Σε μαρασμό οδηγείται η βιοτεχνική αρτοποιία στη χώρα μας

Σε μαρασμό οδηγείται η βιοτεχνική αρτοποιία στη χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 20011/20.07.2011 

Προς Υπουργό:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Ένας από του σημαντικότερους κλάδους στη χώρα μας, που αποτελεί το πιο ζωτικό κομμάτι της Εθνικής μας οικονομίας, η βιοτεχνική αρτοποιία οδηγείται σε μαρασμό. Οι παλινωδίες και οι αστοχίες της Κυβέρνησης ανακόπτουν το δυναμικό αυτό κομμάτι, στο οποίο εντάσσονται 15.000 αρτοποιοί. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας λειτουργούν 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία, ενώ οι απασχολούμενοι σε αυτά ανέρχονται σε 67.000 άτομα. Ως γνωστό, προϊόντα άρτου και αρτοσκευασμάτων διατίθενται όχι μόνο από αρτοποιεία, αλλά από πλήθος άλλων καταστημάτων, όπως υπεραγορές τροφίμων, σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, καταστήματα τροφίμων, παντοπωλεία κ.α. Συνεπώς, η διάθεση άρτου και αρτοσκευασμάτων μόνο αποκλειστική δεν είναι και το επάγγελμα μόνο κλειστό δεν μπορεί να θεωρείται.

Το αρμόδιο Υπουργείο όμως, θεωρεί ότι το επάγγελμα είναι περιορισμένο και κλειστό. Μάλιστα, αυτό γίνεται επειδή στο άρθρο 14 του Ν.3526/2007, δεν ορίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις, στις οποίες απαγορεύεται η διάθεση προϊόντων άρτου, τα ιχθυοπωλεία, τα μανάβικα, τα κομμωτήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης κ.α. Είναι προφανές, ότι το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να εξαιρέσει το συγκεκριμένο άρθρο, διότι διαφορετικά θα δημιουργήσει χάος στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση αφανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αρτοποιούς της χώρας, που αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα, που θα εξαιρεί το άρθρο 14 του Ν. 3526/2007, με το οποίο αφανίζεται και οδηγείται σε μαρασμό η βιοτεχνική αρτοποιία στη χώρα μας;