Ομιλία Θ. Καράογλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ομιλία Θ. Καράογλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης σχετικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης (αριθμό 36/21/17.3.2011) του Θ. Καράογλου και έξι ακόμα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

  
 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ,κυρία Πρόεδρε.

ΚύριοιΥπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο λόγος που μας οδήγησε στην κατάθεσητης συγκεκριμένης επερώτησης είναι η κραυγή αγωνίας και απελπισίας που εκφράζειο λαός της Θεσσαλονίκης, οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοιεπιχειρηματίες, μια κραυγή αγωνίας που δυστυχώς δεν την αντιλαμβάνεται ηΚυβέρνηση και δεν την αφουγκράζονται οι συναρμόδιοι Υπουργοί.

Εδώκαι δεκαοκτώ μήνες που ρυθμίζετε την τύχη των Ελλήνων πολιτών, ζείτε μόνο μετις εξαγγελίες σας και δυστυχώς καταδυναστεύετε τον ελληνικό λαό. Επιδεικνύετεμια πρωτοφανής κωλυσιεργία και μια τρομακτική αδράνεια σε μείζονα θέματα,οδηγώντας σε ασφυξία νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αυξάνοντας την αβεβαιότητακαι την ανασφάλεια που οι πολιτικές σας δημιούργησαν.

ΚύριοιΥπουργοί, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν αντέχουν άλλον εμπαιγμό, δεν αντέχουνάλλην κοροϊδία, άλλες καθυστερήσεις.

ΗΘεσσαλονίκη υποβαθμίζεται με την ασκούμενη πολιτικής σας και το μόνο που έχειμείνει να την χαρακτηρίζει είναι η αύξηση της ανεργίας και τα λουκέτα στοκέντρο της πόλης. Οδηγείτε την πόλη και τους πολίτες της σε ένα διαρκέςαδιέξοδο, το οποίο δυστυχώς συνεχώς επιδεινώνεται με τις τρομακτικέςκαθυστερήσεις στην υλοποίηση κατασκευής του μετρό. Το τόσο σημαντικό για τηνπόλη έργο, για όλο το Νομό μας, παρουσιάζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις πουδυσχεραίνουν τόσο τον εμπορικό κόσμο της πόλης όσο και τους πολίτες της.

Αγαπητοίσυνάδελφοι, εάν διασχίσετε το δρόμο κατά μήκος της πορείας εκτέλεσης τωνεργασιών του Μετρό, από την οδό Μοναστηρίου έως και την οδό Δελφών, θα γίνετεμάρτυρες μιας αποκαρδιωτικής εικόνας και θα αντιληφθείτε το μέγεθος τουπροβλήματος. 

Υπάρχουνκλειστά καταστήματα, αγανακτισμένοι πολίτες και επαγγελματίες, κυκλοφοριακόκομφούζιο, επικίνδυνες διαβάσεις για τους διερχομένους πολίτες. Απελπισμένοικαταστηματάρχες και έμποροι οδηγούνται καθημερινά σε λουκέτα στο ιστορικόκέντρο της πόλης, βλέποντας τους βίους τους να μειώνονται δραματικά, έχονταςυποστεί οικονομικές επιπτώσεις πολύ σοβαρές εξαιτίας της μείωσης τηςαγοραστικής δύναμης.

Ηκατάσταση είναι πραγματικά εκτός ορίων και η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Η πορείαυλοποίησης του μετρό έχει εξελιχθεί σε ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα.Ένα τόσο σημαντικό έργο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της ΝέαςΔημοκρατίας, παρά τον για είκοσι χρόνια εμπαιγμό των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ,φαίνεται ότι, δυστυχώς, τοποθετείται στο τέλος των προτεραιοτήτων της σημερινήςΚυβέρνησης. Αυτό και μόνο οδηγεί σε απόγνωση τους επαγγελματίες, τουςκαταστηματάρχες, τους πολίτες, οι οποίοι έχουν μείνει με τις προφορικέςεξαγγελίες των αρμοδίων και δυστυχώς μόνο με αυτές.

ΚύριοιΥπουργοί, λυπούμαστε, αλλά μάλλον η Κυβέρνησή σας δεν έχει αντιληφθεί τηναναγκαιότητα ολοκλήρωσης αυτού του τόσο σημαντικού για τον τόπο μας έργου. Δενέχετε αντιληφθεί ότι η αποπεράτωση και η λειτουργία του μετρό θα αναβαθμίσειτην πόλη και το νομό. Θα την βγάλει από την ύφεση που εσείς, δυστυχώς, με τιςπολιτικές σας μας οδηγείται. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα αυξήσειτην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Θα ανακουφίσει τους επαγγελματίες. Θααποτελέσει μια τονωτική ένεση για την πόλη και για όλο το νομό.

