Συνεδρίαση Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους με θέμα συζήτησης: «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2009» και «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους,

Συνεδρίαση Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους με θέμα συζήτησης: «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2009» και «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους,

 

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Εισηγητής της Μειοψηφίας):

Σαςευχαριστώ πολύ. Συζητούμε σήμερα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τηνπατρίδα μας και τους Έλληνες πολίτες, τον απολογισμό και τον ισολογισμό τουκράτους για το έτος 2009. Η συζήτηση αυτή γίνεται μέσα σε ένα κλίμαανασφάλειας, απαισιοδοξίας και έντονου προβληματισμού. Γίνεται σε ένα αρνητικόκλίμα, το οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ασκούμενη πολιτικήτης. Μια κυβέρνηση, η οποία αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε πριναπό δεκαπέντε μήνες, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και βρέθηκε στην εξουσία,στηριζόμενη σε ένα συνονθύλευμα ανακριβειών, ψεύτικων στοιχείων καισυκοφαντιών. Με αυτό τον τρόπο βρεθήκατε στην εξουσία, κύριε Υπουργέ και κύριοισυνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εξαπατώντας τους πολίτες, παραποιώντας την αλήθεια καιυποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες. Αλήθεια, πού πήγαν τα λεφτά πουισχυριζόσασταν εσείς και ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινόςΠρωθυπουργός, ότι υπήρχαν;

Πουείναι η αύξηση των εισοδημάτων του ελληνικού λαού την οποία κάνατε «σημαία» τηςπροεκλογικής σας εκστρατείας; Όλα ξεχάστηκαν εν μιά νυκτί και από το «λεπτάυπάρχουν» βρεθήκαμε στο «δεν υπάρχει σάλιο». Με τις παλινωδίες και τις αστοχίεςσας, δημιουργήσατε μια κρίση δανεισμού που όμοιά της δεν έχει ξαναγνωρίσει τοελληνικό κράτος. Στέλνατε λανθασμένα μηνύματα στις αγορές, ισχυριζόσασταν, ότιοποιαδήποτε προσφυγή στο διεθνές νομισματικό ταμείο, σημαίνει απώλεια εθνικήςκυριαρχίας και την ίδια στιγμή δανειζόσασταν με πολύ υψηλά επιτόκια.

Κύριοιτου ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε σε εσάς τη τύχη του, αλλά εσείς ωςαντάλλαγμα, όχι απλά τον εξαπατήσατε, αλλά διαψεύσατε και την παραμικρήπροσδοκία του. Αποδείχτηκε, ότι οι προγραμματικές σας δηλώσεις αντί για παροχέςπεριείχαν περικοπές. Εφαρμόσατε το σοσιαλιστικό σας πρόγραμμα για το οποίοδεχθήκατε και εξακολουθείτε να δέχεστε μομφές, από σημαίνοντα στελέχη τουκινήματος σας στη πιο άγρια μορφή του. Μειώνοντας μισθούς και συντάξεις,προβαίνοντας στη πιο ληστρική φοροεπιδρομή εναντίων των ελλήνων πολιτών,περικόπτοντας τα δικαιώματα τους, διαταράσσοντας τις εργασιακές σχέσεις,ανατρέποντας το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας, δημιουργώντας αδιέξοδα καιανασφάλεια.

Ξέρετεόμως, πιο είναι το οξύμωρο και αστείο στην περίπτωσή σας; Ότι κατά την άποψήσας για όλα αυτά φταίει η Ν.Δ.. Εμφανίζετε την Ν.Δ., ως αποκλειστικά υπεύθυνηγια τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να καλύψετε ταδικά σας λάθη, τις παραλήψεις και τις ευθύνες σας. Ένα μόνο είναι σίγουρο, ότιο ελληνικός λαός πλέον γνωρίζει την πραγματικότητα, ξέρει ποιος ευθύνεται γιατη πορεία της οικονομίας και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς, αγαπητοίσυνάδελφοι, ήμασταν αυτοί που πρώτοι περιγράψαμε την κατάσταση, γνωρίζοντας τιςπαθογένειες του ελληνικού συστήματος.

