Ομιλία Θ. Καράογλου στα πλαίσια της συζήτησης επί του Σ/Ν του Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας».

Ομιλία Θ. Καράογλου στα πλαίσια της συζήτησης επί του Σ/Ν του Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας». Κύριο

(απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής)

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
      Ίσως η προλαλήσασα συναδέλφισσα δεν γνωρίζει ότι αυτό που επικαλούνταν δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι απαραίτητοι, γιατί πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός και στο επίπεδο αυτό.
     Έρχομαι στο θέμα μας τώρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, η σημερινή μέρα θα έπρεπε να είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί συζητούμε και θα κληθούμε να αποφασίσουμε με την ψήφο μας για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, μια μεταρρύθμιση από εκείνες που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος μας.
     Δυστυχώς, όμως, αυτή τη φορά με όχημα την αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για μια ακόμη φορά να αναλωθεί σε μικροκομματικούς τακτικισμούς, επιχειρώντας άλλη μια απόπειρα επέλασης στα Χειμερινά Ανάκτορα. Μόνο που δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η απόπειρα θα αποτύχει παταγωδώς, όπως άλλωστε συνέβη και με όλες τις προηγούμενες.
     Παρασυρόμενος από τη βουλιμία της εξουσίας ο κ. Τσίπρας, συνεπικουρούμενος από πολιτικούς σχηματισμούς που επέλεξαν να σκουπίζουν τις σκάλες της Κουμουνδούρου μήπως και καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση, επιχειρεί να στήσει μια ετερόκλητη, τυχοδιωκτική και πολιτικάντικη συμμαχία των προθύμων, προκειμένου να μετατρέψει τη συγκεκριμένη ψηφοφορία για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» σε μια πρόβα τζενεράλε, ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
     Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αλήθεια είναι ότι τον κ. Τσίπρα δεν τον νοιάζει το μέλλον της ΔΕΗ, ούτε αν θα ιδιωτικοποιηθεί ή όχι. Τον κ. Τσίπρα τον ενδιαφέρει να μετρήσει τα κοινοβουλευτικά κουκιά ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.
     Σε αυτήν την εξωθεσμική προσπάθεια ανατροπής των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και ισορροπιών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ΓΕΝΟΠ, ο αλήστου μνήμης συνδικαλιστής κ. Φωτόπουλος και όσοι συμμετείχαν στην υποκινούμενη απεργία δεν είναι τίποτα άλλο παρά Δούρειος Ίππος, δεν είναι τίποτε άλλο από το ανάχωμα που επιχειρούν να στήσουν όλοι εκείνοι που υπερασπίζονται μανιωδώς το αμαρτωλό χθες, δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει η μοναδική χώρα της Ευρώπης με οικονομία σοβιετικού τύπου, όπου το κράτος-«πατερούλης» συντηρεί παθογένειες δεκαετιών, στραγγαλίζοντας κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία.
     Σε όλους αυτούς τους συνδικαλιστές, κομματικούς παράγοντες, εκφραστές συγκεκριμένων συμφερόντων, υπόδικους, που νομίζουν ότι η ΔΕΗ, η χώρα και οι καταναλωτές είναι το μαγαζάκι τους απαντούμε ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στην εποχή των Κολάδων, ούτε θα γίνει ξανά όμηρος των συντεχνιών που μάχονται για να περισώσουν τα σκανδαλώδη προνόμια τους.
     Η Ελλάδα του χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε. Οι συντεχνίες έπαψαν πια να κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Η λογική του τσαμπουκά και οι πρακτικές των κατ' επάγγελμα επαναστατών που γράφουν τη δικαιοσύνη και τους Έλληνες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους δεν βρίσκουν πλέον απήχηση στην κοινωνία μας.
     Ο Πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Αντώνης Σαμαράς το είπε ξεκάθαρα: «Οι φανατικοί λαϊκιστές δεν θα μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο». Αυτό το δικαίωμα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το κέρδισαν και το αξίζουν.
     Για τη «μικρή ΔΕΗ» λοιπόν, αρμόδια να αποφασίσει είναι μόνον η παρούσα Βουλή και όχι οι λίγοι βολεμένοι, οι οποίοι, αφού ανέβηκαν σε νέα κομματικά άρματα, εκτελούν πιστά τις άνωθεν εντολές να ματαιώσουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της εταιρείας να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί. Αυτή την οπισθοδρομική και αντιδραστική Αριστερά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι την Αριστερά της προόδου.
     Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, σας άκουσα πολλές φορές να σημειώνετε με έμφαση ότι δίνετε των υπέρ πάντων αγώνα επικαλούμενοι την κοινωνία, ενώ στην πραγματικότητα αντιμάχεστε την κοινωνία. Παραβλέπετε σκόπιμα το γεγονός ότι από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» τα μεγαλύτερα οφέλη θα τα έχει η ίδια η επιχείρηση, καθώς με τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση θα αποπληρωθούν δάνεια και με τη ρευστότητα που θα προκύψει θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις.
     Και όταν γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για περιορισμό της πιθανότητας νέων αυξήσεων στα τιμολόγια, αλλά και για μακροπρόθεσμη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες, που το έχουν ανάγκη.
     Δεν σας άκουσα, επίσης, να κάνετε καμία αναφορά στη διασφάλιση των χιλιάδων θέσεων εργασίας που ήδη υπάρχουν, μιας και στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά η υποχρέωση του επενδυτή να μεταφέρει το προσωπικό στην καινούργια εταιρεία και να το διατηρήσει ακέραιο και ολόκληρο για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
     Αναφέρομαι, φυσικά, στο προσωπικό των άξιων, έμπειρων και καταρτισμένων επιστημόνων και στελεχών, οι οποίοι καθημερινά υπερβάλλουν εαυτούς και δεν έχουν καμία σχέση με τη μειοψηφία των συναδέλφων τους που απολαμβάνουν συνδικαλιστικά προνόμια, χωρίς να προσφέρουν το ελάχιστο στην επιχείρηση ούτε φυσικά και στο καταναλωτικό κοινό.
    Σε αντίθεση με τη συστηματική και φιλότιμη, είναι αλήθεια, προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να παραβλέψει ορισμένες σημαντικές πτυχές του νομοσχεδίου, άκουσα πολλές φορές στελέχη της να ψεύδονται, ισχυριζόμενα, πρώτον, ότι τα δίκτυα της ΔΕΗ θα περάσουν σε ιδιώτες και δεύτερον, ότι το ρεύμα θα ακριβύνει.
     Θα απαντήσω και στα δύο ερωτήματα: Πρώτον, τα δίκτυα παραμένουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου. Δεύτερον, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα ακριβύνει, διότι ο έλεγχος των τιμών, η πορεία των επενδύσεων και ο έλεγχος του κόστους των δικτύων θα εξακολουθήσει να ελέγχεται από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

     Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και κλείνω με αυτό, γιατί δεν θέλω να καταχραστώ την ευγένεια και το χρόνο του Προεδρείου- είναι αυτονόητο ότι υπό τη φυσική πίεση του ανταγωνισμού υπάρχει προσδοκία βελτίωσης υπηρεσιών και προϊόντων. Παντού σε όλο τον κόσμο ο ανταγωνισμός φέρνει μείωση του λειτουργικού κόστους, βελτίωση της αποδοτικότητας, ορθή κοστολόγηση των επενδύσεων.
     Από το άνοιγμα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της αγοράς ενέργειας ο καταναλωτής θα αποκομίσει μόνον οφέλη: καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας και αποδοτικότερα κοστολόγια είναι ορισμένα μόνο από αυτά.
     Για όλους τους παραπάνω λόγους υπερψηφίζω το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις μια ακόμη σημαντική, μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.
     Βλέπετε ανήκω –και εξακολουθώ συνειδητά να ανήκω- σε εκείνους που προτιμούν τη δράση από την αδράνεια. Επιλέγω, λοιπόν, συνειδητά να δίνω τη μάχη και να υποστηρίζω την άποψη μου, παρά να κάθομαι και να μοιρολογώ πάνω από τα ερείπια, λέγοντας «για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι».
      Η τελευταία φράση, άλλωστε, είναι προνόμιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Φαίνεται πως κανένας στην ομάδα της Κουμουνδούρου δεν διάβασε το πρόσφατο άρθρο του κ. Θεόδωρου Γεωργακόπουλου στην Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με τίτλο «Οι επτά λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην Κυβέρνηση».
     Σας υπενθυμίζω μόνο τον επίλογο του άρθρου: «Δεν μπορείς να υπόσχεσαι την Ελλάδα του 1985 ή του 2006, μιμούμενος ακόμη και τη χροιά της φωνής του Ανδρέα Παπανδρέου και να αυτοαποκαλείσαι «νέος»».
     Σας ευχαριστώ πολύ.