Ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2012 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής - 23.11.2011

Ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2012 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής - 23.11.2011

Ομιλία του Θ. Καράογλου (ως ειδικός Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας) στα πλαίσια της συνεδρίασης της Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012»

   ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Αγαπητοί συνάδελφοι, ολοκληρώνεται το 2011 και η ελληνική κοινωνία ζει τις δικές της συνέπειες, τις συνέπειες του δικού της τυφώνα Κατρίνα ή αλλιώς τις συνέπειες  των αδιέξοδων πολιτικών της κυβέρνησης, του απελθόντος επιτέλους πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου. Τις δύο προηγούμενες χρονιές, τέτοιες μέρες, μιλώντας για το ίδιο θέμα είχαμε προειδοποιήσει για το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας. Δύο χρόνια μετά και δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης  που να μην έχει πληγεί, δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην αναγνωρίζει πόσο μεγάλο κακό συνέβη στη χώρα. Οποιαδήποτε χαραμάδα ελπίδας έχει χαθεί, οι κοινωνικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί δραματικά, η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρες αφόρητες καταστάσεις. Τέτοια επιτυχία στην αποτυχία δε μπορούσαμε να φανταστούμε ούτε στο χειρότερο εφιάλτη μας.

Είναι ξεκάθαρο, είναι σαφές, ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ιδιαίτερα σκληρός για τους πολίτες που καλούντα να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος. Το δε σενάριο που υιοθετεί ο προϋπολογισμός του 2012 είναι  το πλέον αισιόδοξο και θέλει πάρα πολύ δουλειά για να επιτευχθεί. Για να μπορέσουμε όμως να σχεδιάσουμε για το μέλλον, πρέπει πρώτα να δούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ.  Τι συνέβη στη χρονιά που πέρασε, τι λέγαμε, τι προβλέπαμε και πως φθάσαμε στο σήμερα. Κατ’ αρχήν πρέπει να τονίσω ότι έχει καταντήσει γραφική η συνεχής επίκληση της σωτηρίας μας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μας έχει «σώσει» πολλές φορές μέχρι σήμερα, αλλά κατά ένα παράδοξο τρόπο, μετά από κάθε σωτηρία είμαστε σε ακόμη χειρότερο σημείο. Μας έσωσε πέρυσι με την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και την παράδοση στην Τρόϊκα, με την ψήφιση του περυσινού προϋπολογισμού, με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με τους εφαρμοστικούς νόμους, με το πρώτο κούρεμα του χρέους και τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου και τελικά με την πρόσφατη απόφαση των χωρών της ευρωζώνης της 27ης Οκτωβρίου. Όμως παρά τις αλλεπάλληλες σωτηρίες ο εξευτελισμός της Ελλάδας στο εξωτερικό και η ταπείνωση που δεχόμαστε καθημερινά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.  Η παρωδία που εκτυλίχθηκε με το δημοψήφισμα μας έχει εκθέσει σε όλη την Ευρώπη. Ενώ η περίφημη 6η δόση, την οποία θα παίρναμε από τον Αύγουστο του 2011, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι ακόμα υπό αίρεση.

Συζητώντας για τον προϋπολογισμό του 2012 έχει ενδιαφέρον να θυμίσω τις προβλέψεις μας για τον προϋπολογισμό του 2011 και τι τελικά επιτεύχθηκε. Ένας προϋπολογισμός που ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θυμούνται  πόσες φορές τον αναθεώρησαν. Ενώ λοιπόν στο παρελθόν δημαγωγούσαν για τα περι τριετών προϋπολογισμών, έχουμε φθάσει στο σημείο να αναθεωρούνται  οι προϋπολογισμοί τους κάθε τρίμηνο. Στην περυσινή συζήτηση  έγιναν από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου διάφορες προβλέψεις, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Ας τις θυμηθούμε όλοι μαζί. Για το περίφημο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπατε ότι θα πέσει στο 7,1% και στα 17 δις. Σας λέγαμε ότι είναι ένας ευσεβής στόχος, αλλά  δεν πρόκειται να τον υλοποιήσετε και θα αναγκαστείτε να τον αναθεωρήσετε.  Σύντομα το κάνατε και υπολογίζεται πλέον το έλλειμμα στα 20 περίπου δισεκατομμύρια ή 9% του ΑΕΠ. Σήμερα το αισιόδοξο σενάριο μιλάει για ένα έλλειμμα της τάξης γύρω στο 10.5%, γύρω στα 23 δις ευρώ. Ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά σε σχέση με το 2010 και θα τολμούσα να πω πολύ κοντά σε αυτό που θα είχαμε το 2009 αν δεν ακολουθούσατε την καταστροφική πολιτική του τελευταίου τριμήνου, όταν δεν εισπράξατε προϋπολογισμένα έσοδα και προχωρήσατε σε ανεξέλεγκτες δαπάνες.