ΗΝ.Δ., πρώτη έκανε λόγο για το μεγάλο δημόσιο χρέος για την πολυνομία, τοασφαλιστικό, τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ που δημιουργούσαν συνεχώς ελλείμματα, τηδιαφθορά, το αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα κ.α. Εμείς, ως υπεύθυνο κόμμα,τολμήσαμε και είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Καταφύγαμε σε εκλογές,προκειμένου να λάβουμε έγκριση για την υλοποίηση άμεσων μέτρων περιορισμού τουελλείμματος και του χρέους. Εσείς, ασφαλώς και σύμφωνα με τη προσφιλή σαςτακτική σε όλα αυτά, «ποιείτε την νήσσαν». Ακολουθείτε τη γνωστή σας μέθοδο«πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Έτσι, προχωρήσατε στη λήψη των πιο σκληρών καιεπώδυνων μέτρων που γνώρισαν ποτέ οι έλληνες πολίτες.

Σταματήστελοιπόν, να ασκείτε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση και επιτέλους κάντε τηναυτοκριτική σας και αναλογιστείτε σε πιο βαθμό έχετε οδηγήσει τον ελληνικό λαό.Εσείς, είστε αυτοί που αυξήσατε το έλλειμμα το 2009 κατά 10 δισ ευρώ. Εσείς,κερδίσατε τις εκλογές με τις ψεύτικες υποσχέσεις για παροχές που ξεπερνούσαν τα15 δισ. ευρώ. Εσείς, με την πολιτική σας δημιουργήσατε κρίση εμπιστοσύνης τωνδιεθνών αγορών σε βάρος της χώρας μας. Και φυσικά, οι μηχανορραφίες σας δενέχουν τελειωμό, καθώς όχι μόνο δεν αναγνωρίζετε τα λάθη σας, αλλά επιχειρείτενα αποπροσανατολίσετε τον ελληνικό λαό με εξεταστικές επιτροπές από τις οποίεςδήθεν θα βγει η Ν.Δ. ζημιωμένη. 

Όμως,το ψέμα έχει «κοντά πόδια» και οι «μάσκες έπεσαν». Ποια είναι λοιπόν ή αλήθεια;Το Δεκέμβριο του 2008, ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2009 που περιλάμβανεπρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης για το 2009 της τάξεως του 2,7%. Την ίδια στιγμήκαι η Ε.Ε., προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης για τη χώρα μας στο 2,5%. Τελικά, καιλόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός στο-2,3%. Όλοι λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε, ότι η κρίση έπληξε τη χώρα μας πάρα πολύέντονα το 2009, με αποτέλεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης να αποκλίνει κατά 5ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

Απόαυτό το σημείο, γεννιούνται οι συκοφαντίες της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποίαπροσπαθεί μάταια να πει στους πολίτες, ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα τηςΕ.Ε. που είχε τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ στόχων και αποτελέσματος του 2009 καιότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία παρουσίασε δήθεν πλαστάοικονομικά στοιχεία στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ηπραγματικότητα όμως είναι, ότι οι προβλέψεις και οι προσδοκίες της πλειοψηφίαςτων κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε., έπεσαν «έξω» λόγω της διεθνούςκρίσης. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των χωρών που απέκλιναν από τοπρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσαν, όπως για παράδειγμα της Ολλανδίας, τηςΜάλτας, της Πορτογαλίας, της Λιθουανίας, της Μ. Βρετανίας, της Τσεχίας, τηςΚύπρου, της Σλοβακίας και άλλων χωρών της Ε.Ε..

Τοαξιοσημείωτο, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι σε καμία από αυτές τις χώρες δεντέθηκε θέμα αναξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχειών, παρά μόνο στη χώρα μας,όπου η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατήγγειλε την ίδια τη χώρα μας για ψεύτικα καιπλαστά στοιχεία, ενώ στη πραγματικότητα, επρόκειτο περί εκτιμήσεων και μόνοαυτών. 