Πώς,όμως, να τα αντιληφθείτε όλα αυτά όταν δεν πράττετε τα στοιχειώδη, όταν δενδρομολογήσατε καν τη μεταφορά της διοίκησης του μετρό στη Θεσσαλονίκη, πουτόσες φορές την έχετε εξαγγείλει. Είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να υλοποιείταιένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο έργο στη Θεσσαλονίκη και η διοίκηση του έργου ναβρίσκεται στην Αθήνα; Το θεωρείται λογικό και παραγωγικό;

Εδώκαι ένα χρόνο μας διαβεβαιώνεται, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ότιπρογραμματίζουμε να φέρουμε την ευθύνη της διοίκησης και εποπτείας του έργουστη Θεσσαλονίκη, γιατί η παρούσα διοικητική δομή και πρακτική οδηγεί σε μεγάλεςκαθυστερήσεις τον σχεδιασμό και την έγκριση των εργασιών. Είναι ηλίουφαεινότερο ότι υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας και τη νοημοσύνη των Θεσσαλονικέων.

Αντιλαμβάνεστεότι υπάρχει πρόβλημα με την παραγομένη της διοίκησης στην Αθήνα, αλλά τιπράξατε γι' αυτό; Παρατηρείτε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τέτοιουείδους πρακτικές, αλλά τι κάνατε για να τις αντιμετωπίσετε; Όσο είδατε εσείς τηδιοίκηση του μετρό στη Θεσσαλονίκη, άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς. Όσο είδατεεσείς την αυτοτέλεια και την αυτονομία του έργου, άλλο τόσο την είδαμε κι οιΘεσσαλονικείς.

Συνέπειααυτής της κατάστασης είναι οι Θεσσαλονικείς να γίνονται συνεχώς μάρτυρες μιαςσειράς αντικρουόμενων δηλώσεων μεταξύ της ηγεσίας του αρμόδιου ΥπουργείοΥποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.. Βλέπουν ότι,δυστυχώς, το έργο καρκινοβατεί. Η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της πρώτηςγραμμής του μετρό μεταφέρεται από τα μέσα του 2012 στο 2014 ή στο 2015 και δενξέρουμε πότε πραγματικά θα τελειώσει το έργο, εάν βέβαια δεν υπάρξουν και άλλεςαλλαγές και άλλες ημερομηνίες εκ μέρους των αρμοδίων. Εάν αυτό, κύριε Υπουργέ,δεν λέγεται εμπαιγμός στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τότε πώς λέγεται;

Ενδεικτικότων τεράστιων καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι οι δύο μετροπόντικες στη στάσηΠανεπιστήμιο καθόντουσαν οκτώ ολόκληρους μήνες, από τον Ιανουάριο 2010 μέχρι τοΑύγουστο 2010. Και τώρα και οι δύο μετροπόντικες, ένα μήνα πριν και μια βδομάδαπριν, βρίσκονται στο σταθμό Ευκλείδης και κάθονται με άγνωστο το χρονοδιάγραμμαεπανέναρξης των εργασιών. Τζάμπα λεφτά πληρώνονται για να κάθονται οιμετροπόντικες και να μην δουλεύουν, να μην εκτελείται το έργο.

Ακόμη,τα αρχαιολογικά προβλήματα παραμένουν έντονα. Δεν προχωρούν γρήγορα, με τουςρυθμούς που θα έπρεπε οι ανασκαφές, δεν αποφασίζεται γρήγορα τι θα γίνει με ταευρήματα. Υπάρχει μια υπερβολική δαπάνη των ανασκαφών που, δυστυχώς, δεναντιμετωπίζεται μέσω ειδικών κονδυλίων, αλλά αντιμετωπίζεται μέσω τωναπρόβλεπτων του έργου. Απαιτείται άμεσα επιτάχυνση των ανασκαφικών εργασιώνστους σταθμούς, ιδίως της Πλατείας Δημοκρατίας, της Βενιζέλου και της ΑγίαςΣοφίας.

