Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το ΝΣ του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το ΝΣ του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας (09-02-2022)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

όσοι είμαστε οικονομολόγοι διδαχθήκαμε στα πανεπιστημιακά συγγράμματα ότι η οικονομία είναι ένα σύνολο από ανταγωνιστικές αγορές οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Στο πέρασμα των χρόνων:
-η εμπειρία
-και η εφαρμογή στην πράξη
μας οδήγησε να επαναδιατυπώσουμε άτυπα την παραπάνω θεωρία θέτοντας ως κεντρική ιδέα ότι «η οικονομία είναι μέρος της κοινωνίας, η οποία είναι μέρος της βιόσφαιρας».

Ανεξάρτητα ποια από τις δυο απόψεις ασπάζεται κανείς, πέραν:
-της έντασης
-και των όποιων πεδίων παρέμβασης,
η ουσία παραμένει η ίδια αφού στο διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε η οικονομία πρέπει να τίθεται πάντα στην υπηρεσία των ανθρώπων, εξασφαλίζοντας:
-κοινωνική δικαιοσύνη
-και ευημερία.

Ως εκ τούτου η οικονομία αποκτά κοινωνικά χαρακτηριστικά μόνο όταν περιορίζονται:
-η οικονομική δυσπραγία
-και οι ανισότητες.

Για το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση υλοποιεί ανθρωποκεντρικές πολιτικές που στον πυρήνα τους έχουν την ενίσχυση:
-των χαμηλών
-και μεσαίων εισοδημάτων.

Άλλωστε, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι ιδιώτες μπορούν να ακμάζουν μόνο αν η οικονομία τίθεται στην υπηρεσία τους.

Στο πλαίσιο αυτό οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε για την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα είναι:
-βιώσιμο
-και συμπεριληπτικό,
απαλλαγμένο από ξεπερασμένα δόγματα και αποτυχημένες πρακτικές που έχουν κριθεί στο πεδίο της πράξης.

Ένα παραγωγικό μοντέλο στο οποίο θα χωρούν όλοι, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Ένα παραγωγικό μοντέλο προσανατολισμένο στις ανάγκες:
-των πολιτών
-και της αγοράς,
δίχως μονοδιάστατα χαρακτηριστικά.

Έχοντας ως αρχή πως όταν αλλάζουν οι ιδέες έρχεται πάντα και η σειρά της πραγματικότητας, η Κυβέρνηση μας κινείται σε τρεις άξονες:
-στην ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων,
-στην προσπάθεια η ενίσχυση αυτή να φτάνει πάντα στον πολίτη και να αποτυπώνεται στον οικογενειακό του προϋπολογισμό,
-καθώς και στην προσπάθεια η ενίσχυση αυτή να είναι δημοσιονομικά εφικτή.

Η αλήθεια είναι πως παρά τη δυσμενή συγκυρία εντός του 2021 ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοικοκυριών.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις καίριες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που αποδεικνύει εμπράκτως πως συνομιλεί διαρκώς με την κοινωνία και ακούει τις αγωνίες της.

Στις δρομολογημένες παρεμβάσεις προστίθενται και άλλες που έχουν ως κεντρική επιλογή τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Ήδη ανακοινώθηκε:
-η νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο θα εισπραχθούν 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα,
-η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί εντός του Μαΐου,
-ενώ αναμένεται νέα παρέμβαση για την επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας για τον μήνα Φεβρουάριο.

Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοιχτά για το αν θα μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για βασικά τρόφιμα ή τα καύσιμα, αρκεί φυσικά να το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας περιθώρια.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, είπε ότι ενώ διατέθηκαν στις επιχειρήσεις περίπου 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ και τον Ιούνιο αναμένεται να επιστραφούν περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άρα, διαμορφώνουμε ένα μέτωπο ορθολογισμού και υπευθυνότητας απέναντι σε εκείνους που μοιράζουν αφειδώς χρήματα που δεν υπάρχουν.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους!

Το άκρως θετικό είναι ότι οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια αλλάζουν δομικά την εθνική μας οικονομία.

Μάλιστα, με την πολύτιμη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούνται μοναδικές συνθήκες ώστε μεσοπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη να ξεπεράσει κατά πολύ τα σημερινά προβλεπόμενα επίπεδα και να σταθεροποιηθεί υψηλότερα συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να επενδύσει στη γνώση και το ταλέντο!

Να εμπιστευθεί και να βασιστεί στις τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις της νέας γενιάς.

Οι «καταλύτες» για αυτήν την «εκτόξευση» υπάρχουν και το νομοσχέδιο που συζητούμε απόψε επιδιώκει να τους ενισχύσει αντιμετωπίζοντας μια σειρά από επείγουσες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, λόγω της πανδημίας αλλά και της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας διευκολύνουμε τους συμπατριώτες μας και επαγγελματικούς κλάδους να ανταποκριθούν σε μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος.

Επίσης, διασφαλίζουμε την αποτελεσματικότητα της δικαστικής προστασίας των πολιτών, ανάγκη η οποία προέκυψε από την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων στις περιοχές της χώρας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, αντί για 31 Ιανουαρίου του 2021, η δυνατότητα καταβολής της πρώτης δόσης ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών/δόσεων των φυσικών και νομικών προσώπων.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 2 έως 48 δόσεις, από φόρο εισοδήματος και προστίμων που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για αναδρομικά ποσά συντάξεων, προηγούμενων ετών.
Επιπλέον, διευκολύνονται με παράταση έως την 31η Μαρτίου 2022 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία μετάβασης ακινήτων που είχαν υποβάλλει τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ακόμη, το επίδομα προσωπικού:
-Ενόπλων Δυνάμεων,
-Σωμάτων Ασφαλείας
-και ΕΚΑΒ,
απαλλάσσεται αναδρομικά από την πρωτοχρονιά του 2022 από το φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 100% αντί 65%.

Συνοψίζοντας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί πολιτική δεν είναι μόνο οι μεγάλες αποφάσεις αλλά και η διαχείριση των λεπτομερειών. Εκείνες, δηλαδή, που κάνουν την ουσιαστική διαφορά.

Σας ευχαριστώ.