Δενμας ξαφνιάζει και δεν μας προκαλεί απορία η στάση του κυβερνώντος κόμματος,απώτερος στόχος του οποίου ήταν η κατασυκοφάντησή του και μόνο κατασυκοφάντησητης Ν.Δ.. Έρχεστε λοιπόν εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης, και «φουσκώνετε» τοέλλειμμα του 2009 κατά 3.7%, δηλαδή, διογκώνετε τα δημοσιονομικά μεγέθη κατά 9δισ. ευρώ περίπου. Επειδή, πάντοτε η Ν.Δ., μιλούσε με πραγματικά στοιχεία καιδεδομένα, ορίστε τι κάνατε και αναφέρω τα παρακάτω:

Προχωρήσατε,όπως όλοι θυμόμαστε, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, που είχατε τις ευθύνεςδιακυβέρνησης της χώρας, σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ ευρώ, ενώ τις«παγώσατε» από τον Ιανουάριο του 2010. Εάν αυτό δεν λέγεται τέχνασμα πώςλέγεται; Και πάλι, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, προβήκατε στη πληρωμή 1,2δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων χωρίς να έχετε διαπραγματευτεί πιο πριν με τουςπρομηθευτές για περιορισμό των οφειλών. Ακόμα, αυξήσατε το τελευταίο τρίμηνοτου 2009, τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά  700 εκ. ευρώ. Δαπανήσατε 0,5 δισ. ευρώ  για την πρώτη δόση του επιδόματοςαλληλεγγύης. Μεταθέσατε για το 2010, την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογεί στο2009 ύψους 600 εκ.ευρώ. Καταργήσατε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους που επαναφέρατε βέβαια,αργότερα το 2010 και σήμερα υλοποιούνται, την επιβολή φόρου στα λαχεία, στο«ΞΥΣΤΟ» και στα σκάφη αναψυχής, χάνοντας έτσι έσοδα ύψους 2,2 δισ ευρώ.

Αυξήσατεκατά 200 εκ.ευρώ τις δαπάνες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυξήσατε τιςλειτουργικές δαπάνες και τις προμήθειες του δημοσίου κατά 700 εκ. ευρώ. Χάσατε κάθεέλεγχο στα έσοδα, με αποτέλεσμα η υστέρηση εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο του2009 να φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ. Αθροίστε λοιπόν όλα αυτά τα μεγέθη, αγαπητοίσυνάδελφοι και θα διαπιστώσετε την πραγματική αλήθεια. Η αλήθεια είναι, ότι απότον Οκτώβριο έως το τέλος του 2009, η Κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτροπεριορισμού του ελλείμματος παρά μόνο μέτρα που αύξησαν το έλλειμμα. Συνεπώς, η«δημιουργική» λογιστική της Κυβέρνησης προκάλεσε μια τεχνητή αύξηση τουελλείμματος κατά 3,7% κατά 3,7 μονάδες του ΑΕΠ.

Ενώλοιπόν, αντιληφθήκατε τη κρίση και τη δύσκολη καμπή στην οποία βρισκόταν η χώραμας, δεν λάβατε ούτε ένα μέτρο. Νωρίτερα μάλιστα, δεν είχατε συναινέσει ούτεκαν στα στοιχειώδη.  Γνωρίζοντας τουςκινδύνους που διαγράφονταν εξαιτίας της διεθνούς κρίσης και του υπέρογκουδημόσιου χρέους της χώρας, δεν συναινέσατε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματατης οικονομίας, αλλά μείνατε στη γνωστή σας στάση «όχι σε όλα».

Παρόλααυτά, η Ν.Δ., μέσα σε αυτό το κλίμα, φρόντισε να υλοποιήσει το πρόγραμμαδανεισμού της χώρας, το συντομότερο δυνατόν το 2009, με αποτέλεσμα ναδανειστούμε το 2009 με μέσο σταθμικό επιτόκιο 4%, την περίοδο και την εποχή πουη διεθνής κρίση κορυφωνόταν. Αφήσαμε ένα γενναίο αποθεματικό, το οποίο επέτρεψεστην ελληνική κυβέρνηση σήμερα, να χρηματοδοτήσει τις διογκωμένες δαπάνες το2009 χωρίς ανάγκη για πρόσθετο δανεισμό. Ανακοινώσαμε, τρεις φορές μέσα στο2009, δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος. Συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου,στις 18 Μαρτίου και στις 25 Ιουνίου.