Οιαπαλλοτριώσεις δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε να προχωρήσουν.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σταθμός Παπάφη, όπου δυστυχώς, με δική σαςευθύνη δημιουργήσατε το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται τώρα, χάριν στην καλήπρόθεση της Εκκλησίας και του Μητροπολίτη μας, να τακτοποιείται.

Μακάρινα τακτοποιηθεί το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατόν, που, δυστυχώς, εσείς μετην ένταση που δημιουργήσατε, το δημιουργήσατε.

Όλεςαυτές οι καθυστερήσεις, βέβαια, έχουν ως αποτέλεσμα να σταματάει στην ουσία τοέργο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απολύεται το προσωπικό. Ήδη, έχει απολυθείτο μισό περίπου προσωπικό του έργου.

Επίσης,ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος να εγκαταλειφθεί το έργο από την ανάδοχοκοινοπραξία, όπως άλλωστε έγινε με τις συμβάσεις παραχώρησης με τη γνωστή Ε65,με την Ιονία Οδό, με την Οδό Κορίνθου-Πατρών. Φοβάμαι ότι οδηγείτε το έργο σεαδιέξοδο και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αναγκάσετε την κοινοπραξία να τοεγκαταλείψει. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει τεράστια καθυστέρηση σεχρόνους, αλλά κυρίως πολλαπλάσιο κόστος.

Δενείμαστε, κύριοι Υπουργοί, αντίθετοι σε οποιαδήποτε βελτιωτική αλλαγή του έργου.Σ' αυτό που είμαστε αντίθετοι είναι στη δικαιολογία ότι οποιαδήποτε αλλαγή ήβελτιωτική παρέμβαση του έργου να μην αποτελεί το άλλοθι για τις μεγάλεςκαθυστερήσεις που υπάρχουν. Κάντε, αν χρειάζεται, οποιαδήποτε βελτιωτικήαλλαγή, αλλά κάντε την γρήγορα και όχι με τη λογική της πασοκικής νοοτροπίας«άφησέ το και θα δούμε». Έπρεπε να γίνουν αυτές οι βελτιωτικές αλλαγές πουσχεδιάζονται -και πολλές απ' αυτές είναι στη σωστή κατεύθυνση- άμεσα.

Ακόμη,επανειλημμένως σας έχουμε επισημάνει το ζήτημα της δημιουργίας και λειτουργίαςσύγχρονων χώρων υπόγειας στάθμευσης, οι οποίοι θα δώσουν μία ανάσα στοκυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και στην αποσυμφόρηση του κέντρου. Μάλιστα, ενώείχαν σχεδιαστεί τρεις χιλιάδες εφτακόσιες θέσεις πάρκινγκ δυτικά, ανατολικά,αλλά και στο κέντρο της πόλης, εντούτοις ο σχεδιασμός έμεινε μόνο στα χαρτιά.Παρ' όλο που το 2007 υπογράφθηκε μεταξύ της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του ΑριστοτελείουΠανεπιστημίου ένα μνημόνιο για την κατασκευή των υπόγειων χώρων στάθμευσηςεντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η όλη διαδικασία δεν προχώρησε, οισχετικές μελέτες δεν εκπονήθηκαν και το αρμόδιο Υπουργείο αρκέστηκε, κατά τηνπροσφιλή του μέθοδο, σε ασαφή και αόριστα χρονοδιαγράμματα. Πώς θα αποδώσει,όμως, και θα λειτουργήσει ένα έργο τέτοιας εμβέλειας, όπως το Μετρό, χωρίς ναυλοποιηθούν παρακείμενα και βοηθητικά έργα δομής, όπως είναι οι χώροιστάθμευσης;

Λειτουργείτε,δυστυχώς, χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς να μας έχετεκαταθέσει, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, το οργανόγραμμα της εταιρείαςΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές προσωπικό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟπου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί το έργο, χωρίς ένα συγκεκριμένοσχεδιασμό.

Πολύφοβούμαστε ότι όλη αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει την πορεία υλοποίησης τουέργου. Αυτές είναι, δυστυχώς, μερικές μόνο από τις άστοχες ενέργειές σας πουεπιβραδύνουν την υλοποίηση του έργου και δημιουργούν αναχώματα στην πρόοδό του.Αυτές οι πρακτικές σας έχουν ως αποτέλεσμα -όπως επεσήμανα άλλωστε καιπροηγουμένως- να καρκινοβατεί το Μετρό και να καθυστερεί δραματικά η ολοκλήρωσήτου. Σε όλα αυτά προστίθεται και πλήθος γραφειοκρατικών εμποδίων πουδυσχεραίνουν την εκτέλεση των εργασιών και δημιουργούν προβλήματα στηλειτουργία της πόλης.

