"Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε ένα αρραγές μέτωπο που θα προωθήσει την ανάπτυξη της Δυτ. Θεσσαλονίκης"

"Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε ένα αρραγές μέτωπο που θα προωθήσει την ανάπτυξη της Δυτ. Θεσσαλονίκης" Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "ThessToday.gr" και τον δημοσιογράφο Θάνο Χερχελετζή, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

«Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε ένα αρραγές μέτωπο που θα προωθήσει την ανάπτυξη της Δ. Θεσσαλονίκης»

Πριν από λίγες μέρες ο Θεόδωρος Καράογλου παρέδωσε τα κλειδιά του Διοικητηρίου στο Σταύρο Καλαφάτη.
Σήμερα μιλά στο Thesstoday.gr για τις καλές, αλλά και για τις δύσκολες στιγμές που έζησε εκεί, αποκαλύπτει τί σχεδίαζε και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει, ενώ αναφέρει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

1. Ποιο ήταν το πιο δύσκολο έργο που κληθήκατε να διαχειριστείτε κατά την παραμονή σας στο ΥΜΑΘ και γιατί;
«Η δεύτερη θητεία μου στο ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου δεν ήταν ευθεία γραμμή. Οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που -κυριολεκτικά- από το πρώτο λεπτό της ορκωμοσίας μου "κολύμπησα" στα βαθιά. Προτού ακόμα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής και αναλάβω τυπικά τα καθήκοντά μου, βρέθηκα στη Χαλκιδική που πλήγηκε από τη θεομηνία. Ακολούθησε η κρίση με την Τουρκία που μεθόδευσε και οργάνωσε την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων μεταναστών να "εισβάλλουν" στην πατρίδα μας μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο και στη συνέχεια η Μακεδονία και η Θράκη δοκιμάστηκαν σκληρά από την πανδημία. Κάθε μια από τις τρεις περιπτώσεις είχε υψηλότατο βαθμό δυσκολίας και τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά ως προς τη διαχείριση.
Πιο δύσκολη από όλες τις συνθήκες ήταν και παραμένει η πανδημία, αφού τον τελευταίο χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν φονικό, επικίνδυνο και αόρατο εχθρό. Η σφοδρότητα με την οποία έπληξε την ανθρωπότητα και κατ'επέκταση τη Βόρεια Ελλάδα, η καθημερινή απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, η ανατροπή της καθημερινότητας και η έγνοια να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας θωρακίζοντας τη δημόσια υγεία, συνθέτουν ένα μείγμα ευθύνης και αγωνίας, το οποίο εξακολουθεί να δοκιμάζει σκληρά αντοχές, όρια και υπομονή.
Έχοντας ως αρχή ότι τα δύσκολα είναι για αυτούς που αντέχουν, εκτιμώ πως σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, όλες τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής ευθύνης του Διοικητηρίου, διαχειριστήκαμε την πανδημία με αμεσότητα, ρεαλισμό, στοχοπροσήλωση και υπευθυνότητα».

2. Τι θα θέλατε να ολοκληρώσετε και δεν προλάβατε;
«Η διαχείριση ενός κυβερνητικού χαρτοφυλακίου είναι μια δυναμική διαδικασία. Συνεχώς αναζητάς τρόπους να παρέμβεις σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και να ενεργείς προς όφελός τους, λύνοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, ως χαρακτήρας, είμαι ανήσυχο πνεύμα και δεν συμβιβάζομαι με στατικές καταστάσεις. Προτιμώ να βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μου και να ακούω την άποψή τους, παρά να είμαι κλεισμένος σε ένα "αποστειρωμένο" γραφείο, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί ως "θάλαμος ασφαλείας" που σε αποκόβει από την καθημερινότητα.
Κάνοντας έναν απολογισμό της 18μηνης θητείας μου στο Διοικητήριο, οι στόχοι που μου έθεσε ο πρωθυπουργός επετεύχθησαν και αυτό αποδεικνύεται από μετρήσιμα αποτελέσματα που παράχθηκαν αυτό το χρονικό διάστημα και από τα χρονοδιαγράμματα που ακολουθήθηκαν πιστά παρά την πανδημία. Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" μπήκε σε τροχιά υλοποίησης και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρέδωσα θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες του στο τέλος του καλοκαιριού του 2023. Με ταχύ βήμα προχωρά και η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και τον Σεπτέμβριο του 2026 θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια του θεσμού της Έκθεσης στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) λειτούργησε ως ένα "μικρό Υπουργείο Ανάπτυξης", αφού το 2020 εγκρίναμε συνολικά 342 επενδυτικά σχέδια, με το ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται σε 104,2 εκ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα εγκριθούν και θα προστεθούν επιπλέον 79 επενδυτικά σχέδια, επιλέξιμου προϋπολογισμού περίπου 500 εκ. ευρώ.
Κομβικό, κατά την άποψή μου, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης άνοιξε τις πύλες του στους πολίτες και αφηγείται την ιστορία του. Έγινε το «σπίτι» κάθε Βορειοελλαδίτη και ειλικρινά ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής κάθε φορά που έβλεπα συμπολίτες μας να επισκέπτονται είτε τις εκθέσεις που διοργανώσαμε, είτε το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του κτηρίου.
Προφανώς εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο! Απαντώντας, όμως, στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι δεν πρόλαβα να υλοποιήσω το σχεδιασμό για να τιμήσουμε στη Μακεδονία και τη Θράκη την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Η συνεισφορά των Μακεδόνων Ηρώων στην Εθνική παλιγγενεσία, παρότι είναι πλούσια και αδιαμφισβήτητη, δεν αναδεικνύεται όσο πρέπει και δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει στην ιστορία.
Πρόθεσή μου ήταν κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Μακεδονίας και της Θράκης να αναδείξει τους τοπικούς της ήρωες, αλλά η έξαρση της πανδημίας ανέτρεψε το πλάνο που είχα εκπονήσει».