Μέτραδυσάρεστα, αλλά αναγκαία, όπως είναι η αύξηση του συντελεστή φορολογίας στατσιγάρα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, η περικοπή τωνελαστικών δαπανών, το πλαφόν στους μισθούς των ανωτάτων στελεχών των υπουργείωνκαι των ΔΕΚΟ. Η μείωση κατά 5% του μισθού των βουλευτών, η έκτακτη εισφορά σταδηλωθέντα εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω, τα τέλη κυκλοφορίας σε σκάφηαναψυχής άνω των δέκα μέτρων, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης τηςβενζίνης, η αύξηση των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, η τακτοποίηση τωνημιυπαίθριων και μια σειρά άλλων τέτοιων μέτρων.

Στηρίξαμετην πραγματική οικονομία με τη λήψη μέτρων για τομείς, όπως η οικοδομή, οτουρισμός, οι εξαγωγές κ.α. Τονώσαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τηνδανειοδότησή τους μέσω του ΤΕΜΠΕ, με χαμηλότοκα δάνεια, τις οποίες εσείς τιςαφήσατε στο έλεος της κρίσης.

Εφαρμόσαμετο πρόγραμμα των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικούσυστήματος για το οποίο τόσα ακούσαμε προεκλογικά και το οποίο επανειλημμένωςεφαρμόσατε στην πράξη και εσείς. Εγγυηθήκαμε τις τραπεζικές καταθέσεις ως τοποσό των 100.000 ευρώ έτσι ώστε να περιοριστεί η διαρροή κεφαλαίων προς τοεξωτερικό και να ενισχυθεί η ρευστότητα του τραπεζικού μας συστήματος.Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογήςπου είχε ανακοινώσει και είχε εφαρμόσει εν μέρη η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν μέτρατόνωσης, ενίσχυσης και στήριξης των Ελλήνων πολιτών, των μισθωτών, τωνσυνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμείς αυτά πρεσβεύαμε σεαντίθεση με εσάς που τι μέτρα λάβατε; Αυξήσατε με πρωτοφανή τρόπο τους φόρουςσε μια ληστρική φοροεπιδρομή. Διακηρύσσατε ότι η Ελλάδα είναι μια διαφθαρμένηχώρα και ότι οδεύει σε ναυάγιο. Αυξήσατε τις τιμές αλλά μειώσατε τους μισθούςκαι τις συντάξεις. Περιορίσατε δραστικά την κατανάλωση. Οδηγήσατε σε αδιέξοδοτον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Εκτινάξατε τα ποσοστά των ανέργων.Οδηγήσατε σε πλήθος λουκέτων επιχειρήσεις και καταστήματα. Περιορίσατε τηνοικοδομική δραστηριότητα. Μειώσατε την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, πλήξατετην τουριστική κίνηση στην πατρίδα μας, κατατάξατε τη χώρα μας στην 83η θέση ωςπρος την ανταγωνιστικότητα έναντι της 71ης θέσης που κατείχε πέρυσι. Οδηγήσατεσε τρομερές εισοδηματικές απώλειες όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες.

Μεάλλα λόγια, ενώ ξέρατε όλη την αλήθεια για την οικονομία καθώς ενημερωθήκατεστις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009 τόσο από τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδοςτον κ. Προβόπουλο όσο και από την ευρωπαϊκή επιτροπή συνεχίζατε απροκάλυπτα καιανεύθυνα να τάσσετε τα πάντα στους πάντες και αντί να ακολουθήσετε τιςπροτροπές της Ν.Δ. όταν γίνατε κυβέρνηση και να λάβετε έγκαιρα μέτρα οδηγήσατετη χώρα στο ΔΝΤ και τον ελληνικό λαό στα δεσμά του μνημονίου. Μήπως να σαςθυμίσουμε δηλώσεις στελεχών σας, όπως του κ. Παπαντωνίου και του κ. Στουρνάραπου στηλιτεύουν τη στάση σας τονίζοντας ότι απαιτούνται ήπια μέτρα και σε καμίαπερίπτωση ΔΝΤ, ότι τα επιτόκια θα ήταν χαμηλότερα και η χώρα δεν θα είχεδιασυρθεί εάν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έπαιρνε τα μέτρα έγκαιρα και δεν είχεφερθεί ανεύθυνα στο θέμα του ελλείμματος; Η να σας θυμίσουμε τις δηλώσεις τουεπικεφαλής του ΔΝΤ ότι αν το πρόβλημα είχε τακτοποιηθεί το Φεβρουάριο θα ήτανλιγότερο δαπανηρό και δυστυχώς πήρε πάρα πολύ χρόνο. Ακόμα και εσείς, κύριεΥφυπουργέ, δηλώνατε το Φεβρουάριο του 2010 ότι αν είχαν ληφθεί νωρίτερα μέτραδεν θα υπήρχε αυτό το μέγεθος της αμφισβήτησης από τις αγορές.