ΚύριοιΥπουργοί, οφείλετε να λάβετε επειγόντως μέτρα. Οφείλετε να επισπεύσετε τιςδιαδικασίες. Οφείλετε να προωθήσετε την υλοποίηση του έργου. Οφείλετε ναβγάλετε τη Θεσσαλονίκη από το τέλμα που εσείς την οδηγήσατε. Η πόλη δεν αντέχειάλλες καθυστερήσεις. Οι καταστηματάρχες δεν αντέχουν άλλα «λουκέτα» και οιεπαγγελματίες δεν αντέχουν άλλη μείωση των τζίρων. Η κατάσταση έχει φθάσει στοαπροχώρητο και εσείς δείχνετε να μην το αντιλαμβάνεστε.

Ηεπίσπευση των διαδικασιών και των εργασιών είναι επιβεβλημένη. Η ολοκλήρωσηαυτού του σπουδαίου έργου θα προσδώσει ελπίδα και νέα πνοή στη Θεσσαλονίκη, θαανασυντάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και θα αναμορφώσει τονπεριβαλλοντικό ιστό αυτής. Πέραν όλων αυτών, βεβαίως, θα τονώσει και θαενισχύσει την αγορά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας τηδημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Κύριοιτης Κυβέρνησης, κύριοι Υπουργοί, ενεργοποιηθείτε και λάβετε άμεσα πρωτοβουλίες,γιατί, αν και από μεθαύριο, ξεκινά η Εβδομάδα των Παθών και όλοι μας, όλοι οιΧριστιανοί, βλέπουμε ορατή την Ανάσταση του Θεανθρώπου, δυστυχώς, οι πολίτεςτης Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να βιώνουν το δικό τους μαρτύριο, οι επαγγελματίεςνα ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, χωρίς, όμως, να μπορούν να δουν στο άμεσοορατό μέλλον τη δική τους ανάσταση μέσω της ολοκλήρωσης, επιτέλους, τουτεράστιας σημασίας αυτού έργου, του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σαςευχαριστώ πολύ.

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις τωνκοινοβουλευτικών εκπροσώπων και εισερχόμαστε στον κύκλο των δευτερολογιών. Τολόγο έχει ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ναεπισημάνω ως ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός κ. Ρέππας -ο οποίοςδεν παρίσταται εδώ και δικαιολογημένα γιατί έχει Υπουργικό Συμβούλιο-αναγνώρισε ως θετική την πρωτοβουλία μας να συζητήσουμε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.Πράγματι είναι μια θετική πρωτοβουλία και αυτός είναι ο σκοπός τηςσυγκεκριμένης επερώτησης. Κινείται σε θετική κατεύθυνση. Κινείται στη λογική ναπιέσει όσο περισσότερο γίνεται την Κυβέρνηση έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό πουεπιθυμούν οι Θεσσαλονικείς, αυτό που επιθυμούν οι Μακεδόνες.

Υπεστήκαμε,όμως, στη συνέχεια -είκοσι πέντε λεπτά από τα είκοσι επτά λεπτά συνολικά πουμίλησε ο κύριος Υπουργός- μια έντονη, σκληρή και άδικη κριτική γιατί κάναμεέλεγχο. Έγινε μια ιστορική αναδρομή από τον κύριο Υπουργό, ο οποίος είπε πολλέςανακρίβειες, αλλά είπε και πολλές αλήθειες.

Είπεδηλαδή ότι το 1992 δημοπρατήθηκε το συγκεκριμένο έργο επί Κυβερνήσεως ΝέαςΔημοκρατίας. Είπε ότι το 1993 ακυρώθηκε το έργο αυτό από τον τότε Υπουργόπροπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ τον κ. Λαλιώτη. Δεν είπε, όμως, ότι από το 1994 μέχρι το2004, που είχαμε Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ -του αείμνηστου κ. Παπανδρέου και στησυνέχεια του κ. Σημίτη- κάθε χρόνο στα εγκαίνια της Εκθέσεως ακούγαμε από τονΑνδρέα Παπανδρέου ή από τον Κώστα Σημίτη ότι οσονούπω ξεκινάει το έργο, ότιείμαστε στο τελικό στάδιο, ότι τον άλλο μήνα μπαίνουν τα μηχανήματα καισκάβουν. Αυτά δεν τα είπε. Και αναφέρθηκε στο 2004 όπου είπε ότι καθυστερήσαμεκαι ότι τελικά αφού δημοπρατήθηκε το έργο το 2005, υπογράφτηκε η σύμβαση στις7.4.2006.