Εδώ και δύο χρόνια λοιπόν ο λαός ακολουθεί ένα πρόγραμμα σκληρών, αιματηρών θυσιών και έχουμε ως τελικό αποτέλεσμα μηδενική μείωση του ελλείμματος.  Αυτή δε η φαινομενική συγκράτηση του ελλείμματος οφείλεται στην ουσία στην εσωτερική στάση πληρωμών, γιατί δεν πρέπει  κανείς να ξεχνάει ότι τα χρέη, οι υποχρεώσεις του δημοσίου στο εσωτερικό ανέρχονται περίπου στα 7 δισεκατομμύρια. Καθώς επίσης και στην περαιτέρω μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά περίπου 2 δις ευρώ.  Για την επόμενη χρονιά, για το 2012, ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει μείωση του ελλείμματος στα 11,5 δις ευρώ ή περίπου στο 5,5% του ΑΕΠ. Υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο εργασίας που μακάρι να επιτευχθεί.

Οι δαπάνες για πληρωμές τόκων έχουν αυξηθεί υπέρογκα και θα ξεπεράσουν τα 16 δις το 2011.  Χωρίς την εφαρμογή του PSI θα έφταναν τα 18 δις το 2012, αλλά τώρα υπάρχει η αρχική εκτίμηση για μείωση στα 12,5 δις. Το ποσό εξακολουθεί να είναι τεράστιο.  Μη ξεχνάμε ότι όταν για πρώτη φορά  το 2009, το συγκεκριμένο κονδύλι πέρασε το όριο των 10 δις, έδωσε ισχυρή δυναμική αύξηση του χρέους. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δαπάνες για τόκους θα διαμορφωθούν το 2012 στο 6% από΄7,5% που ήταν το 2011. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί υπέρμετρα. Φέτος το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ξεπεράσει τα 350 δις ευρώ και σε ποσοστό του 160% του ΑΕΠ. Για το 2012 το ποσό αυτό θα έφτανε στα                                   380 δις ευρώ, μια αύξηση δηλαδή περίπου 90 δισεκατομμυρίων μέσα σε 3 χρόνια. Ωστόσο με την πρόβλεψη της εφαρμογής του PSI το ύψος του δημόσιου χρέους αναμένεται να υποχωρήσει στα 310 δις ευρώ περίπου, 145,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο το μέγιστο ζητούμενο είναι να σταματήσει η δυναμική αύξηση του δημοσίου χρέους.

 

   Η ύφεση που βιώνει η οικονομία μας εξαιτίας της πολιτικής σας είναι άνευ προηγουμένου. Στην ουσία η ελληνική οικονομία είναι σε κώμα. Μιλούσατε για μια ύφεση της τάξεως του 3% και σήμερα είμαστε τουλάχιστον στο 5,5% και αν δεν είχατε αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού θα μιλούσαμε για ύφεση πάνω από 6%. Του χρόνου προβλέπεται να έχουμε πάλι ύφεση 2,8%. Είναι ένα αισιόδοξο σενάριο που μακάρι να υλοποιηθεί και μακάρι να μπορούσε να αντιστραφεί κιόλας, αλλά αυτό που είναι γεγονός είναι ότι εδώ και 5 χρόνια είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θα έχουμε συνεχώς ρυθμούς ύφεσης.