Κύριοιτης Κυβέρνησης, οδηγήσατε την Ελλάδα στον κατήφορο, βάλατε την Ελλάδα στονφαύλο κύκλο της ύφεσης και τον επίμονων ελλειμμάτων, δεν πήρατε έγκαιρα μέτραγια την οικονομία, δώσατε ψεύτικες υποσχέσεις στον ελληνικό λαό, ενώ γνωρίζατετην αλήθεια, φουσκώσατε στη συνέχεια το έλλειμμα για το 2009 προκαλώντας τοδιεθνή διασυρμό της χώρας, δημιουργήσατε κρίση δανεισμού, οδηγήσατε τη χώρα σετριπλή επιτήρηση και στείλατε το λογαριασμό στους Έλληνες πολίτες. Να είστεόμως σίγουροι για ένα πράγμα. Πολύ σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα σαςεπιστρέψουν αυτό το λογαριασμό και πάλι πίσω.

 

[...]

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):

 Έχουμε δώσει τα στοιχεία για το πώς φύγαμε απότο 6% και πήγαμε στο 15,4%. Θα συνεχίσω και θα σας δώσω ακριβώς την εξελικτικήπορεία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Εισηγητής της Μειοψηφίας):

Καιεγώ θα ήθελα μια διευκρίνηση, παρακαλώ. Για ποιο λόγο αναφέρεστε σε στοιχείααπό το 2006 και έπειτα και δεν αναφέρεστε και σε συγκριτικά στοιχεία από το2000 έως και το 2005;

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):

Νασας απαντήσω, κ. Καράογλου. Υπάρχει ένας ιστορικός λόγος, γιατί το 2004, ότανπροχωρήσατε στην απογραφή, δεσμευτήκατε απέναντι στην κοινότητα ότι από τούδεκαι στο εξής θα μπει τάξη στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Επομένως, γιατα όποια σφάλματα έκανε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εσείς, για να προστατέψετε τοκύρος της χώρας πήγατε και δεσμευτήκατε απέναντι στην Ε.Ε., απέναντι στην Eurostat, ότι από τούδε και στο εξής θα χαράξετε μια νέαπορεία και δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

[...]

 

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): 

Τολόγο έχει ο κ. Καράογλου, για 4 λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Οκ. Υφυπουργός ξεκίνησε με ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, με τις εκφράσεις του γιατην Ελασσονίτικη προφορά που προσωπικά εγώ δεν την διαπιστώνω, για το γκόρτσαπου όλοι μας τα ξέρουμε και όλοι μας τα κλέβαμε όταν ήμασταν μικροί. Στησυνέχεια εξετράπητε τόσο πολύ, που θα έλεγα ότι στη συνέχεια εξελίχθηκε σεπαραλήρημα. Είμαι από ένα ορεινό χωριό -είναι 40 χιλιόμετρα έξω απότη Θεσσαλονίκη το χωριό μου- όπου εκεί έχουμε μια πολύ γνωστή παροιμία,«φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Αυτό κάνατε εδώ πέρα καιπραγματικά χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλο θράσος για να έρχεστε να λέτε αυτά πουλέτε εδώ πέρα. Το παραλήρημα αυτό διήρκησε πολύ μεγάλο χρόνο, γιατί είχατε τηναπόλυτη ανοχή του Προέδρου. Ποτέ δεν ακούσαμε τόσα πολλά ψέματα, μέσα σε τόσοσχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μια μέρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτεςπολιορκούν το κοινοβούλιο και διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):

