«Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι η Γλυφάδα της Θεσσαλονίκης»

«Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι η Γλυφάδα της Θεσσαλονίκης» Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Bestcity.gr" και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στεφάνου, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Καράογλου στο BestCity.gr: «Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι η Γλυφάδα της Θεσσαλονίκης»

Ο Θόδωρος Καράογλου, στο BestCity.gr! Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, «ανακρίνεται» αποκλειστικά από την ιστοσελίδα μας και απαντά σε πολλές ερωτήσεις που αφορούν την περιοχή μας, αλλά και γενικότερα.
Ο κ. Καράογλου, χαρακτηρίζει ως... Γλυφάδα της Θεσσαλονίκης τον Δήμο Θερμαϊκού, κάνει αναλυτική αναφορά στα μεγάλα έργα της μαρίνας της Μηχανιώνας και του Thess Intec, ενώ τονίζει τις προοπτικές εξέλιξης που μπορεί να έχει ο τόπος μας.
Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, αποκαλύπτει πως σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο, υπό προϋποθέσεις, να επιστρέψει στην αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

1. Να ξεκινήσουμε από το θέμα της πανδημίας... Πως βιώσατε όλη αυτή την περιπέτεια;
«Προτού απαντήσω θέλω να επισημάνω ότι οποιονδήποτε και αν ρωτούσαμε 18 μήνες πριν, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε στις αρχές του 2020.
Ο κορωνοϊός άφησε βαθύ αποτύπωμα στη ζωή και την καθημερινότητά μας, γι' αυτό και έχω τονίσει πολλές φορές ότι πέραν του τρίτου ή ενδεχομένως του τέταρτου κύματος της πανδημίας πρέπει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και όσον αφορά στη διαχείριση του ψυχολογικού "κύματος", διότι η πραγματικότητα είναι πως η κανονικότητα που βιώνουμε δεν είναι πια η ίδια.
Άλλαξε ο τρόπος που δουλεύουμε, άλλαξε ο τρόπος που συναναστρεφόμαστε, γενικά άλλαξε ο τρόπος που ζούμε και εμείς καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αφού η επόμενη ημέρα της πανδημίας, πέραν της ελπίδας που τη συνοδεύει, κουβαλάει και το φόβο της απώλειας.
Σε προσωπικό επίπεδο βίωσα την περιπέτεια της πανδημίας όπως όλοι οι συμπατριώτες μας. Έμεινα στο σπίτι κατά το πρώτο κύμα, προσάρμοσα την καθημερινότητά μου στο δεύτερο κύμα και άντλησα υπομονή από τις προσωπικές μου εφεδρείες για το τρίτο, αναζητώντας παράλληλα διεξόδους εκτόνωσης. Πέραν του διαβάσματος λογοτεχνικών βιβλίων, το οποίο είναι αγαπημένη μου συνήθεια, άρχισα να γυμνάζομαι και να προσέχω τη φυσική μου κατάσταση. Επίσης βρήκα το χρόνο να αναθεωρήσω πράγματα και καταστάσεις, αξιολογώντας καλύτερα την καθημερινότητα μου.
Εκείνο, που εκτίμησα, όμως καλύτερα είναι η διασυνδεσιμότητα που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι. Στους 18 μήνες που διαρκεί η πανδημία δεν νόσησε κάποιο μέλος της οικογένειας μου, όμως έζησα ημέρες έντονης αγωνίας για καλούς φίλους και έχω θρηνήσει εξαιρετικούς ανθρώπους, άλλους μικρότερης και άλλους μεγαλύτερης ηλικίας, με τους οποίους ζήσαμε ξεχωριστές στιγμές».

