«Υπάρχουν αξιόλογοι Βουλευτές στη Μακεδονία που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την Κυβέρνηση»

«Υπάρχουν αξιόλογοι Βουλευτές στη Μακεδονία που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την Κυβέρνηση» Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Χαλκιδική» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2021.

«Υπάρχουν αξιόλογοι Βουλευτές στη Μακεδονία που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την Κυβέρνηση»

Μια σημαντική συνέντευξη παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα «Η Χαλκιδική», ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός ΜΑΘΡΑ, Θεόδωρος Καράογλου. Ο ίδιος δεν δίστασε να τοποθετηθεί για τον ανασχηματισμό αλλά και για την απουσία στελεχών από την Θεσσαλονίκη. Για τα μεγάλα έργα, τις φωτιές αλλά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη του και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

1) Τι μπορεί να περιμένει η Κεντρική Μακεδονία από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και από τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ την Κυριακή;
«Ο Πρωθυπουργός είναι πρακτικός άνθρωπος. Γι' αυτό και η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να περιμένει από εκείνον σαφείς δεσμεύσεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ειλικρίνεια, θάρρος, αποφασιστικότητα, συνέπεια λόγων και πράξεων. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή, που διακρίνουν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, καθώς όλες οι προεκλογικές και κυβερνητικές μας δεσμεύσεις γίνονται πράξη μια προς μια.
Σε μόλις δυο χρόνια η Θεσσαλονίκη αποκτά έργα υποδομών που της έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες, γεγονός που της επιτρέπει ημέρα με την ημέρα να μεταμορφώνεται σε πόλο εξωστρέφειας και επίκεντρο της καινοτομίας.
Το Μετρό προχωρά με βήμα ταχύ ώστε να παραδοθεί εντός του 2023. Ήδη εργοτάξια και λαμαρίνες απομακρύνονται, χώροι απελευθερώνονται, ενώ στο σταθμό της οδού Βενιζέλου θα έχουμε και Μετρό και αρχαία. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα προχωρούν ταχύτατα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024, ενώ όσον αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ, μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δρομολογούνται τα επόμενα βήματα προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2023 και οι νέες πύλες του εκθεσιακού μας φορέα να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο του 2026. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επέκταση του αεροδρομίου "Μακεδονία", το mega project του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, την κατασκευή του Fly Over και τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα έργα που δρομολογούνται, όπως για παράδειγμα ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, σηματοδοτούν την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης και κατ'επέκταση όλης της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά την τελευταία επίσκεψή του στο Διοικητήριο και τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Β. Ελλάδας η οποία γίνεται πιο παραγωγική, πιο αναπτυξιακή».

2) Δυστυχώς η πανδημία είναι εδώ και μάλιστα φαίνεται ότι το φθινόπωρο θα έχουμε νέο επιθετικό κύμα. Έγιναν λάθη από πλευράς Κυβέρνησης στην διαχείριση της;
«Πάγια αρχή μου είναι ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της πανδημίας, η διαχείριση της οποίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες οι οποίες θεωρητικά είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Προφανώς κανείς δεν πανηγυρίζει επειδή πράττουμε το αυτονόητο. Ωστόσο, ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαχειριστήκαμε την υγειονομική κρίση.
Εάν θέλουμε να κάνουμε μια ρεαλιστική αποτίμηση των όσων προηγήθηκαν, ασφαλώς πάνω στην αντιμετώπιση της κρίσης αναδείχθηκαν χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ, όμως έγιναν και σημαντικά βήματα προόδου που λογίζονται ως μόνιμη παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως ο υπερδιπλασιασμός των μόνιμων κρεβατιών εντατικής θεραπείας, η ενίσχυση του με έκτακτο προσωπικό, αλλά και η αποτελεσματικότητα με την οποία προχωρούμε στους μαζικούς εμβολιασμούς αποδεικνύοντας ότι το κράτος μας έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει περίπλοκες επιχειρήσεις.
Το ΕΣΥ άντεξε, η προσπάθεια συνεχίζεται και ουδείς πρέπει να εφησυχάζει, διότι η πανδημία είναι εδώ και απαιτείται η προσοχή όλων μας. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει για κανέναν εάν δεν τελειώσει για όλους μας».

3) Υπήρξαν πολλά παράπονα κυρίως από Βουλευτές της Μακεδονίας για την απουσία τους από τον τελευταίο ανασχηματισμό. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι αδικημένη από αυτό το ζήτημα;
«Δεν θα σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία Μακεδόνων Βουλευτών στην Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι σε όλη τη Μακεδονία αλλά και τη Θράκη υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι συνάδελφοι που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την Κυβέρνηση. Αλλά, η απουσία Βουλευτών της Θεσσαλονίκης στο κυβερνητικό σχήμα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση υποεκπροσώπηση της πόλης. Πρόκειται για λάθος ανάγνωση των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πέραν του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος με διαδέχθηκε στο Διοικητήριο, Θεσσαλονικιός είναι ο νέος Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης αλλά και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην κορωνίδα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, κάτι που αποδεικνύεται με πράξεις καθώς ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται συχνά την πόλη και συζητά με το πολιτικό προσωπικό και τους φορείς για την πρόοδο των μεγάλων έργων υποδομής που την αφορούν.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει και εμείς οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α' και Β΄ Θεσσαλονίκης να δουλέψουμε πιο εντατικά, με περισσότερη συνέπεια, ώστε να προωθήσουμε την κυβερνητική ατζέντα και να αναδείξουμε το πλούσιο κυβερνητικό έργο».

