«Πανωλεθρία η κοινή τράπεζα θεμάτων στις εξετάσεις της Α' Λυκείου»

«Πανωλεθρία η κοινή τράπεζα θεμάτων στις εξετάσεις της Α' Λυκείου» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 842/7.7.2014

Προς Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Πανωλεθρία η κοινή τράπεζα θεμάτων στις εξετάσεις της Α' Λυκείου»

Πανωλεθρία αποδείχτηκε το νέο εξεταστικό σύστημα που εφαρμόστηκε στην Α' Λυκείου των Γενικών Λυκείων της χώρας, όπου για πρώτη φορά ίσχυσε το νέο σύστημα με τη χρήση της κοινής τράπεζας θεμάτων, με τα αποτελέσματα να χαρακτηρίζονται τραγικά ακόμα και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛΜΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη ένας στους τέσσερεις μαθητές της Α' Λυκείου παραπέμπεται σε επανεξέταση τον Σεπτέμβριο, ποσοστό εξαπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια και το παλαιό εξεταστικό σύστημα.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΜΕ το 20-30% των μαθητών παραπέμπονται σε επανεξέταση, σε σχέση με το 3% του προηγούμενου εκπαιδευτικού έτους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά των μετεξεταστέων μαθητών παρατηρούνται στις αγροτικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης, όπως είναι η Κορώνεια, ο Σταυρός, η Μάδυτος, τα Καλίνδοια.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο σύνολό τους, και σε ποσοστό 25%, οι μαθητές που απέτυχαν την προαγωγή τους στη Β' Λυκείου τον Ιούνιο έχουν καλούς βαθμούς στην πλειοψηφία των μαθημάτων τους.
Τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων της Α' Λυκείου από την κοινή τράπεζα θεμάτων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εγγραφές σε ιδιωτικά φροντιστήρια κατά 15%, σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομική κρίση πλήττει την πλειοψηφία των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Μεγάλο και ανησυχητικό είναι επίσης το ποσοστό των μαθητών που εξωθούνται να εγκαταλείψουν το Γενικό Λύκειο ή ακόμα και το σχολείο, καθώς βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου συστήματος.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μην επαναληφθεί η πανωλεθρία του Ιουνίου στις προαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου της Α' Λυκείου των Γενικών Λυκείων;

- Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο αλλαγές ή ακόμα και την κατάργηση του νέου συστήματος προαγωγικών εξετάσεων με την κοινή τράπεζα θεμάτων μετά τα αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή του;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