(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής και το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ (17-02-2022)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

για πολλούς «πολιτική είναι η τέχνη του συγκερασμού των συμφερόντων». Πιστεύουν ότι οι τελικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα την πλευρά προς την οποία γέρνει η πολιτική «ζυγαριά».

Πέραν, όμως, της πολιτικής των συμφερόντων υπάρχει και η πολιτική των αξιών, όπως αυτή που υπηρετεί διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία.

Για να είναι αποτελεσματική η πολιτική:
-δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στα προβλήματα,
-δεν πρέπει να αρκείται στη διαχείριση των καταστάσεων,
-ούτε να βάζει νερό στο κρασί της.
Αντίθετα, πρέπει να προσφέρει λύσεις!

Να προσπερνά τους εραστές της ακινησίας.
Να ακούει την κοινωνία και να έχει το χάρισμα να προσαρμόζεται:
-στα θέλω
-και τις ανάγκες των πολλών.

Την παραπάνω αρχή υπηρετεί στο ακέραιο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Επιδίωξη μας είναι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης:
-να σέβεται
-και να υπηρετεί τον πολίτη.

Να τον εξυπηρετεί και όχι να τον βασανίζει.

Να γίνει πρότυπο λειτουργίας και όχι εστία ταλαιπωρίας!

Οι οργανωτικές τομές που δρομολογούμε μετατρέπουν έναν βραδυκίνητο δημόσιο οργανισμό σε μια φιλική υπηρεσία για κάθε ασφαλισμένο.

Αίρουν τη γραφειοκρατία,
-βάζουν τέλος στις καθυστερήσεις απονομής συντάξεων
-και εκσυγχρονίζουν ένα οργανισμό στη λειτουργία του οποίου καθρεφτίζονται όλες οι παθογένειες της στρεβλής και αντιπαραγωγικής ανάπτυξης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ,
-η πρόσληψη διευθυντικών στελεχών υψηλού επιπέδου από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα,
-η επιβράβευση της απόδοσης των εργατικών υπαλλήλων,
-η απλοποίηση της λειτουργίας προμηθειών
είναι ορισμένες από τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν καθοριστικά ώστε το σημερινό δαιδαλώδες σύστημα να ανταποκρίνεται εφεξής στις ανάγκες των πολιτών.
Ασκούμε, λοιπόν, κοινωνική πολιτική για τους πολλούς, γιατί στο δικό μας αξιακό κώδικα υπεράνω όλων είναι ο πολίτης!

Εκείνος που ζητά εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου.

Εκείνος που ζητά γρήγορη λήψη αποφάσεων.

Εκείνος που ορθά απαιτεί από τις δημόσιες υπηρεσίες να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα το συμφέρον των ασφαλισμένων.

Όπως μου εξιστόρησε πρόσφατα φίλος που είχε την ατυχία να μπλέξει στη βαβέλ του ΕΦΚΑ, όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία δεν περιγράφονται. «Μόνο αν τα ζήσεις θα καταλάβεις» μου είπε και όταν διηγήθηκε την τραυματική του εμπειρία, κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε...

Τα λόγια του επιβεβαίωσαν εμμέσως οι φορείς που πήραν το λόγο στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Παναγιώτης Κόλλιας, χαρακτήρισε «αναγκαίες» τις αλλαγές για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ. Μίλησε για «δραστικές λύσεις» που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του Φορέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος επισήμανε πως όλοι οι υγειονομικοί αναμένουν τη στιγμή «που το ασφαλιστικό ταμείο θα λειτουργεί με ταχύτητα και διαφάνεια».

«Η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική» πρόσθεσε από την πλευρά του ο διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Αντώνης Μεγγούλης.
Ενώ την ικανοποίηση του για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννης Βουτσινάς.

Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αλλαγές που προωθούμε σηματοδοτούν μια νέα εποχή στον ΕΦΚΑ.

Αναλογιστείτε ότι ο συγκεκριμένος φορέας εξυπηρετεί περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συγκεντρώνει μόνος του το 48% των παραπόνων που έχουν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Άρα, λόγω και του κοινωνικού του χαρακτήρα, η δραστική παρέμβαση μας είναι αναγκαία!

Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά δεν με εκπλήσσει! Ως κόμμα της Αριστεράς δεν γνωρίζει τη λέξη «αυτοκριτική».

Αποποιείται των ευθυνών του και επικαλείται «καλές προθέσεις»....

Ωστόσο το μοντέλο που εφάρμοσε από το 2016 άφησε ένα χαοτικό αποτύπωμα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι θα έλυνε...

Πόσο... προοδευτικό άραγε είναι αυτού του είδους το κοινωνικό κράτος;

Πόσο... προοδευτικό είναι η Πολιτεία να ταλαιπωρεί τους πολίτες;

Πόσο... προοδευτικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης να επηρεάζει αρνητικά τις ζωές 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων;

Θα ήθελα να πω και ορισμένες κουβέντες για τη σπέκουλα που γίνεται γύρω από τους νέους διευθυντές που θα στελεχώσουν το νέο ΕΦΚΑ.

Η επιλογή να προσελκύσουμε έμπειρους επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα βελτιώνει το management και κυρίως την αποτελεσματικότητα του οργανισμού.

Ας είμαστε ειλικρινείς...
Οι ικανότητες και η εμπειρία αμείβονται ανάλογα.

Κανένας:
-ικανός
-και έμπειρος
επαγγελματίας δεν θα άφηνε την καριέρα και τις απολαβές του στον ιδιωτικό τομέα για να εργαστεί στο δημόσιο χωρίς να αμειφθεί ανάλογα.

Άλλωστε, μιλάμε για θητεία 3 ετών με δυνατότητα μιας μόνο ανανέωσης και αυστηρή στοχοθεσία.

Σε τελική ανάλυση η Κυβέρνηση δεν θα κριθεί για το μισθό που προσφέρει, αλλά θα αξιολογηθεί για το εάν τα άτομα που επέλεξε έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Για το εάν εκπλήρωσαν την αποστολή τους.

Και για να μην ξεχνιόμαστε...

Η πρόσληψη ιδιωτών σε διευθυντικές θέσεις του δημοσίου έγινε, πριν από τον ΕΦΚΑ, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο μετά την ψήφιση του νόμου 4512 το 2018 από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα!

Επίσης, θέλω να κάνω μια αναφορά για την επιβράβευση των εργατικών υπαλλήλων. Άκουσα τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «αντικοινωνικό» νομοσχέδιο.

Πόσο «αντικοινωνικό» είναι ένα νομοθέτημα που θεσμοθετεί για όλους τους υπαλλήλους τη δυνατότητα πριμοδότησης, άρα υψηλότερων αποδοχών, εφόσον «πιάνουν» συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους στην εργασία τους;

Συνοψίζοντας, ο ΕΦΚΑ του 2022 δεν θα έχει καμία σχέση με τον ΕΦΚΑ του 2016.

Εξυπακούεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί είμαστε υπερήφανοι που με την ψήφο μας επιλύουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Βλέπετε, στον δικό μας κήπο δεν αφήνουμε τα αγριόχορτα να ρίξουν τη σκιά τους στα λουλούδια. Και ο νοών νοείτω...

Κλείνω με μια συμβουλή προς τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ...
Με την έως τώρα αντιπολιτευτική σας συμπεριφορά, το κόμμα σας βλέπει την πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Αν δεν αλλάξετε νοοτροπία, σύντομα θα βλέπει την πλάτη όλων των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ.