Ομιλία Θ. Καράογλου στην ολομέλεια της Βουλής στα πλαίσια του Σ/Ν :«Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»- Τρίτη 19.7.11

Ομιλία Θ. Καράογλου στην ολομέλεια της Βουλής στα πλαίσια του Σ/Ν :«Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»- Τρίτη 19.7.11

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας διατρέχει τη σημαντικότερη κρίση στη μεταπολιτευτική της ιστορία, με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία, στους θεσμούς. Είναι μία κρίση που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει το έθνος μας, ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες.

Οι συνέπειες αυτής της κρίσης είναι ορατές και δυσχεραίνουν μέρα με τη μέρα τη ζωή των συμπολιτών μας εξαιτίας του συνόλου των δυσβάσταχτων μέτρων που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μέτρα σκληρά, επώδυνα, βάρβαρα, που έχουν γονατίσει την ελληνική οικογένεια, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μέτρα που έχουν οδηγήσει σε βαθιά ύφεση την αγορά και έχουν επιδεινώσει τα ελλείμματα.

Η κρίση χρέους που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε, διογκώθηκε εξαιτίας της αδράνειας, της κωλυσιεργίας και της έλλειψης τολμηρών πολιτικών αποφάσεων. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η ψήφιση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου γονάτισαν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθήλωσαν την εθνική μας οικονομία και οδήγησαν την πατρίδα σε πλήρες αδιέξοδο. Μιλάμε για ένα αδιέξοδο που πλέον η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί και αναγκάζεται συνεχώς να λαμβάνει νέα σκληρότερα και επαχθέστερα μέτρα, κάνοντας την ίδια ώρα ατυχέστατα λόγο για επιλεκτική χρεωκοπία, βουλιάζοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία.

Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο ότι η πολιτική του Μνημονίου απέτυχε πλήρως και, δυστυχώς, οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών εδώ και δεκαπέντε μήνες πήγαν χαμένες. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξουθένωσε τον ελληνικό λαό, οδήγησε σε κατάρρευση την οικονομία και αδυνατώντας να αντιληφθεί την κρίση που η ίδια δημιούργησε, συνεχίζει την ολική της καταστροφή.

Σ’ αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, οι πολίτες απαιτούν άσκηση σοβαρής και αξιόπιστης πολιτικής, θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, γενναίες και ρηξικέλευθες αποφάσεις και τολμηρές και σαφείς προτάσεις.

Κύριε Υπουργέ, είναι ολοφάνερο ότι η Κυβέρνησή σας δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες τίποτα από τα παραπάνω. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που έχετε δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία είναι πρωτόγνωρες και αντί να τις ελαχιστοποιήσετε, τις ενισχύετε με ατυχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες που διογκώνουν την κρίση και επιδεινώνουν την κατάσταση.

Μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι και το σχέδιο νόμου που σήμερα συζητούμε, το οποίο θα περιμέναμε να διαπνέεται από καινοτομία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Αντιθέτως, καταθέτετε ένα νομοσχέδιο για μία από τις σημαντικότερες δομές, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το στηρίζετε στην προσφιλή σας λογική, τη λογική της συντεχνιακής αντίληψης, τη λογική της κομματοκρατίας, της ευνοιοκρατίας και του βολέματος.

Ενώ, λοιπόν, το παρόν νομοσχέδιο φαίνεται να έχει ως στόχο την αναμόρφωση και την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του και την πάταξη της γραφειοκρατίας, στην πραγματικότητα επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο. Δημιουργεί μια υδροκέφαλη κεντρική υπηρεσία στο ΣΕΠΕ, με υπηρεσίες και τμήματα που δεν είναι απαραίτητα.

Δημιουργείτε τρεις νέες γενικές διευθύνσεις, συστήνετε νέα τμήματα στην κεντρική υπηρεσία του ΣΕΠΕ, θεσμοθετείτε εκ νέου αρμοδιότητες, οι οποίες, ήδη, ασκούνται από τις υπάρχουσες διευθύνσεις του Υπουργείου. Για ποιο λόγο όλα αυτά;

Αυτό δεν αποκαλείται ούτε αναδιάρθρωση, ούτε αναμόρφωση. Αυτό αποτελεί γιγάντωση του γραφειοκρατικού κράτους, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με πρόσθετο διοικητικό και οικονομικό κόστος, κατασπαταλά τους εθνικούς πόρους.

Εισάγετε ένα σχέδιο νόμου, αγνοώντας τις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες της κοινωνίας, ένα νομοσχέδιο που στην ουσία αποδυναμώνει το ΣΕΠΕ κι αυξάνει τη γραφειοκρατία αντί να μειώσει και να εξορθολογήσει τις υπηρεσίες.