2. Φοβάστε ένα πιθανό νέο κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο;
«Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει καθολικά οριζόντια μέτρα και σε απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της ένα νέο γενικό lockdown διότι, λόγω του εμβολίου που είναι καθολικό αγαθό, βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.
Άρα, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εμβολιασμός ο οποίος δεν αφορά μόνο στην υγεία των συμπολιτών μας μα και στην πορεία της οικονομίας και του τουρισμού.
Φυσικά και η αυξητική τάση στους δείκτες θετικότητας του κορωνοϊού με προβληματίζει, γι'αυτό προτρέπω να εμβολιαστούν όλο όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα, ιδίως αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Δεν θέλω να γίνω μελοδραματικός, αλλά αυτήν τη στιγμή η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις προκαταλήψεις μιας μικρής μειοψηφίας που αρνείται να εμβολιαστεί. Και για να σας το πω διαφορετικά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας πισωγυρίσει ούτε να μας εμποδίσει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.
Από την πλευρά μας, Πολιτεία και υγειονομικές αρχές, επιδιδόμαστε σε μια μάχη με το χρόνο προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης "Δέλτα" στη χώρα και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται κινούνται πάνω σε μια λεπτή γραμμή. Από τη μια πλευρά πρέπει να προλάβουμε τη διασπορά της μετάλλαξης και από την άλλη να μη διακοπούν εκ νέου οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Γι' αυτό τολμώ να πω ότι ο εμβολιασμός είναι -αν θέλετε- πατριωτικό καθήκον και με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού προχωρά κανονικά, αφού τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 300.000 νέα ραντεβού νέων ανθρώπων μετά την ανακοίνωση κινήτρων από την Κυβέρνηση».

3. Πόσο επηρεάστηκε η παρουσία σας στο Υπουργείο από αυτό το θέμα;
«Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές στους συνεργάτες μου και στο στελεχιακό δυναμικό του ΥΜΑΘ ότι η πανδημία δεν πρέπει να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του Υπουργείου ούτε να υστερήσουμε στους στόχους μας.
Προσαρμοστήκαμε άμεσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες, απολυμάναμε προληπτικά όλους τους χώρους, ακολουθήσαμε πιστά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και εφαρμόσαμε την τηλεργασία για το προσωπικό που ανήκε στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι... κατέβηκαν τα στυλό. Κάθε άλλο θα έλεγα, δεδομένου ότι η πανδημία δεν σταμάτησε συνολικά το παραγόμενο κυβερνητικό έργο, ούτε επιτρέψαμε να λειτουργήσει ως άλλοθι και δικαιολογία.
Επί πανδημίας επιταχύναμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" στο Δήμο Θερμαϊκού, διαμορφώσαμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην "σκοντάψει" πουθενά η ανάπλαση της ΔΕΘ και στα τέλη Ιουλίου αναμένεται η ανάδειξη του νικητή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, επισπεύστηκε η αξιολόγηση των φορέων και των συλλόγων που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα "Δημιουργώ", "Στηρίζω", "Πράσινη Επιχειρηματικότητα" και "Παράγω" που υλοποιούσε το Διοικητήριο, ενώ αναζητήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την περαιτέρω στήριξη των πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Παράλληλα επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό ο στόχος που είχα θέσει να μετατρέψω το Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σε ένα μικρό Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων ενέκρινε μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020 συνολικά 342 επενδυτικά σχέδια με ποσό ενίσχυσης 104,2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ολοκληρώθηκαν, εγκρίθηκαν και προστέθηκαν 34 επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου προϋπολογισμού 225,1 εκατομμυρίων ευρώ και άλλα 45 επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων επιλέξιμου προϋπολογισμού 271, 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Φροντίσαμε, δηλαδή, το ΥΜΑΘ να αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα ώστε η αποστολή που είχαμε να μην καθυστερήσει ούτε μια ημέρα εξαιτίας της πανδημίας.
Όπως είπα και στην τοποθέτησή μου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, αποχώρησα έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου».

4. Θεωρείτε πως κατά τη διάρκεια της θητείας σας προλάβατε να υλοποιήσετε τις βασικές πτυχές του σχεδίου που είχατε για τη Βόρεια Ελλάδα;
«Όσον αφορά στη μεγάλη εικόνα, ναι! Προφανώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι στους 18 μήνες της δεύτερης θητείας μου στο ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου πετύχαμε πολλά και σημαντικά ζητήματα, συμμετέχοντας ενεργά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, για την αναγέννηση της Βόρειας Ελλάδας.
Το τηλέφωνό μου ήταν και παραμένει ανοιχτό για όλους, 24 ώρες το 24ωρο, γεγονός που μου έδινε τη δυνατότητα να έχω πλήρη και άμεση εικόνα των προβλημάτων που απασχολούσαν τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες και κατ' επέκταση τις τοπικές κοινωνίες της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίες επέστρεψαν σε τροχιά δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανάταξης».