   Η ανεργία καλπάζει. Η ανεργία είναι ο πιο τραγικός δείκτης της σημερινής Ελλάδας. Σας προειδοποιούσαμε ότι με τα μέτρα που παίρνετε θα ξεπερνούσε το  15%. Διαψευστήκαμε και εμείς στις προβλέψεις μας, τον Αύγουστο του 2011 ξεπέρασε το 18,4%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να κλείσει η χρονιά με το πρωτοφανές νούμερο του 1 εκατομμυρίου ανέργων και του 20% ως ποσοστό επί του πληθυσμού. Ακόμη το τραγικότερο όλων είναι ότι το 45% των νέων μέχρι 25 ετών είναι άνεργοι και δυστυχώς, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Μέσα σε δύο χρόνια, λοιπόν, έχουμε 550 χιλιάδες επιπλέον ανέργους και αύξηση κατά 110% του σχετικού ποσοστού με όλες τις τεράστιες παρενέργειες, επιδόματα ανεργίας και κοινωνικών παροχών, ανασφάλεια, εγκληματικότητα, ψυχολογικά προβλήματα κλπ.. Για το 2012 η ανεργία εκτιμάται στο 17,1% όπως σχετικά προβλέπει το σχέδιο του Προϋπολογισμού. Αυτό για να γίνει, όμως, πράξη, δηλαδή, για να μειωθεί στην ουσία η ανεργία, θα πρέπει υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πρέπει να τρέξει το ΕΣΠΑ και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα. Επείγει, λοιπόν, να βρούμε λύσεις σήμερα επειγόντως για να αντιμετωπίσουμε το μέγιστο αυτό κοινωνικό πρόβλημα της χώρας.

   Ο πληθωρισμός παρά την ύφεση έμεινε στο 3% αντί για 2,2% που υπήρχε στην αρχική πρόβλεψη του Προϋπολογισμού. Για το 2012 προβλέπεται να πέσει στο 0,6% λόγω της ύφεσης. Τα έσοδα τα υπολογίζατε στα 55,5 δισεκατομμύρια ευρώ και παρά τα αλλεπάλληλα νέα χαράτσια, με αποκορύφωμα τις έκτακτες εισφορές και το χαράτσι στη ΔΕΗ μέσω του λογαριασμού στη ΔΕΗ, θα εισπραχθούν λιγότερα από 54 δισεκατομμύρια, δηλαδή, περίπου 1,5 με 2 δισ. λιγότερα απ’ αυτά που είχαμε εισπράξει ακόμα και το 2010. Όλη, λοιπόν, αυτή η αφαίμαξη των πολιτών πήγε χαμένη, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αν υπολογίσουμε όλους τους φόρους που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως και σήμερα σε σχέση με τις εισπράξεις κατανοούμε ότι όλη αυτή η φοροεισπρακτική πολιτική απλά νέκρωσε την οικονομία και δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, το αντίθετο μάλιστα.

Θυμίζω ότι το 2007 το έλλειμμα στις ανεπτυγμένες οικονομίες ήταν στο 2,1% και εκτινάχθηκε το 2009 στο 10,1% λόγω της κρίσης. Συνέπειες που προφανώς δημιουργήσανε προβλήματα και βίωσε και η δική μας η ελληνική οικονομία. Το 2011, όμως, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θυμίζω 4% αυξάνεται το παγκόσμιο ΑΕΠ και 1,65 το ΑΕΠ της ευρωζώνης, η δική μας οικονομία έχει βαλτώσει στην ύφεση. Αν δεν είχαν παρθεί όλα αυτά τα μέτρα, αλλά είχαν γίνει συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις μήπως τελικά σήμερα δεν θα βιώναμε όλο αυτό το δράμα;

   Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει μειωθεί δραματικά και μετά βίας προβλέπεται να φτάσει τα 6,9 δισεκατομμύρια, μειωμένο, δηλαδή, κατά 1,6 δισ. ευρώ από τον ετήσιο στόχο και 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2009. Ωστόσο, ακόμα και για το φετινό το μειωμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι πληρωμές ήταν μόλις στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς για το κατά πόσο θα φτάσει μέχρι 31/12 στα 6,9 δισεκατομμύρια φέτος. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και η στέρηση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Προκειμένου, να δείξετε μείωση του ελλείμματος στην ουσία έχετε σταματήσει την υλοποίηση των έργων. Για το 2012 προβλέπετε ότι οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα φτάσουν τα 7,7 δισ. ευρώ. Για να τρέξει, όμως, το ΕΣΠΑ, για να υλοποιηθεί στην ουσία, θα πρέπει το κονδύλι αυτό να αυξηθεί, ώστε να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός για την οικονομία μας.

