«Άρση ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Θεσσαλονίκης»

«Άρση ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Θεσσαλονίκης» Κύριο

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 843/7.7.14

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Άρση ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Θεσσαλονίκης»

Εν μέσω της θερινής περιόδου και τη στιγμή που η χώρα μας επενδύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στον τουρισμό για τη στήριξη της οικονομίας, η πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το λιμάνι της συνεχίζει και παραμένει απομονωμένο από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνδέεται με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο με δρομολόγια μία φορά την εβδομάδα από ένα και μοναδικό επιβατικό πλοίο το «Θεόφιλος».
Το εν λόγω επιβατικό πλοίο προβλέπεται να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί, ωστόσο εν μέσω της θερινής περιόδου παραμένει η μοναδική γέφυρα που συνδέει ακτοπλοϊκά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρουσιάζοντας μία σειρά από τεχνικά προβλήματα που προκαλούν πολύωρες καθυστερήσεις, ταλαιπωρία για τους επιβάτες και ζημιές για τους επαγγελματίες του τουρισμού που βλέπουν τους επισκέπτες να μειώνονται.
Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες είδαν τις τιμές των εισιτηρίων να αυξάνονται, χωρίς ωστόσο να βελτιώνονται οι παροχές που λαμβάνουν ως αντίτιμο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα πολύωρης καθυστέρησης της απόπλου του «Θεόφιλος» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που, λόγω της έλλειψης καυσίμων, αντί να φύγει τη Δευτέρα το βράδυ στις 10 απέπλευσε την επόμενη μέρα μετά τις 3 το μεσημέρι.
Ο αντίχτυπος στην τουριστική κίνηση των νησιών είναι μεγάλος, καθώς οι Ενώσεις Ξενοδόχων στη Χίο βλέπουν μείωση στην κίνηση των τουριστών κατά 10%, ενώ αντίστοιχα στη Λήμνο η μείωση αγγίζει το 30%.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιο λόγο, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί το επιβατικό «Θεόφιλος», δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έστω και αυτή τη στιγμή προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