3. Είστε καλός γνώστης των ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πως κρίνετε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
«Ως παλαιός αυτοδιοικητικός σας λέω με το χέρι στην καρδιά πως οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση αναμορφώνουν και αναβαθμίζουν την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά. Καταργώντας την καταστροφική απλή αναλογική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργήσει αδιέξοδα, εξαλείφουμε τα ζητήματα κυβερνησιμότητας που προέκυψαν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και βάζουμε τέλος στο θλιβερό φαινόμενο Δήμαρχοι να λειτουργούν ως πολιτικοί "όμηροι" μειοψηφιών. Με τα νέα δεδομένα Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα μπορούν να εκλέγονται αυτοδύναμοι από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, ενώ θεσπίζουμε όριο 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και καταργούμε την τέταρτη κάλπη για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους.
Σε αγαστή συνεργασία με τους Αυτοδιοικητικούς φορείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα "λύνει" τα χέρια τους, παρέχοντας ισχυρές διοικήσεις και "αυτονομία" να λειτουργούν χωρίς εξαρτήσεις και πατρωνίες. Άλλωστε, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα και πορευόμαστε ενωμένοι έχοντας κοινό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

4. Ανάπλαση ή μετεγκατάσταση της ΔΕΘ;
«Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει καιρός για νέα διλήμματα, ούτε για νέες πολώσεις γύρω από τα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλονίκης. Το θέμα έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριέλαβε το project ως ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα της διακυβέρνησής του. Αυτή είναι και η προσωπική μου θέση και δεν μεταβάλλεται από το εάν κατέχω τίτλους και αξιώματα. Υπενθυμίζω πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και τον Μάιο τα 15 αρχιτεκτονικά γραφεία που προκρίθηκαν θα καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε τον Ιούνιο του 2021 να επιλεγεί το πρώτο βραβείο.
Από εκεί και πέρα συντάσσομαι, αγωνίζομαι και διεκδικώ μαζί με τους κατοίκους και τις Αρχές της δυτικής Θεσσαλονίκης έργα και υποδομές που θα αναβαθμίσουν την περιοχή, η οποία εδώ και δεκαετίες υστερεί αναπτυξιακά. Έχουν κάθε λόγο και κάθε δίκιο να αγωνιούν για τον τόπο τους. Η δυτική Θεσσαλονίκη πρέπει να κάνει ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός και να αλλάξει εικόνα και συνθήκες ζωής προς το καλύτερο. Γι' αυτό πιστεύω πως ήρθε η ώρα να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για τη συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου που θα προωθήσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο».

5. Η υγειονονομική κρίση του Covid-19 επηρέασε τις τοπικές οικονομίες αρνητικά. Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από την κυβέρνηση για να μπορέσουν να ανακάμψουν;
«Οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας διαμόρφωσαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε όλες τις τοπικές οικονομίες. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική παρέμβαση για να τις μετριάσει στην κοινωνία και την οικονομία, θέτοντας ως κυρίαρχο στόχο κανείς να μην βρεθεί μόνος σε αυτήν τη δοκιμασία.
Καθημερινά επεκτείνουμε τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ διαρκώς ανακοινώνουμε νέα, ώστε να συμπεριλάβουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους πληττόμενους. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη χαμηλόμισθων, εργαζομένων και ανέργων, οι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συνεχίζονται, τονώνουμε το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021, ενώ για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας του προγράμματος «Γέφυρα» έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπρόσθετα, με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που συζητήσαμε την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής "κρατικοποιούμε" την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, στηρίζοντας ουσιαστικά και έμπρακτα την προσπάθειά τους να παραμείνουν όρθιες και να μεταβούν με ασφάλεια στο ξέφωτο της επόμενης ημέρας.
Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 ο μισθωτής μιας επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, απαλλάσσεται από το σύνολο του ενοικίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που στεγάζεται η επιχείρηση θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορολόγητη αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος, εάν είναι φυσικό πρόσωπο ή το 60% εάν είναι νομικό πρόσωπο. Ακόμη, χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την αποπληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να καλύψει πάγιες ανάγκες των πληττόμενων επιχειρήσεων όπως είναι οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού, τηλεφώνου κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε όσους πλήττονται από την πανδημία και μέχρι στιγμής το καταφέρνουμε στηριζόμενοι στις δικές μας "πλάτες", στις δικές μας δημοσιονομικές δυνάμεις. Τώρα που άνοιξε το λιανεμπόριο και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, πρέπει να τηρήσουμε με ευλάβεια τις υγειονομικές οδηγίες ώστε να μην οδηγηθούμε σε ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα που θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά».