   Τέλος, ορισμένα επιμέρους στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2011 που καταδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία σας. Στοχεύατε σε αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 560 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει μείωση των εσόδων περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Από το Φ.Π.Α. σκοπεύατε να εισπράξετε 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και τελικά θα εισπραχθούν 1,1 δισ. ευρώ λιγότερα. Υπολογίζατε να εισπράξετε 11,6 δισ. ευρώ από φόρους κατανάλωσης και τελικά θα εισπραχθούν ειδικοί φόροι κατανάλωσης μειωμένοι κατά 10% περίπου, γύρω στα 10,4 δισεκατομμύρια όσο περίπου θα είναι μειωμένα και τα έσοδα όλων των εμμέσων φόρων. Ειδικότερα, οι φόροι από τα καύσιμα θα είναι μειωμένοι κατά 15%. Υπολογίζατε να εισπράξετε πάνω από 1 δισεκατομμύριο από τα ακίνητα, από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά πώς θα εισπραχθούν αυτά όταν έχει παγώσει εντελώς η αγορά των ακινήτων, όταν έχουν πέσει πάνω από 50% οι οικοδομικές άδειες, πώς να εισπραχθούν τα ποσά αυτά; Υπολογίζατε εντός του 2011 να εισπράξετε ένα ποσό γύρω στα 700 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών, αλλά με τις επιλογές σας μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ και φυσικά ούτε προβλέπεται να εισπραχθεί μέχρι 31/12/11.

Φυσικά, πώς είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τις προεκλογικές σας διακηρύξεις ότι θα εισπράξετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των τότε 31 δισεκατομμυρίων ευρώ που σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ακόμα ψάχνουμε να τα βρούμε. Έτσι, ενώ ακούγαμε για έσοδα των 5 περίπου δισεκατομμυρίων μέσα στο 2011 τελικά με την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη θα εισπραχθούν φέτος γύρω στο 1,7 δισ., ενώ για το 2012 υπάρχει ένας στόχος στα 6 δισ. που μακάρι να υλοποιηθεί.

Στο μέτρο των δαπανών, επίσης, υπήρξαν αστοχίες. Στην ουσία, παρά τις σοβαρές εισηγήσεις των πολιτών, παρά τις πολύ σημαντικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι δαπάνες έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2010. Δυσάρεστη εξέλιξη η αύξηση των τόκων και η μείωση του  Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων.

Ας εξετάσουμε τώρα τον Προϋπολογισμό του 2012 σε ό,τι αφορά τις δαπάνες. Μειωμένες θα είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το 2012. Θα διαμορφωθούν στα 64.858.000.000 ευρώ  μειωμένες κατά 8,3% σε  σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2011. Η μείωση αυτή προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης μείωσης των δαπανών για πληρωμή τόκων κατά 3.630.000.000 ευρώ λόγω  του PSI, αλλά και λόγω μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.745.000.000 ευρώ. Αυτή η μείωση των δαπανών όμως, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνική ζωή του τόπου και την πραγματική οικονομία.

Στις δαπάνες ξεχωρίζω τα εξής σημεία : στα ασφαλιστικά ταμεία φέτος είχαμε μια αύξηση δαπανών κατά περίπου 7,5% ή 1,3 δις ευρώ. Ειδικά για το ΙΚΑ χρειάστηκε συνεισφορά του κράτους καθώς η αλματώδης αύξηση της ανεργίας προκάλεσε μεγάλα ελλείμματα στα έσοδα του ΙΚΑ. Το 2012 προβλέπεται μια συνολική μείωση 3,1 δις ευρώ για τα τέσσερα μεγάλα ταμεία ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με 1,3 δις ευρώ. Ερωτηματικά εγείρονται για το μέγεθος των δαπανών που θα κοπούν, σε μια εποχή που η κοινωνία είναι σαφέστατο ότι θα έχει μεγαλύτερες ανάγκες. Ο ΟΑΕΔ κατά το 2011 χρειάστηκε διπλάσια επιχορήγηση λόγω των υπερδιπλάσιων επιδομάτων ανεργίας. Έτσι ενώ προϋπολογιζόταν ο προϋπολογισμός και υλοποιήθηκε το 2010, 379 εκατ. ευρώ το 2010, το 2011 επιχορηγήθηκε με 764 εκατ. ευρώ. Το 2012 προβλέπεται μια μείωση στα 500 εκατ. ευρώ, μια μείωση κατά 264 εκατ. ευρώ. Στόχος που όμως πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορεί να επιτευχθεί με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας. Το ΕΚΑΣ θα δεχθεί μια μείωση φέτος 175 εκατ. ευρώ, καθώς σχεδιάζεται να δοθεί σε 20.000 λιγότερους δικαιούχους.

