"O κ. Τσίπρας κάνει ψηφοθηρία επί πτωμάτων"

"O κ. Τσίπρας κάνει ψηφοθηρία επί πτωμάτων" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής" και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

"O κ. Τσίπρας κάνει ψηφοθηρία επί πτωμάτων"

"Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας γενικότερης χαλάρωσης, η οποία σε ένα βαθμό ήταν δικαιολογημένη λόγω της ψυχολογικής κόπωσης, πλην, όμως, ήταν ανεπίτρεπτη", αναφέρει στη συνέντευξή του στη "Βραδυνή της Κυριακής" ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, εξηγώντας τα αίτια της βεβαρυμμένης, από την πανδημία, κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι "δεν θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο" στη Θεσσαλονίκη, γιατί όπως υποστηρίζει, όλα δείχνουν πως τα μέτρα αποδίδουν. "Τα τελευταία 24ωρα στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσον αφορά στα νέα κρούσματα. Όχι με το ρυθμό που θέλουμε και περιμένουμε, αλλά πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη ευθύνη και προσοχή από όλους μας", επισημαίνει ο κ.Καράογλου, για να δοθεί χρόνος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποσυμφορηθεί.

1. H Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν πληρώσει σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας βαρύ τίμημα. Τι έφταιξε;

"Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας γενικότερης χαλάρωσης η οποία σε ένα βαθμό ήταν δικαιολογημένη λόγω της ψυχολογικής κόπωσης. Πλην όμως ήταν ανεπίτρεπτη, καθώς βρισκόμαστε στην κρισιμότερη φάση της πανδημίας. Μιλούμε για τη διαχείριση μιας υγειονομικής "βόμβας" στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί".

2. Το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης δεν θα έπρεπε να πιέσει για να ληφθούν νωρίτερα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα;

"Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής θωράκισης του πληθυσμού. Ο συντονισμός με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας είναι άριστος και δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο μείζον που είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο γεγονός και διαχειριζόμαστε με ψυχραιμία μια πανδημία που θα αφήσει ανοιχτές πληγές σε όλον τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια".

3. Υπάρχουν περιγραφές στα νοσοκομεία για συνθήκες πολέμου. Φοβάστε μήπως δούμε εικόνες Μπέργκαμο στην πόλης;

"Όχι, δεν θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο γιατί όλα δείχνουν πως τα μέτρα αποδίδουν. Τα τελευταία 24ωρα στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσον αφορά στα νέα κρούσματα. Όχι με τον ρυθμό που θέλουμε και περιμένουμε, αλλά πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη ευθύνη και προσοχή από όλους μας, ώστε να πετύχουμε την επιπέδωση της καμπύλης και να δώσουμε το χρόνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποσυμφορηθεί".

4. Ήδη ένα κινητό νοσοκομείο ετοιμάστηκε στο πάρκινγκ του στρατιωτικού νοσοκομείου 424. Έχουν βρεθεί και άλλοι χώροι που σχεδιάζετε, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθούν;

"Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η κυβέρνηση έχει και άλλα "όπλα" στη φαρέτρα της. Το ζητούμενο, όμως, είναι να μη χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε. Προφανώς κανείς δεν είναι χαρούμενος με το δεύτερο lockdown, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το επέβαλλαν οι συνθήκες. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ιδιαίτερα επιθετικό και ο μύθος ότι ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνος μόνο για τους ηλικιωμένους καταρρίφθηκε. Ο πρόσφατος θάνατος του 25χρονου στις Σέρρες και του 32χρονου στα Τρίκαλα, δυο νέων παιδιών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, πρέπει να μας θορυβήσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος".

5. Η επίταξη των δυο ιδιωτικών κλινικών έπρεπε να γίνει; Πώς σχολιάζετε ότι ο ιδιωτικός τομέας και ιδιωτικοί ιατροί δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να συνδράμουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση;

"Σε αυτόν τον πόλεμο είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ. Η συστράτευση στον κοινό αγώνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε νικητές ως χώρα και κοινωνία από τη μεγάλη δοκιμασία. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την υποδειγματική συνεργασία που έχουμε καθημερινά από την αρχή της πανδημίας. Όπως του επισήμανα προ ημερών, είμαστε σύμμαχοι και με τους ιδιωτικούς γιατρούς και με τις ιδιωτικές κλινικές, διότι την ώρα της μάχης δεν περισσεύει κανείς. Συμμετέχουμε όλοι ενεργά, προσφέροντας τον καλύτερο μας εαυτό και δίνοντας το 100% των δυνάμεών μας".

6. Τι σχεδιάζεται για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα;

"Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξουμε περαιτέρω εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αντιλαμβάνεστε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν βάσει σχεδιασμού και της καθημερινής αξιολόγησης των δεδομένων. Επιπρόσθετα, βρίσκομαι σε καθημερινή επικοινωνία με όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, συζητώντας με την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς για όσα πρέπει να γίνουν ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να "ανασάνουν". Καταγράφω τα προβλήματα, γιατί κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ενημερώνω αμέσως τον Πρωθυπουργό".

7. Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα; Πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί; Τι προτείνετε;

"Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η ατομική ευθύνη είναι καθοριστική για την επιτυχία των μέτρων περιορισμού του ιού και ως εκ τούτου η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με αυξημένη προσοχή και ασφάλεια".

8. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι μειώνονται οι δαπάνες για την Υγεία στον Προϋπολογισμό για το 2021. Τι απαντάτε;

"Ο κ. Τσίπρας κάνει ψηφοθηρία επί πτωμάτων. Ασκεί αντιπολίτευση έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους θανάτους που ανακοινώνονται λόγω της πανδημίας και στις δημοσκοπήσεις. Ευτυχώς που η Ελλάδα δεν κατάντησε Πολακιστάν... Όσο εκείνοι ποντάρουν στην καταστροφή, ευρισκόμενοι σε διάσταση με την κοινωνία και την κοινή λογική, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο εθελοντισμός είναι ο... φερετζές του νεοφιλελευθερισμού και να θεωρούν προσβολή την απεικόνιση της Παναγίας στο κτήριο της Βουλής ανήμερα της γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, εμείς δίνουμε καθημερινά αγώνα να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γι' αυτό υπερτριπλασιάσαμε τις δαπάνες υγείας στην Ελλάδα από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα".

9. Στα εθνικά θέματα υπάρχει μια αναδίπλωση από πλευράς Τουρκίας ενόψει του Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Θα πρέπει η Ελλάδα να πιέσει για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;

"Η Τουρκία μας έχει συνηθίσει σε αναδιπλώσεις και ήπιες δηλώσεις πριν τις Συνόδους Κορυφής. Δεν παρασυρόμαστε από την πολιτική αυτή. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πραγματικά πρόσωπο εάν θέλει να προχωρήσουμε σε έναν έντιμο διάλογο για το μόνο ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, αυτό της υφαλοκρηπίδας".