Oμιλία Θ. Καράογλου στη Βουλή στα πλαίσια επερώτησης για τη ΔΕΘ. 15.7.11

Oμιλία Θ. Καράογλου στη Βουλή στα πλαίσια επερώτησης για τη ΔΕΘ. 15.7.11

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η Επερώτηση «Η εγκατάλειψη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) από τη σημερινή Κυβέρνηση» (Αρ. Πρωτ. 47/29/16-5-2011) προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, που συνυπογράφουν ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και 5 συνάδελφοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κύριος Καράογλου κατά την τοποθέτησή του αναφέρε

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε για ένα θέμα πολύ μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά γενικότερα για την ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας. Ένα θέμα, που επανειλημμένως ειδικά τα τελευταία χρόνια, απασχολεί στις συζητήσεις τους φορείς, τους πολίτες του Νομού Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας.

Η εγκατάλειψη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τη σημερινή Κυβέρνηση είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι και οι άστοχοι χειρισμοί, οι παλινωδίες αλλά και η αδράνεια που δείχνει η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Κύριε Υπουργέ, καταθέσαμε σήμερα αυτήν την επίκαιρη επερώτηση όχι απλά για να κρατήσουμε μία αντιπολιτευτική στάση αλλά γιατί θέλουμε να κάνουμε μια κατάθεση  ψυχής.

Να καταθέσουμε όχι απλώς την ανησυχία μας αλλά την έντονη αγωνία μας, γιατί πραγματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε να οδηγείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σε μια πλήρη απαξίωση, να οδηγείται σε έναν πλήρη κατήφορο, ο οποίος πραγματικά είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Προσωπικά είχα τη δυνατότητα στους είκοσι έναν μήνες κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τουλάχιστον δεκατέσσερις ερωτήσεις μέσα από τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ασχοληθώ με το θέμα αυτό επισημαίνοντας αφ’ ενός μεν τα οφέλη από την αξιοποίηση της ΔΕΘ και την εδραίωσή της σε πόλο προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδυτών αλλά από την άλλη επισημαίνοντας και την σπουδαιότητα του έργου της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης και εσωστρέφειας όχι μόνο για το Νομό Θεσσαλονίκης αλλά γενικότερα για τη βόρεια Ελλάδα και αν θέλετε για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Με το πέρασμα των ετών καταξιώθηκε στην ελληνική κοινωνία ως ένας πρωτοπόρος θεσμός που προβάλλει την επιχειρηματική δράση της χώρας μας διεθνώς και προωθεί την αναπτυξιακή της πορεία.

Η φυσιογνωμία και τα κίνητρα της Διεθνούς Εκθέσεως καλλιεργήθηκαν στη διαδρομή της, η οποία δυστυχώς σήμερα βλέπουμε να ανακόπτεται από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, φαίνεται σαν να έχετε θέσει έναν τριπλό στόχο ως Κυβέρνηση: να καταργήσετε πλήρως τη ΔΕΘ, να ακυρώσετε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη και να οδηγήσετε την πόλη στη γενικότερη ύφεση στην οποία βρίσκεται και όλη η χώρα. Αυτή είναι η εξήγηση που  μπορούμε να δώσουμε ως προς την εγκατάλειψη της Διεθνούς Εκθέσεως από την Κυβέρνησής σας.

Το ιστορικό και το πώς φτάσαμε ως εδώ. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια που διεξάγεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στο συγκεκριμένο χώρο -και φέτος είναι η εβδομηκοστή έκτη φορά της διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθέσεως- υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ασφυκτιά μέσα στα μόλις εκατόν ογδόντα στρέμματα που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης. Και όχι μόνο αυτό. Οι εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες. Υπάρχει λοιπόν σοβαρό πρόβλημα εγκαταστάσεων. Και, βεβαίως, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα και στους επισκέπτες που δεν έχουν πού να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και πώς να κινηθούν μέσα στην πόλη, η οποία βραχυκυκλώνει κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως. Και όχι μόνο αυτό αλλά στην ουσία ασφυκτιά και η ίδια η πόλη από τη λειτουργία της ΔΕΘ.

Άρα, λοιπόν, ήταν επιτακτικό το ζήτημα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ένας νέος προσανατολισμός για την ανάπτυξη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Αντιλαμβανόμενη, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πήρε την πρωτοβουλία, ανέθεσε στον τότε αρμόδιο Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, το  συνάδελφο Σταύρο Καλαφάτη, την προσπάθεια για την εξεύρεση νέου χώρου για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.