6. Στο τιμόνι του ΥΜΑΘ προωθήσατε και ενισχύσατε τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού. Θα μπορούσε να γίνουν παρεμβάσεις μεγαλύτερης κλίμακας για την προστασία του, π.χ. σε συνεργασία με ΑΠΘ, περιβαλλοντικούς φορείς κ.ά;
«Η μεσολάβησή μου για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν προσωπική πρωτοβουλία και όχι θεσμική υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας και Θράκης), αφού δεν αποτελούσε αρμοδιότητα μας. Ήταν μια πράξη η οποία απόρρεε από προσωπικό ενδιαφέρον και προσωπική ευαισθησία για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της πόλης μας.
Στο πλαίσιο αυτό απευθύνθηκα σε επιχειρήσεις, όπως η Lidl Hellas και ΣΙΑ Ο.Ε. και η Alumil, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου και τις ευχαριστώ θερμά για πολλοστή φορά, στηρίζοντας χορηγικά τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου μέσω του ειδικού σκάφους "Αλκίππη".
Όπως τόνισα και τότε, η προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της θαλάσσιας περιοχής της παλιάς και νέας παραλίας. Μάλιστα, για το λόγο αυτόν εξασφάλισα ο επιφανειακός καθαρισμός να επεκταθεί προς την Αγία Τριάδα και το δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, ενώ κίνησα τις διαδικασίες να υλοποιηθεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον έλεγχο των ποταμών αυτών ως προς την ποιότητα των νερών».

7. Τα μεγάλα έργα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και καθυστερήσεις κατά την υλοποίησή τους στη Θεσσαλονίκη, όπως το Μετρό, η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο. Τι φταίει για αυτό; Τι πρέπει να γίνει για να δοθεί ώθηση στην υλοποίηση των έργων;
«Η αλήθεια είναι πως μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της πόλης έχουν "πατήσει γκάζι". Έπαψαν να είναι μακέτες και υποσχέσεις, περνώντας στη φάση της υλοποίησης. Από εκεί και πέρα, κατά την άποψή μου, για τις έως τώρα καθυστερήσεις φταίνε οι μικροί "εμφύλιοι" που ξεσπούν κάθε φορά που συζητούμε για τα μεγάλα έργα υποδομών. Πρότασή μου είναι να κοιτάξουμε το όλον της Θεσσαλονίκης, παραμερίζοντας ιδεολογίες και προσωπικές στρατηγικές.
Για να προχωρήσει μπροστά, η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ομόνοια. Όχι μέτωπα, διαξιφισμούς και παιχνίδια εντυπώσεων. Χρειάζεται ομοψυχία και συστράτευση, να κοιτάξουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση θέτοντας ως γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Η ανεξήγητη διασπάθιση δυνάμεων και η διχογνωμία που κυριαρχούν κάθε φορά, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πόλη και στρέφουν την προσοχή μακριά από τη μεγάλη εικόνα. Μας αποπροσανατολίζουν, με αποτέλεσμα να χάνονται οι μεγάλες ευκαιρίες. Επιτέλους, τα παθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα. Διότι οι ευκαιρίες δεν θα μας παρουσιάζονται πάντα απλόχερα».

8. Έχετε σκεφτεί τον εαυτό σας στην Ευρωβουλή;
«Είμαι "στρατιώτης" της Νέας Δημοκρατίας αλλά το ενδεχόμενο να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου. Ξεκίνησα από την Αυτοδιοίκηση και σε αυτήν θα ήθελα να κλείσω τον πολιτικό μου κύκλο, εφόσον μου δοθεί η δυνατότητα. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου και στους συμπολίτες μου. Αυτός είναι ο γνώμονάς μου, με αυτήν την αρχή πορεύομαι στη ζωή και την πολιτική».