Ομιλία στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους με θέμα «Συζήτηση για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2011». Τετ. 31.8.2011

Ομιλία στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους με θέμα «Συζήτηση για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2011». Τετ. 31.8.2011

Ομιλία του Θ. Καράογλου στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους με θέμα «Συζήτηση για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2011».. Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011,

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Τους τελευταίους 23 μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε παρατηρήσει μια εναλλαγή στάσης. Θυμάμαι ότι πέρυσι στη συγκεκριμένη Επιτροπή ξεκινήσαμε με εντάσεις και κατηγορίες, εκ των οποίων πολλές ήταν άδικες σε βάρος της Ν.Δ., ενώ σήμερα φτάσαμε σε μια αποκλιμάκωση αυτής της έντασης - από την πλευρά του Υπουργού τουλάχιστον - ο οποίος προσπάθησε να κάνει τον απολογισμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια αυτού του επτάμηνου και να δώσει μια αισιόδοξη νότα, ελπίζοντας ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα των πέντε μηνών θα είναι καλύτερες οι καταστάσεις και θα μειωθεί το έλλειμμα. Απ' ό,τι φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία που μας προσκόμισε ο κ. Υπουργός, υπάρχει ένας πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε πολλές προσπάθειες να εκτελέσει τον προϋπολογισμό, παρά το ότι έγιναν πολλές λογιστικές αλχημείες και σας θυμίζω την περίφημη εγκύκλιο 6289 / 28.7.2011, η οποία μετέθετε τις πληρωμές του δημόσιου για τις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες από 1η Αυγούστου. Μάλιστα, είναι κάτι το οποίο ρητά επισημαίνει στο μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο - στη σελίδα 8 - και το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους, δηλαδή την διακοπή των πληρωμών τις δύο τελευταίες εργάσιμες μέρες του Ιουλίου. Επίσης, παρά την αναθεώρηση των επιμέρους στοιχείων έχουμε υστέρηση εσόδων, υπέρβαση δαπανών, στην ουσία, την μη εκτέλεση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, στάση πληρωμών μιας και το χρέος του δημοσίου προς τις ελληνικές επιχειρήσεις συνεχώς μεγαλώνει.

Το πρώτο επτάμηνο του 2011, παρατηρούμε ότι το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 25,1% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%. Τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν συνεχώς διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βουλιάζει και προβλέπεται ακόμα πιο μειωμένο, το εσωτερικό χρέος διογκώνεται, η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη. Οι κυβερνητικές επιθυμίες και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί δεν επαρκούν για να επιβληθεί στην οικονομία υπακοή. Οι ψευδαισθήσεις λοιπόν σύντομα κατέρρευσαν και η τεχνητή κυβερνητική αισιοδοξία γρήγορα εξανεμίστηκε. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του κράτους το πρώτο επτάμηνο του 2011 μειώθηκαν κατά 6,4% ή κατά 1,8 δισ. ευρώ, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%. Θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός του 2011 μιλούσε για ετήσια αύξηση της τάξης του 8,5%. Η κυβέρνηση πλέον αποδέχεται ότι ο νέος και αναθεωρημένος στόχος είναι ανέφικτος και τον αναθεωρεί ακόμη περισσότερο προς τα κάτω. Έτσι, παρά τα νέα επώδυνα μέτρα του μεσοπρόθεσμο πλαισίου και τις έκτακτες εισφορές, τα ετήσια έσοδα για το 2011 αναμένεται να ανέλθουν στα 54 δισ. ευρώ, έναντι στόχου στον προϋπολογισμό για 55,6 δισ. ευρώ. Είναι φανερό λοιπόν σε όλους τους Έλληνες πολίτες πόσο εικονικός ήταν ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς. Πιο αναλυτικά, τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 6,7%, τα έσοδα από φόρο εισοδήματος μειώθηκαν κατά 10%, τα έσοδα από έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 7,2%, τα έσοδα από το Φ.Π.Α είναι οριακά αυξημένα μόλις κατά 0,3%, παρά τους υψηλότερους από πέρυσι συντελεστές, ενώ τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα μειώθηκαν κατά 17,3%. Είναι φανερό λοιπόν ότι ο εκτροχιασμός των εσόδων δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, άλλωστε το παραδέχθηκε προηγουμένως και ο αρμόδιος Υπουργός, αφού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση για μια φορά ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι η υπερχείλιση των φόρων οδηγεί την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία, τους πολίτες σε φορολογική υπέρ κόπωση και τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση.

Όσον αφορά τις δαπάνες, το δεύτερο στοιχείο του τακτικού προϋπολογισμού, παρατηρούμε ότι διογκώνονται και είναι φέτος αυξημένες κατά 7,3% έναντι του περσινού επτάμηνου ή κατά 2,8 δις. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης και των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μείωσης εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και της αυξημένης καταβολής επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Επίσης, στο τέλος του 2011 αναμένεται το ΙΚΑ να κλείσει με έλλειμμα  που θα προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το πεντάμηνο του 2011 τα έσοδα που είχε το ΙΚΑ ήταν 4,8 δις ευρώ ενώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2010 τα έσοδα του ΙΚΑ ήταν 5,8 δις ευρώ. Είχαμε, δηλαδή, μέσα στους 5 πρώτους μήνες του 2011 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ 1 δις λιγότερα έσοδα σε σχέση με πέρυσι.