5. Δήμος Θερμαϊκού: Η... Γλυφάδα της Θεσσαλονίκης ή και κάτι παραπάνω. Τι λείπει για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο;
«Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι ένας υπέροχος τόπος για να ζεις και δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως η... Γλυφάδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή προτείνοντας στην Κυβέρνηση την ανάπλαση και ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης στο πρότυπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο πνοής που θα αναβαθμίσει την μητροπολιτική Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα την περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, καθιστώντας την πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών.
Η πρότασή μου είναι να εφαρμοστεί και εδώ το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση της ακτογραμμής των περίπου 52 χιλιομέτρων του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης που εκτείνεται από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι.
Κατά την άποψή μου χρειάζεται ένας κεντρικός δυναμικός σχεδιασμός ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα επιλύει τα χρόνια ζητήματα πολυιδιοκτησίας και συναρμοδιοτήτων που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του project, μετατρέποντας τον σημερινό αναξιοποίητο χώρο σε έναν από τους σημαντικότερους αστικούς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και ευρύτερα της Ν.Α. Ευρώπης.
Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα προσδώσει πολλαπλάσια αξία στην περιοχή, αφού θα προσελκύσει υψηλά επενδυτικά κεφάλαια και θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής.
Άρα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για το θαλάσσιο μετώπου της Αττικής, στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου ανάπλασης του Ελληνικού, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και ουσιαστικά ώστε η πόλη μας να "ανοιχτεί" πραγματικά προς τη θάλασσα».

6. Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση ο σχεδιασμός της Μαρίνας της Μηχανιώνας. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;
«Είχα τη χαρά να συνοδεύσω τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο στη Μηχανιώνα για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θερμαϊκού και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, ξεκινάει η εκπόνηση των μελετών αφού έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση των μελετών, ενδεχομένως εντός του 2021, το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το 2022 και να χρηματοδοτηθεί είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είτε από το νέο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για ένα έργο που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 200 θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών, ώστε η μαρίνα της Μηχανιώνας να είναι οικονομικά βιώσιμη, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ελλιμενισμό σκαφών από ιστιοπλόους και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αφού ο χρόνος πλεύσης από τη Μηχανιώνα έως τη μαρίνα της Αρετσούς είναι δυο ώρες».

7. Η άποψή σας για το Thess Intec; Είναι, πράγματι, ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του τόπου;
«Είναι ένα έργο ζωής το οποίο φέρνει την πρόοδο και ανατρέπει τη στατικότητα. Πρόκειται για ένα project που θα αλλάξει την οικονομική αξία της Βόρειας Ελλάδας, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα εκτοξεύσει την αξία του Δήμου Θερμαϊκού.
Δεν είναι μόνο ότι σε τρία χρόνια από σήμερα θα περάσουν την πύλη του χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, αλλά κυρίως ότι θα αναβαθμιστεί και θα αναπλαστεί μια ανενεργή σήμερα περιοχή η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά τον Δήμο Θερμαϊκού, ο οποίος θα περάσει στη νέα εποχή. Η γη θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, θεματικών πάρκων, συνεδριακών κέντρων και άλλων σημείων αναφοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η πρόοδος πραγματικά περιέχει μέσα της το σπόρο της ευτυχίας.
Αναλογιστείτε ότι σε πλήρη ανάπτυξη το έργο θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους, ενώ εντός πενταετίας η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται σε 432 εκατομμύρια ευρώ, συν το γεγονός ότι στο Δήμο Θερμαϊκού θα χτυπά η καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας και του ερευνητικού δυναμικού της πατρίδας μας σε μια έκταση 761 στρεμμάτων που θα στεγάσει μεγάλο αριθμό καινοτόμων επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όταν δήλωσα ότι το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" είναι εφάμιλλο με την επένδυση του "Ελληνικού" στην Αθήνα, δεν υπερέβαλλα. Το πιστεύω με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου».