Νομίζωότι για ένα έργο τόσο μεγάλης σημασίας, ένα έργο που πραγματικά ήθελα μιαπροσεκτική μελέτη, το χρονικό διάστημα των δύο χρόνων περίπου, ωσότουυπογραφτεί η σύμβαση, είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Μακάρι και οικυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα δέκα χρόνια, από το 1993 που ανέλαβαν τηδιακυβέρνηση της χώρας, να έκαναν δύο χρόνια μόνο και έστω το 1995 ή το 1996 ναυπογράφανε συμβάσεις και να ξεκινούσε το έργο.

Στησυνέχεια μας έκανε ο κ. Ρέππας μιας έντονη κριτική για τα έργα μας, για τιςολιγωρίες μας ή για οτιδήποτε άλλο.

Ακούστε,κύριε Μαγκριώτη, είστε Θεσσαλονικιός, όπως και εμείς. Όλοι οι Θεσσαλονικείςξέρουν πολύ καλά πως οποιοδήποτε μεγάλο έργο έχει γίνει στο Νομό Θεσσαλονίκης,έχει τη σφραγίδα της παράταξής μας. Να ξεκινήσω από παλιά θυμίζοντάς σας τηνεπέκταση της παραλίας, τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη δημιουργία του νέουσιδηροδρομικού σταθμού, το Καυτατζόγλειο Στάδιο, το Αλεξάνδρειο ΜέλαθροΘεσσαλονίκης, το γνωστό Παλέ ντε Σπορ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Όλααυτά έχουν τη σφραγίδα της παράταξής μας και του αείμνηστου εθνάρχη, τουΚωνσταντίνου Καραμανλή. Στη συνέχεια δε έπρεπε να έρθει και πάλι Κυβέρνηση τηςΝέας Δημοκρατίας το 2004 για να δούμε πάλι να ξεκινούν ή να ολοκληρώνονται μιασειρά σημαντικών έργων που πραγματικά έχουν βοηθήσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

(Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών καιΔικτύων): Όπως;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

 Όπως για παράδειγμα η έναρξη των έργων τουΜΕΤΡΟ, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η οποία κατά τον κ.Λαλιώτη τον «Υπουργό προπαγάνδας» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε χρονικό ορίζονταολοκλήρωσης το 2000, όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως η ιστορική απόφαση γιατη μεταφορά της ΔΕΘ που τώρα την τορπιλίζετε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όπωςτο νέο δημαρχείο, όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Είμαστε λοιπόν,περήφανοι για το έργο μας.

Αντίθετα,εσείς δεν θα πρέπει να είστε και πολύ περήφανοι, γιατί ξέρετε η αξιοπιστία μετην έλλειψη αξιοπιστίας χωρίζεται από μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Δεν μπορείτελοιπόν, να είστε περήφανοι όταν ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Ρέππας ανακοινώνει τηΖεύξη του Αγγελοχωρίου με το Καλοχώρι. Γελάει όλη η Θεσσαλονίκη με αυτό. Δενμπορείτε να είστε υπερήφανοι όταν η κ. Μπιρμπίλη ανακοινώνει ότι θαυπογειοποιήσει την οδό Τσιμισκή και να περνάνε από κάτω τα αυτοκίνητα. Δενμπορείτε να είστε υπερήφανοι όταν η κ. Μπιρμπίλη λέει ότι θα έχουμε μικρή καιμεγάλη υποθαλάσσια σήραγγα, η μικρή που θα βγαίνει στην ηλεκτρική εταιρεία καιη μεγάλη που θα βγαίνει στην οδό Πόντου. Δεν μπορείτε να είστε υπερήφανοι ότανλέτε ότι θα κάνετε το γνωστό «Μονορέι» την εναέρια δηλαδή σιδηροδρομική γραμμήαπό την Καλαμαριά μέχρι το αεροδρόμιο. Αυτά είναι τουλάχιστον φουτουριστικά.Νομίζω ότι είναι καλό να είμαστε πιο σοβαροί, πιο μετριοπαθείς και πιουπεύθυνοι.