4) Η διαχείριση των πυρκαγιών φαίνεται ότι θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο. Ποιες είναι ο πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν ώστε να μην ζήσουμε νέο Μάτι, νέα Εύβοια, νέα Ηλεία;
«Όπως σας απάντησα για την πανδημία, έτσι και για τις πυρκαγιές εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είναι αλήθεια ότι τον Αύγουστο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που μας ξεπερνούσε για την οποία ευθύνονται περισσότερες από 580 φωτιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη καταστροφή, όμως δεν γίνεται να μην υπενθυμίσω ότι ενώ αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς συνθήκες δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη, η θυσία του οποίου μας συγκλόνισε. Επίσης δεν γίνεται να μην σταθώ στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι έγκαιρες εκκενώσεις που αν και επικρίθηκαν από ορισμένους ελαφρά την καρδία, εν τούτοις ήταν μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία που απαιτούσε πλήρη συντονισμό.
Δεδομένου ότι στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, οφείλουμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να στρέψουμε το βλέμμα μας στην επόμενη ημέρα. Πρώτον για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους πληγέντες από τις πυρκαγιές και ακολούθως για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις ποτέ ξανά το ελληνικό Κράτος δεν κινήθηκε ταχύτερα στη χορήγηση σημαντικών ενισχύσεων στους πληγέντες. Όλες οι διαδικασίες έγιναν γρήγορα και χωρίς να "κολλούν" σε γραφειοκρατικά εμπόδια. Σχετικά με την πρόκληση αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης προχωρούμε σε μια σειρά τολμηρών παρεμβάσεων προκειμένου να περιορίσουμε την ένταση της κλιματικής κρίσης στο μέγεθος και στη δυνατότητα του εφικτού. Στο πλαίσιο αυτό η ευθύνη των δασαρχείων περνά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την διεύθυνση δασών. Ακόμη, διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα και θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη, ενώ προχωρούμε σε σύσταση ειδικής μονάδας που θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Πρόκειται για μια ανάγκη που αναδείχθηκε με έντονο τρόπο τις ημέρες του πύρινου εφιάλτη».

5) Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η Νέα Δημοκρατία και εσείς προσωπικά είναι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο;

«Ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός. Οι πρόωρες εκλογές είναι μη επιλογή! Συντάσσομαι απόλυτα μαζί του διότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης, δεδομένου ότι αυτά τα δυο χρόνια αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τις κρίσεις που προέκυψαν, προωθώντας παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Ως εκ τούτου οι εκλογές αναμένεται να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τότε θα αξιολογηθούμε από τους συμπολίτες μας όχι μόνο για το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία, αλλά για τις στοχευμένες προσπάθειες που καταβάλλαμε ώστε η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, την σταθερότητα και την πρόοδο».

6) Εκδώσατε και παρουσιάσατε πριν από λίγα χρόνια το βιβλίο "Ορκίζομαι" όπου μέσα αναφέρατε για συγκεκριμένες θητείες στους θεσμούς. Νιώθετε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος σας στην Κεντρική πολιτική σκηνή και ότι η επιστροφή στην αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία ή μήπως όχι;
«Θα απαντήσω επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν μετριέται με χρόνια και θητείες. Όταν ένας Βουλευτής, ένας Δήμαρχος ή ένας Περιφερειάρχης εκλέγεται από τους συμπολίτες του σημαίνει ότι τιμά το αξίωμα που κατέχει. Σε ό,τι με αφορά πορεύομαι με συνέπεια, αφοσίωση και εντιμότητα.
Και επειδή παρακολουθείτε το έργο και την πορεία μου, γνωρίζετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει η μεγάλη μου αγάπη. Η επιστροφή σε αυτήν δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στη πολιτική μου σκέψη και στον πολιτικό μου προσανατολισμό.Ναι, θα ήθελα να κλείσω την πολιτική μου πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως πάνω από όλα με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου από όποια θέση κρίνουν οι συμπολίτες μου ότι θα είμαι πιο αποδοτικός».

7) Η Χαλκιδική έχει μείνει πίσω αναφορικά με τις υποδομές της. Δυστυχώς φέτος το καλοκαίρι οι τουρίστες δεινοπάθησαν από τις διακοπές νερού, ρεύματος αλλά και από τις άθλιες υποδομές. Το ορφανό χιλιόμετρο έξω από την διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας δημιούργησε ουρές που έφταναν μέχρι την Νέα Καλλικράτεια. Θα βρεθεί επιτέλους λύση στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής;
«Αναφορικά με τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Νέα Μουδανιά είναι ένα έργο που αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Ήδη έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, έχουν ξεκινήσει και μάλιστα θα έλεγα έχουν προχωρήσει αρκετά τα έργα και σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το αρμόδιο υπουργείο οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2022. Εύχομαι και ελπίζω το φετινό να ήταν το τελευταίο καλοκαίρι που ταλαιπωρήθηκαν οι οδηγοί. Για τον δρόμο Θεσσαλονίκη-Πολυγύρου το έργο προχωρά βάσει σχεδιασμού αφού υπάρχει η προκήρυξη και ο εργολάβος. Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή το οποίο περιμένει εναγωνίως η τοπική κοινωνία. Άλλωστε, κάθε δρόμος που κατασκευάζεται είναι δρόμος προς την ανάπτυξη. Φυσικά και η Κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στη Χαλκιδική όπως πράττει σε όλη τη χώρα. Έχει αποδείξει εξάλλου ότι για αυτήν Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Με επιμονή, αλλά και υπομονή, τα μεγάλα προβλήματα που την απασχολούν θα έχουν σύντομα τις λύσεις που απαιτούνται».