Πέστεμου, κ. Καράογλου, ποια στοιχεία που χρησιμοποίησα σήμερα ήταν ψεύτικα. Σε αυτάνα τοποθετηθείτε, πάνω στη σημερινή συζήτηση. Χρησιμοποιήσατε τον όρο ψεύτης.Εφόσον θεωρείτε ότι χρησιμοποίησα ψεύτικα στοιχεία και ότι προσπαθώ νακοροϊδέψει τους συναδέλφους μέσα σε αυτή την αίθουσα. Πείτε ποια από ταστοιχεία που χρησιμοποίησα είναι ψεύτικα, ειδάλλως είστε ένας κοινόςσυκοφάντης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Φέρατεστοιχεία τα οποία αναφέρονται στην αναθεώρηση του ελλείμματος, από την πρόσφατηέκθεση της Eurostat. Είναι ψέματα γιατί αναφέρονται σε αναθεωρημένα στοιχεία,από την Eurostat πριν από λίγους μήνες.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):

Καταρχάςας χαμηλώσουμε τους τόνους. Είπατε μια υπερβολή ότι ο κ. Υφυπουργός λέειψέματα, αυτό είναι μια προσβολή. Εάν έχετε στοιχεία για τη σημερινή του ομιλία,ότι κάπου είπε ψέματα, να τα ακούσουμε και να τα καταθέσετε. Ειδάλλως, είναιπραγματικά άδικο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ταστοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν εδώ από τον κ. Υφυπουργό σε ό,τι αφορά τοέλλειμμα του 2006, του 2007, του 2008 και του 2009 είναι τα στοιχεία τα οποίαέχει αναθεωρήσει η Eurostat πρόσφατα, μετά από την αλλαγή των κανόνων και τηνπροσθήκη κάποιων Δ.Ε.Κ.Ο., οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην προηγούμενηδιαδικασία υπολογισμού του ελλείμματος. Γι' αυτό το λόγο λέω ότι τα στοιχείααυτά είναι ψεύτικα, δεν είναι ειλικρινή.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):

Αμφισβητείταιτα στοιχεία της Eurostat;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Άλλαξανοι κανόνες. Όταν η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μιλούσε για το 2006 και το 2007 γιαέλλειμμα κάτω από 3%, τότε ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα με βάση ταστοιχεία τα οποία είχε η Eurostat. Εάν στη συνέχεια η Eurostat, μετά από έναχρόνο, αλλάξει τη διαδικασία υπολογισμού του ελλείμματος και παρουσιάσει άλλοτρόπο...

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):

 Έχει διαφορά όμως να λέτε ότι λέει ψέματα ο κ.Υφυπουργός και ότι άλλαξε ο τρόπος καταμέτρησης. Αμφισβητείται τη διαδικασίατης Eurostat;

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Εισηγητής της Μειοψηφίας):

Μουαρέσει να βοηθάω στις διαδικασίες λέω, λοιπόν, ότι χρησιμοποιήθηκαν ανακριβήστοιχεία από τον κ. Υφυπουργό, τα όποια στοιχεία κατά την άποψή μας, δενανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Νασυνεχίσω. Την ημέρα λοιπόν, που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πολιορκούν τοΚοινοβούλιο και βρίσκονται σε όλους τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα, την ημέραπου έχουν περάσει μόλις πολύ λίγες ώρες από το πολυνομοσχέδιο της ντροπής, μετην απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική, αντιδημοκρατική διαδικασία του«κατεπείγοντος», τύπου «ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσατε» που ανέτρεψε θεμελιώδηεργασιακά δικαιώματα, που έκοψε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, που αύξησε τοΦ.Π.Α σε ψωμί, γάλα, και που συνολικά- δεν πρέπει να ξεχνάμε- ότι το Φ.Π.Α τοαύξησε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά 45% από το 9% στο 13%. Την ίδια λοιπόνστιγμή, η κυβέρνηση των ψεμάτων, η κυβέρνηση του «λεφτά υπάρχουν», η κυβέρνησηπου θα έκανε τη χώρα μας «Δανία του νότου», η κυβέρνηση που θα έδινε αυξήσειςμεγαλύτερες από το πληθωρισμό, έρχεται και κάνει μια επίθεση άνευ λόγου καιαιτίας στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Εμείς,κύριε Υφυπουργέ, κάναμε την αυτοκριτική μας, αναγνωρίσαμε τα λάθη μας,τιμωρηθήκαμε για τα λάθη για τα οποία κάναμε, στις εκλογές του 2009. Και αυτόέχει τελειώσει. Από κει και πέρα, είσαστε μια κυβέρνηση που ήδη έχετε 15 μήνες,ασκείτε την εξουσία στη χώρα. Θα πρέπει να καταλάβετε επιτέλους, ότι δενείσαστε αντιπολίτευση για να αντιπολιτεύεται την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θαπρέπει να καταλάβετε, ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ότι έχετε και εσείς ένακυβερνητικό παρελθόν 15 μηνών, ένα παρελθόν το οποίο είναι γεμάτο από λάθη-εγκληματικά λάθη- το οποίο οδήγησε τη χώρα υπό την επιτήρηση της τρόικας, καικάτω από τις εντολές και τις επιταγές του μνημονίου. Είναι προφανές λοιπόν, ότιόλοι οι χαρακτηρισμοί τους οποίους κάνατε, αδικούν την παράταξή μας. Είναιπροφανές, ότι υπάρχουν μια σειρά στοιχείων και δεδομένων με τα οποία μπορούμενα αποδείξουμε ότι αυτό που θεωρούμε και εμείς, και συμφωνείτε και εσείς, ότιείναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας το δημόσιο χρέος, δηλαδή. Είναι καθαράδημιούργημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σας θυμίζω ότι 1981 το δημόσιο χρέος ήταν μόλις στο26% του ΑΕΠ,  το παραδώσατε  των 2004 στο 115%.