Περικοπές μισθών και επιδομάτων σε δημοσίους υπαλλήλους ύψους 1,6 δις ευρώ με το νέο μισθολόγιο, μείωση των συμβασιούχων, περιορισμό των προσλήψεων και υιοθέτηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο δημόσιο. Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων θα ανέλθουν σε 19.500.000.000 ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 672 εκατ. ευρώ ή 3,3% σε σχέση με την εκτίμηση πραγματοποίησης του 2011. Οι δαπάνες σχετικά με διάφορα επιδόματα προβλέπεται να εμφανίσουν σημαντική μείωση και να περιοριστούν σε 882 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 538 εκατ. ευρώ ή 37,9% έναντι του 2010. Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες αυτές εμφανίζουν μείωση, παρά το γεγονός, ότι καλύπτουν αμοιβές ωρομισθίων, εκπαιδευτικών, εφημερίες ιατρών κ.λπ., κυρίως ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών μείωσης των δαπανών για καταβολή πρόσθετων παροχών και αποζημιώσεων.

Τέλος, το αποθεματικό θα έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση και από τα 270 εκατ. ευρώ που προϋπολογιζόταν στο 2011, θα φθάσει στο 1 δις ευρώ για την αντιμετώπιση εκτάκτου χαρακτήρα αναγκών.

Όσον αφορά στις δαπάνες κατά Υπουργείο, παρατηρούμε μια τάση μείωσης των δαπανών που προφανώς προκύπτει από τις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Ωστόσο, είναι θέμα το γεγονός ότι θα υποστούν σοβαρές μειώσεις τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών που είναι αρμόδια το πρώτο, για τη συγκέντρωση των εσόδων του δημοσίου και το δεύτερο, για να αναδιοργανώσει την κρατική μηχανή. Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά θα συνεχίσουν να είναι μειωμένες οι δαπάνες για την Παιδεία, για την Υγεία, για την Εθνική Άμυνα. Ερωτηματικό παραμένει ακόμη το ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στο κονδύλι του  Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχουν έσοδα 30,5 δις ευρώ για το 2012, που ανεβάζουν τα συνολικά του κεφάλαια στα 32 δις ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί το PSI, θα γίνει γνωστό και το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες. Είναι ακόμη άγνωστο το πώς ακριβώς θα καλυφθούν οι απώλειες που θα έχουν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Οι προβλέψεις, αγαπητοί συνάδελφοι, του νέου προϋπολογισμού και η πορεία του ελλείμματος και του χρέους έχουν στηριχθεί στα καλύτερα υποθετικά σενάρια. Πρώτον, στην καλή θέληση των ιδιωτών ομολογιούχων να δεχθούν το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των τίτλων που έχουν και μάλιστα, να συμμετάσχουν όλοι σε αυτό. Δεύτερον, στη δυνατότητα των πολιτών να πληρώσουν όλους τους φόρους, τη στιγμή που η ανεργία θα αυξάνεται, οι μισθοί και τα εισοδήματα θα μειώνονται. Τρίτον, με δεδομένο ότι η κρίση στην αγορά εντείνεται, η ύφεση μεγαλώνει και οι ανάγκες για κοινωνικές δαπάνες υπερευπαθών ομάδων αναμένεται να γιγαντωθούν.

 Αγαπητοί συνάδελφοι, η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πρωτοφανής. Λάθη και παραλείψεις 10ετιών, μια καταστροφική διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί 2ετία μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Ένα κόμμα, ένας πρωθυπουργός που δεν άκουγε κανέναν, γαντζωμένος στην εξουσία, που έκανε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και έβαζε πάνω από όλα το κομματικό και όχι το πατριωτικό συμφέρον, όχι μόνο στη 2ετία αυτή, αλλά από την αρχή της κρίσης. Αποδεχθήκαμε την κυβέρνηση εθνικού σκοπού, αποδεικνύοντας και πάλι, ότι υπεράνω όλων είναι η Πατρίδα. Θα συνεχίσουμε το δρόμο της υπευθυνότητας, όπως πράξαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα αμφισβητήσουμε τον παρόντα προϋπολογισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου. Παράλληλα, θα εντατικοποιήσουμε τον αγώνα για αλλαγή της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πολιτική, σύμφωνα με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου μας, Αντώνη Σαμαρά, που θα επιτρέψει μελλοντικά προϋπολογισμούς ανάπτυξης, προοπτικής, ελπίδας για τη χώρα, για τους Έλληνες πολίτες. Σας ευχαριστώ.