Εκταφή πεσόντων ηρώων του 40 στη Β. Ηπειρο

Εκταφή πεσόντων ηρώων του 40 στη Β. Ηπειρο Κύριο

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας

Αρ. Πρωτ. 432/24.06.201

ΕΡΩΤΗΣH

Θέμα: «Εκταφή από ομαδικούς τάφους πεσόντων ηρώων στο έπος του '40 στη Β. Ήπειρο»

Στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας το έπος του '40-'41 σχεδόν 8.000 παλικάρια μας έπεσαν ηρωικά στη Β. Ήπειρο, ενώ ακόμα και σήμερα, 74 χρόνια μετά παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Πρεμετή σε ομαδικό τάφο βρίσκονται 1.600 πεσόντες, ενώ στην Κλεισούρα 400.
Για το θέμα αυτό, το 2009 υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας συμφωνία για την αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών, καθώς και η κατασκευή δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες, συμφωνία η οποία μάλιστα κυρώθηκε και από την Αλβανική Βουλή στις 26.03.2010.
Ωστόσο, παρά τις αρχικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, μέχρι και σήμερα η μεικτή επιτροπή Ελλήνων-Αλβανών συνεδρίασε μόνο μία φορά στις 23.04.2012, ενώ επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των πεσόντων του έπους του '40 στη Β. Ήπειρο, αλλά και της κατασκευής των στρατιωτικών κοιμητηρίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή των δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ολοκληρωθούν;

- Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αναζήτησης, εκταφής από τους ομαδικούς τάφους των ηρωικών πεσόντων του '40, ώστε να μπορέσουν οι συγγενείς τους να αποδώσουν φόρο τιμής στους συγγενείς τους;