 Εκτός αυτού, έχουμε μια τρομερή μείωση των εισφορών της τάξης του 17% σε σχέση με το 2010 και ειδικότερα σε ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας στον κατασκευαστικό κλάδο στην οικοδομή η μείωση αυτή ξεπερνά το 40%.Αυτά, λοιπόν, είναι τραγικά πράγματα. Το ΙΚΑ θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη ανάγκη για στήριξη της ρευστότητας και θα πρέπει να καταβληθεί, επίσης, πολύ μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής για την οποία πολλά λέγονται, αλλά, δυστυχώς, στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,8% στο πρώτο επτάμηνο του έτους έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση μόλις κατά 0,7% και προηγούμενου στόχου για αύξηση κατά 1,9%.

Αξίζει, βέβαια να σημειώσουμε ότι πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν, ήδη, χρησιμοποιήσει μεγάλος μέρος των ετήσιων επιχορηγήσεών τους (π.χ. το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ), έχουν, ήδη, απορροφήσει το πρώτο επτάμηνο του έτους το ΙΚΑ το 91% του αρχικού ποσού που προβλεπόταν στον Προϋπολογισμό του 2011 και ο ΟΑΕΕ το 95%.

Μάλιστα, εάν δεν υπήρχε η ενίσχυση των προβλέψεων μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για την κρατική επιχορήγηση του ΙΚΑ, η νέα πρόβλεψη, πλέον, είναι για 2,9 δις ευρώ, ο ασφαλιστικός φορέας θα είχε, ήδη, καλύψει την ετήσια χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού, μια που στο επτάμηνο απορρόφησε 2,7 δις ευρώ με ετήσια παλαιότερη πρόβλεψη με βάση τον Προϋπολογισμό στα 2,3 δις ευρώ.

Το ίδιο, βέβαια, παρατηρείται και με την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ: στον Προϋπολογισμό η πρόβλεψη ήταν για 500 εκατ. ευρώ. Τώρα με το Μεσοπρόθεσμο η πρόβλεψη αυτή ανέρχεται στο 1,1 δις ευρώ.

Αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, καταδεικνύουν, όχι, απλώς, την αστοχία ή την αποτυχία, αλλά την πλήρη κατάρρευση της ακολουθούμενης πολιτικής.

Καθίσταται, συνεπώς, σαφές ότι η διόγκωση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία είναι της τάξης του 17%, περίπου, είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και έχει δυσμενείς όχι μόνο κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στον ίδιο τον Προϋπολογισμό.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η Κυβέρνηση έχει κηρύξει και άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας. Θυμίζω ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 6,63 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, από 5,3 δις ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010, δηλαδή, το εξάμηνο που μεσολάβησε αυξήθηκαν κατά 1,3 δις ευρώ οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που επιβαρύνουν την, ήδη, συρρικνωμένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα, «διογκώνουν» τα λουκέτα στην αγορά και «τιμωρούν» την επιχειρηματικότητα.

Το τέταρτο βασικό στοιχείο είναι ότι το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει. Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε είναι μειωμένες κατά 37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.

 Η Κυβέρνηση, πλέον, περικόπτει, ακόμα και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

Το πέμπτο στοιχείο είναι ότι το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά. Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 25,1% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3.9%.

Είναι αυξημένο κατά 3,1 δις ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 15,6 δις ευρώ.

Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, εκτός, δηλαδή, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μετά τις αναθεωρήσεις των στοιχείων, είναι αυξημένο κατά 48% το πρώτο επτάμηνο του έτους.

Είναι, λοιπόν, σαφέστατο ότι η αδυναμία της Κυβέρνησης να επιτύχει την ανάταξη της οικονομίας, καθιστά ανέφικτη και κοινωνικά ανυπόφορη τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Είναι φανερό ότι το οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση είναι ένα περιβάλλον, το οποίο, δυστυχώς, έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια σε φόρους στην Ευρώπη και χώρα εχθρική για επενδύσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρω τα στοιχεία της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του IFC (International Financo Corp), που λένε ότι φέτος και πέρυσι περισσότερες από 2000 επιχειρήσεις μετανάστευσαν σε γειτονικές χώρες και χαρακτηριστικά αναφέρεται η Βουλγαρία, λόγω χαμηλών φορολογικών συντελεστών, μια που όπως ανέφερα πριν η χώρα μας έγινε πρωταθλήτρια σε φόρους και εχθρική σε επενδύσεις.

Σε κάθε, λοιπόν, περίπτωση σήμερα η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς δικαιώνεται εντός και εκτός Ελλάδος για την ορθότητα της κριτικής της και για τον ρεαλισμό των θέσεών της.