Έτσι, λοιπόν, μέσα από μια εργώδη προσπάθεια, κατέληξε η σχετική επιτροπή που είχε συσταθεί από τον τότε Υπουργό, στην επιλογή του αγροκτήματος του ΤΕΙ στη Σίνδο. Θεωρούμε ότι είναι  μια περιοχή η οποία και πρόβλημα χώρου δεν έχει, αλλά και ζήτημα καθυστέρησης δεν θα υπάρξει, γιατί είναι μια συγκεκριμένη έκταση ιδιοκτησίας ενός δημόσιου φορέα. Άρα, λοιπόν, πολύ εύκολα θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη μετεγκατάσταση.

Παράλληλα, δίνοντας τη δυνατότητα για την ανάπτυξη της ΔΕΘ σε πολύ περισσότερο χώρο, σε μια περιοχή εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος με τη δυνατότητα άνεσης, με την ευρυχωρία που υπάρχει στην περιοχή εκείνη, θα δινόταν η δυνατότητα στην πόλη να αναπνεύσει αποκτώντας επιτέλους το «μητροπολιτικό πάρκο» Θεσσαλονίκης -τα εκατόν ογδόντα στρέμματα που σήμερα είναι η έκθεση- ένα πάρκο που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Έχει δυστυχώς τη χειρότερη αναλογία κατοίκων και πρασίνου σε όλον τον κόσμο. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από εκεί που βρίσκεται σήμερα, από το κέντρο της πόλης και να δημιουργηθεί το «μητροπολιτικό πάρκο» που τόσο έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη.

Να επισημάνω ότι η απόφαση αυτή ήταν μια απόφαση ομόφωνη όλων των κομμάτων και των φορέων της Θεσσαλονίκης, που τη χαιρέτισαν.

Μάλιστα, να θυμίσω ότι υποστήκαμε πάρα πολύ έντονη κριτική από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, που έλεγε «καθυστερείτε και η λύση είναι δεδομένη». Είχε επισημανθεί με αφορμή τη διεκδίκηση της «EXPO». Είναι το αγρόκτημα των ΤΕΙ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Αυτά γίνονταν όταν ήσασταν αντιπολίτευση.

Αμέσως, όμως, μετά τις εκλογές είδαμε μια διαφορετική στάση. Είδαμε παλινωδίες, είδαμε καθυστερήσεις με αποκορύφωμα τη γνωστή τοποθέτηση του κ. Σηφουνάκη, που στην ουσία άνοιγε το θέμα από την αρχή.

Βεβαίως, είχαμε και μια προκήρυξη για τη μελέτη μετεγκατάστασης από την κ. Κατσέλη, η οποία όμως, ακόμα εκκρεμεί. Εκτός τούτου, να θυμίσω ότι είχαμε την καρατόμηση της διοίκησης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, του κ. Κωνσταντίνου και του κ. Μαυράκη, εν μέσω αλληλοκατηγοριών.

Και, βέβαια, θα ήθελα να ξέρω στο σημείο αυτό: Εισαγγελείς υπάρχουν; Λειτουργούν; Έχουν ασχοληθεί με το θέμα; Γιατί οι αλληλοκατηγορίες δεν ήταν για θέματα διαδικασίας, αλλά ήταν για θέματα ουσίας και για θέματα ηθικής και θα έπρεπε άμεσα και αυτεπάγγελτα να παρέμβει εισαγγελέας για να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα εκατέρωθεν.

Λέω, λοιπόν, ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης και θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δεν εγκαταλείφτηκε, ότι ήταν, είναι και εξακολουθεί να παραμένει ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει και υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για το συγκεκριμένο θέμα.

                Γι’ εμάς –και κλείνω μ’ αυτά τα τελευταία λόγια- ως Νέα Δημοκρατία το ζητούμενο είναι η ισόρροπη ανάπτυξη εντός του Νομού Θεσσαλονίκης και για να γίνει αυτό πρέπει: Πρώτα-πρώτα, να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ δυτικά στο αγρόκτημα των ΤΕΙ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, στην ανατολική πλευρά να γίνει, επιτέλους, πράξη η ανάπτυξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στο Σέδες και η δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Και τρίτον, στην επαρχία Λαγκαδά να υπάρξει ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης, σύμφωνα μ’ αυτά που εξήγγειλε το 2009, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 74ης Διεθνούς Έκθεσης ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Προχωρήστε, λοιπόν, άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και βάλτε ένα τέλος στην εγκατάλειψη που οδηγήσατε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την πόλη της Θεσσαλονίκης γενικότερα, γιατί διαφορετικά είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα και αυτοί οι λίγοι που έχουν μείνει ακόμα κοντά σας και δεν σας έχουν εγκαταλείψει και ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα, θα σας εγκαταλείψουν και αυτοί.

Σας ευχαριστώ πολύ.