8. Ως βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης επισκέπτεστε συχνά την περιοχή μας. Τι σας λέει ο κόσμος;
«Έχω ως αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι η άμεση επαφή με τους πολίτες και ο δια ζώσης διάλογος τροφοδοτεί την εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, φροντίζω σχεδόν καθημερινά να συναντώ συμπολίτες μου. Ακούω προσεκτικά τα θέματα που μου θέτουν και απασχολούν την καθημερινότητά τους και από την πλευρά μου τους ενημερώνω για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνω για την επίλυσή τους.
Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, αν και είχα μόλις λίγες ώρες που επέστρεψα από τη Βιέννη, όπου εκπροσώπησα την Ελλάδα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, συναντήθηκα στην Περαία με μέλη της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Θερμαϊκού.
Εκεί, με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τη μεγάλη νίκη του κόμματός μας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, κάναμε μια ειλικρινή κουβέντα για την πορεία της πατρίδας μας. Αυτό που μου είπαν -και το οποίο ακούω σε όλες τις συναντήσεις που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα- είναι ότι οι πολίτες εμπιστεύονται και πάλι την Κυβέρνηση. Εμπιστεύονται και πάλι την Πολιτεία. Η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει μας επιτρέπει να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.
Άλλωστε, η στενή συνεργασία με τους πολίτες είναι το μέσο για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους.
Εξαρχής είπαμε την αλήθεια και δίνουμε αγώνα διαρκείας τόσο με το μέλλον, όσο και με τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από εμάς.
Δεσμευτήκαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους και το κάναμε πράξη. Μιλήσαμε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και ο πολίτης το εμπιστεύεται ξανά. Σταθήκαμε στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η υγεία και η παιδεία και προχωρήσαμε στην έμπρακτη ενίσχυσή τους. Αναφερθήκαμε πολλές φορές στην ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπιστίας και αναβαθμίσαμε το ρόλο της χώρας μας παγκοσμίως.
Ακόμα και όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έκτακτες και πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια εισβολής μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο ή με την υγειονομική κρίση ενεργήσαμε βάσει σχεδίου και στρατηγικής, γεγονός που επέτρεψε την καλύτερη δυνατή διαχείριση τους».

9. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δυνατότητες της Ακτής του Θερμαϊκού; Ο τουρισμός σε πρώτο πλάνο ή και κάτι ακόμη;
«Προφανώς ο τουρισμός βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, όμως από μόνος του δεν αρκεί. Ο Δήμος Θερμαϊκού διαθέτει πολλά πρόσωπα καθώς συνδυάζει τουριστικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και γαστρονομικά σημεία αναφοράς. Το αποδεικνύει εξάλλου η πρόσφατη παρουσία του Χολιγουντιανού αστέρα, Αντόνιο Μπαντέρας, ο οποίος πραγματοποίησε γυρίσματα της ταινίας του στην Περαία, το Αγγελοχώρι και την Μηχανιώνα.
Με λίγα λόγια ο Δήμος Θερμαϊκού δεν είναι ένας απλός προορισμός αλλά διαθέτει τα εφόδια να εξελιχθεί σε πολύτιμη εμπειρία για κάθε επισκέπτη και τουρίστα, με τον Δήμαρχο και καλό φίλο, Γιώργο Τσαμασλή και τους συνεργάτες του, να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση».

10. Πως βλέπει ο Θόδωρος Καράογλου τη συνέχεια της πολιτικής του διαδρομής μετά τον διετή κύκλο στο Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης;
«Οι κύκλοι στη ζωή ανοίγουν και κλείνουν. Σε ό,τι με αφορά παραμένω μάχιμος στις επάλξεις, στρατιώτης της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα ποτέ δεν έχω αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής στις πολιτικές μου ρίζες, δηλαδή στην Αυτοδιοίκηση. Έχω ξεκαθαρίσει πως το ενδιαφέρον μου είναι πάνω στο τραπέζι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Όμως αυτή η συζήτηση αφορά το μέλλον. Αυτή τη στιγμή είμαι επικεντρωμένος στο κοινοβουλευτικό μου έργο, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα να συνεχίσουμε το γιγάντιο μεταρρυθμιστικό έργο που υλοποιεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».