Εισήγηση στην Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα τις εκπομπές της ERTWORLD για τη Διασπορά. 31.8.11

Εισήγηση στην Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα τις εκπομπές της ERTWORLD για τη Διασπορά. 31.8.11

 Εισήγηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα ημερήσιας διάταξης: " Ενημέρωση από τον κ. Νίκο Μεγγρέλη, Διευθυντή των Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών της ΕΡΤ Α.Ε., σχετικά με την πολιτική της ERTWORLD για τη Διασπορά". Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Να καλωσορίσουμε στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, εσάς, κ. Μεγγρέλη και την συνεργάτιδά σας. Πραγματικά, πιστεύω, ότι η ΕΡΤ World είναι, όπως πολύ εύστοχα λέτε, η κατ’ εξοχήν οπτικοακουστική γέφυρα επικοινωνίας με όλους τους Έλληνες του κόσμου. Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος της. Εγώ ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες, έχω διαπιστώσει ότι, πράγματι, υπάρχει η θέληση από τους Έλληνες ανά τον κόσμο, να έχουν επικοινωνία με την Ελλάδα και είναι σαφές ότι το κανάλι της ΕΡΤ  World είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή της χώρας, των προβλημάτων, στην ανάδειξη των ζητημάτων πολιτισμού, στην ανάδειξη της τουριστικής ομορφιάς της χώρας σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια, όπως πολύ εύστοχα επισήμανε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής μας, ζούμε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, άρα είναι λογικό να μας ενδιαφέρουν τα χρήματα, τα οποία δαπανώνται για την λειτουργία της ΕΡΤ World. Έχει γίνει κάποια σχετική μελέτη  και αποδίδουν αυτά που θα έπρεπε. Το ερώτημά μου είναι, ποιο είναι το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ World; Πόσο είναι το προσωπικό που απασχολεί και αν υπάρχει κάποια μελέτη που δείχνει πόσοι κατά μέσο όρο τηλεθεατές την παρακολουθούν και αν τελικά υπάρχει ένα βέλτιστο αποτέλεσμα ή αν μπορούμε να κάνουμε κάτι να το βελτιώσουμε;

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό και θα ήθελα να μάθω, αναφέρεται ότι σε μία χώρα, στις ΗΠΑ, δεν είναι ελεύθερη η ΕΡΤ World, αλλά είναι συνδρομητική. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Είναι τόσο σημαντικό το έσοδο που έχουμε από την συνδρομητική τηλεόραση; Μήπως θα έπρεπε να έχουμε πιο κοντά την ΕΡΤ σε όλους τους Έλληνες και των Ηνωμένων Πολιτειών, που φαντάζομαι θεωρητικά θα έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και με αυτήν τη λογική, φαντάζομαι, λειτουργεί ως συνδρομητική. Μήπως θα έπρεπε να την δίνουμε ελεύθερη και εκεί; Μήπως θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια έσοδα από άλλες πηγές, π.χ. από διαφημίσεις; Ακόμη, ένα από τα ζητήματα που εύστοχα επισημάνατε, κ. Μεγγρέλη, είναι το θέμα της μεταγλώττισης κάποιων εκπομπών. Αυτό είναι ένα ζήτημα γενικό που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ακόμη και από τα δελτία ειδήσεων. Ξέρω, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ που είναι μείον 8 ώρες, υπάρχει η δυνατότητα της μεταγλώττισης των δελτίων ειδήσεων. Βέβαια, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Αυστραλία που είναι συν 7,8 ώρες, εκεί υπάρχει  ένα άλλο ζήτημα, είπατε ότι θα αντιμετωπιστούν αυτά μέσω των τριών διαφορετικών ροών του προγράμματος. Θα έπρεπε όμως, τουλάχιστον, σε εκπομπές που παρακολουθούν περισσότερο οι Έλληνες του εξωτερικού, όπως είναι τα δελτία ειδήσεων, να υπάρχει η μεταγλώττιση και ειδικότερα σε χώρες που έχουν υστέρηση χρονική από εμάς που είναι εύκολο αυτό τεχνικά να γίνει.       

Επίσης, θέλω να μας πείτε δύο κουβέντες σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών ταινιών. Στο παρελθόν είχατε κάνει ταινίες της εποχής του ’50, ελπίζω να έχουμε και σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, ή τουλάχιστον, όταν προβάλλεται μια ταινία, ας γράφετε στην έναρξη ότι η ταινία αυτή γυρίστηκε το 1945, να μην την κοιτάζει ο άλλος και να νομίζει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα με τα γαϊδουράκια. Γιατί, δημιουργείται μια εικόνα γραφική μεν, αλλά αρνητική.

Είναι πολύ σημαντικές οι σκέψεις που έχετε για όλα τα ζητήματα και για τις εκπομπές που θέλετε να κάνετε σε σχέση με το θέμα του τουρισμού, με την οικονομία, με τα βιβλία, την εκπομπή για τη νεολαία, την προβολή των ελληνικών προϊόντων κ.λπ.. Όμως, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια εκπομπή- γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει- σε συνεργασία με το ΣΑΕ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προβάλουμε και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού - το Συμβούλιο Απανταχού Ελληνισμού- όπως έχει μετονομασθεί και είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, ψάχνει και αυτό μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο λειτουργίας, να αναβαθμίσει, να εκσυγχρονίσει το ρόλο του, αλλά θεωρώ ότι, τουλάχιστον, και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού θα έπρεπε να προβάλει τις δραστηριότητές του, έτσι ώστε να καταξιώνεται στη συνείδηση των Ελλήνων ανά τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ πολύ.