία διόρθωσης των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων αποδοχών και φόρων που υποβλήθηκαν λανθασμένα από το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και πολλές επιχειρήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να δυσχεράνουν τη διαδικασία και πολίτες και λογιστές-φοροτεχνικοί να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εμπρόθεσμα.
Επιπλέον, στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων φέτος, έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση της έναρξης της 5μηνης από το νόμο προθεσμίας (1/2-30/6/2014), η οποία πρακτικά δεν τηρήθηκε, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα ενεργοποιήθηκε με καθυστέρηση 50 ημερών (20/3/2014), ενώ στον αντίποδα δόθηκε παράταση μόλις 14 ημερών. Επίσης παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή εμπρόθεσμων τροποιητικών δηλώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο ορίστηκε στις 60 ημέρες, στην πράξη δόθηκε η δυνατότητα αυτή μόλις σε διάστημα 7 ημερών.
Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα οι ήδη επιβαρυμένοι οικονομικά πολίτες, μισθωτοί, επαγγελματίες και συνταξιούχοι -λόγω των περικοπών και της οικονομικής κρίσης- να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, καθώς δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμα.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο να δώσει μία ολιγοήμερη παράταση και να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet, προκειμένου να υποβληθούν και οι τελευταίες φορολογικές δηλώσεις, που για τους παραπάνω λόγους έφτασαν στο σημείο να είναι εκπρόθεσμες και να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα οι φορολογούμενοι;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