Όλααυτά, είναι γνωστά, αλλά δεν μου απαντήσατε επί της «ταμπακιέρας». Γιατί, πέραντης εντάσεως και της έντονης κριτικής, δεν απαντήσατε σε όλα αυτά που σαςρώτησα. Στις δαπάνες, είπα συγκεκριμένα πράγματα. Αυξήσεατε τις επιστροφές τοτελευταίο τρίμηνο  κατά 1,5 δισ.  Προβήκατε στην πληρωμή 1,2 δις. ευρώ τοτελευταίο τρίμηνο του 2009, χωρίς να διαπραγματευθείτε με τους προμηθευτές γιαπεριορισμό των οφειλών. Αυξήσατε το τελευταίο τρίμηνο τις δαπάνες για τα εξοπλιστικάπρογράμματα κατά 700 εκατ. €. Δώσατε 500 δισ. περίπου ευρώ για την πρώτη δόσητου επιδόματος αλληλεγγύης, που ήταν η πρώτη και τελευταία βέβαια. Αυξήσατεκατά 200 εκατ. € τις δαπάνες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυξήσατε τιςλειτουργικές δαπάνες για τις προμήθειες του δημοσίου κατά ... Μεταθέσατε για το2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ, που αναλογούσε σε 600 εκατ. €. Καταργήσατε τιςρυθμίσεις για τους μη υπαίθριους για το 2009 και τις επαναφέρατε το 2010. Δενεπιβάλλατε τον φόρο στα λαχεία, το ΞΥΣΤΟ και τα σκάφη αναψυχής, και χάσαμε μεαυτό τον τρόπο 2,2 δισ. €. Χάσατε κάθε έλεγχο στα δημόσια έσοδα, με αποτέλεσμαη υστέρηση των εσόδων το τελευταίο τρίμηνο να φτάνει το 1,7 δισ. €. Επί τηςουσίας, λοιπόν, επί της «ταμπακέρας». Τίποτα.

Λοιπόνθεωρώ, ότι είναι μια πολιτική, η οποία είναι πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά.Είναι μια αδιέξοδη πολιτική. Προσέξτε, γιατί όλα αυτά που σήμερα επικαλείστεμετά από σύντομο χρονικό διάστημα, όταν οι εξελίξεις θα σας έχουν προλάβει καιδεν θα είσαστε εσείς το Υπουργείο και θα είναι κάποιος άλλος- πιθανό από τοίδιο το κόμμα το δικό σας ή από κάποιο άλλο κόμμα- θα σας καταλογίσει ευθύνεςγια όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει. Και βεβαίως, οι συμπεριφορές οι αυταρχικές,οι αλαζονικές και οι αδικαιολόγητες επιθέσεις που εξαπολύετε σε βάρος μας,νομίζω ότι μόνο εσάς χαρακτηρίζουν.