Δημιουργείτε ένα δαιδαλώδη ελεγκτικό μηχανισμό με ασαφείς αρμοδιότητες, με τραγικές ελλείψεις, με υψηλό κόστος και δυστυχώς με χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος σας δεν είναι η βελτίωση του ΣΕΠΕ, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα. Σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε νέες διευθύνσεις και τμήματα, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι αρεστοί σας. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι περιττοί, ότι είναι δαπανηροί και ότι προκαλούν στην τρέχουσα περίοδο λιτότητας και περιορισμών.

Ακόμη, οι διατάξεις που παρουσιάζετε φέρουν αμφιβολίες και υποκρύπτουν σκοπιμότητες. Για παράδειγμα, ερωτηματικά προκαλεί η εκπαίδευση του προσωπικού από Ιδιωτικά Κέντρα Εκπαίδευσης, όταν την ίδια στιγμή υφίσταται αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Υπουργείο αλλά και Ινστιτούτο Εκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Για ποιο λόγο, λοιπόν, αναθέτετε την εκπαίδευση των επιθεωρητών σε ιδιωτικούς φορείς; Δεν μπορούν οι δύο υπάρχοντες φορείς να αναλάβουν αυτό το έργο ή μήπως κάτι άλλο υποκρύπτετε;

Ακόμη, εισάγετε το θεσμό του συμφιλιωτή, όταν ήδη υφίσταται ο επιθεωρητής εργασίας. Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο επιθεωρητής είναι η ενίσχυση και η στήριξη του ρόλου του και όχι λεκτικές κορώνες και φραστικά πυροτεχνήματα που δεν προσφέρουν τίποτα.

Ενώ, λοιπόν, σήμερα οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο ΣΕΠΕ είναι τραγικές, εσείς, δυστυχώς, εισάγετε τίτλους κενού περιεχομένου. Το Σώμα στερείτε των στοιχειωδών, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η αναποτελεσματικότητα και η υποβάθμιση να διευρύνονται. Αντί να βελτιώσετε την κατάσταση, κύριε Υπουργέ, γιγαντώνετε ένα μηχανισμό, δημιουργείτε νέες θέσεις και τμήματα και επιδεικνύετε απραξία για τα υπόλοιπα.

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, αδυνατούμε να στηρίξουμε το παρόν σχέδιο νόμου, διότι στερείται αξιοπιστίας, είναι ανορθολογικό, επιτείνει αντί να περιορίζει τη γραφειοκρατία, κινείται πέραν των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας, δεν προάγει την ευελιξία, την αυτονομία και την αποτελεσματική λειτουργία των επιθεωρήσεων και τέλος σπαταλά πολύτιμους πόρους. Το πλήθος των γραφειοκρατικών και ατελέσφορων αυτών ρυθμίσεων δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Το ΣΕΠΕ οφείλει να είναι ο πιο ευέλικτος μηχανισμός με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του μέσω της εδραίωσης ενός πλήρους και ενιαίου πληροφοριακού συστήματος με την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη. Οι επιθεωρητές εργασίας πρέπει να έχουν υλικοτεχνική στήριξη, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, αλλά και να ολοκληρωθεί, επιτέλους, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο έργο τους.  Δεν αποτελεί λύση η δημιουργία νέων θέσεων, τμημάτων και διευθύνσεων, αλλά η αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.

Κύριε Υπουργέ, το σύνολο των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας και το πλήθος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες απαιτούν την εδραίωση ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα προσβλέπει στην πιστή εφαρμογή και τήρηση των παραπάνω. Αντ’ αυτού εσείς δημιουργείτε μ’ αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία ένα δαιδαλώδη ελεγκτικό μηχανισμό με πληθώρα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που δυσχεραίνει αντί να βελτιώνει το έργο του, δεν αναμορφώνει, δεν αναβαθμίζει, δεν αναδιαρθρώνει τις υπηρεσίες του, κινείτε μακριά από τους στόχους που θέτουμε και διογκώνει το κράτος, αντί να το εξορθολογήσει, σπαταλά πόρους και επιδεινώνει τα δημόσια οικονομικά.

Κύριε Υπουργέ, αναθεωρείστε όσο είναι δυνατόν, όσο είναι νωρίς βασικές διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου. Αλλάξτε τη φυσιογνωμία και το σκοπό του, ειδάλλως πολύ φοβάμαι ότι με το παρόν νομοθέτημα θα πιστωθείτε άλλη μία αποτυχία ως Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.