Έρχομαιστα ερωτήματα, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν. Τα προβλήματα, κύριεΥπουργέ, τα ξέρετε παρά πολύ καλά. Είναι τέσσερα τα συγκεκριμένα τα μεγάλαπροβλήματα και τα ερωτήματα παραμένουν. Υπάρχουν τα προβλήματα τωνκαθυστερήσεων των αρχαιολογικών ανασκαφών. Υπάρχουν τα προβλήματα με τιςαπαλλοτριώσεις που καθυστερούν, υπάρχουν τα προβλήματα με τις μελέτες και μετις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Βεβαίως υπάρχει ο πολύ μεγάλος κίνδυνος τηςεγκατάλειψης του έργου από την κοινοπραξία λόγω των καθυστερήσεων αυτών καιλόγω της έλλειψης έργου.

Έτσιλοιπόν, σας ρωτάω κλείνοντας: Προβλέπεται η δημιουργία χώρων παρκινγκ για τηστάθμευση των αυτοκινήτων των πολιτών που θα χρησιμοποιούν το ΜΕΤΡΟ για τιςμετακινήσεις τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Εάν ναι, ποιος είναι οπροϋπολογισμός του έργου για τα παρκινγκ; Έχουν συνταχθεί έως σήμερα σχετικέςμελέτες εργασίας; Υπάρχουν σχετικές πιστώσεις; Υπάρχει, και αν ναι, ποιο είναιτο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ερευνών και ο προϋπολογισμόςτους; Πότε επιτέλους προβλέπεται να γίνει η μεταφορά της διοίκησης του ΜΕΤΡΟστην πόλη της Θεσσαλονίκης; Εσείς, κύριε Υπουργέ, απαντάτε στα έγγραφά σας ότιη διοίκηση του ΜΕΤΡΟ είναι στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δεν είναι πραγματικότητα. ΟΥπουργός προηγουμένως ο κ. Ρέππας μίλησε για διευθύνουσα υπηρεσία. Εμείς ρωτάμεσυγκεκριμένα: Ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν ανέβει από την Αθήνα στηΘεσσαλονίκη και υλοποιούν εκεί και λαμβάνουν αποφάσεις και την εκτέλεση τουσυγκεκριμένου έργου;

Ζητείταινα κατατεθεί στη Βουλή το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.Ζητείται να κατατεθεί στη Βουλή το οργανόγραμμα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για τηΘεσσαλονίκη καθώς και πόσες θέσεις είναι πλήρεις στη Θεσσαλονίκη και πόσα κενάυπάρχουν. Πόσο προσωπικό απασχολείται σήμερα στο ΜΕΤΡΟ όταν θεωρητικά είναι σεπλήρη ανάπτυξή του; Πόσοι απασχολούνται από την πλευρά της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και τηνπλευρά της αναδόχου Κοινοπραξίας; Προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή πλήρηςλίστα των συμβούλων που εργάζονται στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ καθώς και ο λογαριασμόςμισθοδοσίας τους και πόσοι από αυτούς βρίσκονται στην Αθήνα και στηΘεσσαλονίκη; Τέλος πόσες φορές ξεπεράστηκαν τα όρια συναγερμού κατά την πορείαυλοποίησης του έργου; Υπάρχουν κίνδυνοι εξ αυτού ή δημιουργούνται, όπως γιαπαράδειγμα σε περιοχές όπου ήδη έχουν περάσει οι μετροπόντικες, πιθανάκαθιζήσεις πολυκατοικιών και διαφοροποιήσεις της ευθείας των πολυκατοικιών καιτέτοια ζητήματα;

ΚύριεΥπουργέ, δεν αμφισβητεί κανείς από εμάς ότι τουλάχιστον προσωπικά η δική σαςθέληση είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Θεωρούμε όμως ότιυπάρχει μια συστηματική πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης, ίσως γιατί δεντο έχει εκτιμήσει το έργο όσο θα έπρεπε ή ίσως γιατί ξεκίνησε επί ημερών ΝέαςΔημοκρατίας και προβαίνει σε απαξίωση, σε καθυστέρηση όσο περισσότερο γίνεταιτου έργου αυτού.

Οιπολίτες της Θεσσαλονίκης, οι έμποροι, οι επαγγελματίες αγωνιούν, ανησυχούν.Εμείς αυτή την κραυγή ανησυχίας σας μεταφέρουμε εδώ. Προσπαθήστε επιτέλους να ξεκινήσετεδυναμικά και να προχωρήσει το έργο αυτό και να ολοκληρωθεί μέσα σε συγκεκριμένοχρονοδιάγραμμα. Ο τόπος μας η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο.

Ευχαριστώ.