Εξηγήσεις για πιθανή δανειοδότηση της χώρας μας με το ποσό των 25 δις. ευρώ από τη Ρωσία

Εξηγήσεις για πιθανή δανειοδότηση της χώρας μας με το ποσό των 25 δις. ευρώ από τη Ρωσία

 Αρ. Πρωτ. 20009/20.07.2011 

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

 Το τελευταίο διάστημα είναι έντονες οι φήμες που κυκλοφορούν και αναφέρονται στην παροχή βοήθειας στη χώρα μας εκ μέρους της Ρωσικής Κυβέρνησης, ύψους 25 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έτοιμος να παράσχει στη χώρα μας, ως πρώτη δόση βοήθειας, δάνειο 25 δις ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, που θα πληρωνόταν εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα. Ήταν, δηλαδή μία επίσημη πρόταση, καθώς ο ελληνικός αγροτικός τομέας θα μπορούσε να δεχτεί μια μεγάλη κρατική παραγγελία με προϊόντα που θα εξάγονταν απευθείας στη Ρωσία.

Παρόλο αυτά, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προχώρησε καν στην επιβεβαίωση ή στην διάψευση των παραπάνω πληροφοριών. Εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί, ότι η Ρωσική πλευρά θα χορηγούσε δάνειο με χαμηλό επιτόκιο στη χώρα μας, τότε ανοίγει ένα μείζον θέμα για την πατρίδα μας, για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, αλλά και για τους λόγους που η Κυβέρνηση απέκρυψε κάτι τέτοιο. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις, περί μιας τέτοιας κίνησης, διότι η κρισιμότητα των καιρών και οι δυσκολίες της εθνικής μας οικονομίας, δεν μπορούν να αφήνουν ανερμήνευτες τέτοιες προθέσεις.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-          Ευσταθούν οι ισχυρισμοί, ότι η Ρωσική πλευρά ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε σύναψη δανείου με τη χώρα μας με χαμηλό επιτόκιο; Αν ναι, για ποιους λόγους η Ελληνική Κυβέρνηση απέκρυψε αυτή την πρόθεση εκ μέρους της Ρωσίας;