"Ξεκίνησα από την Αυτοδιοίκηση και επιθυμώ να ολοκληρώσω την πολιτική μου πορεία σε αυτήν"

"Ξεκίνησα από την Αυτοδιοίκηση και επιθυμώ να ολοκληρώσω την πολιτική μου πορεία σε αυτήν" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Ημερήσια" της Βέροιας και τον δημοσιογράφο Θεόδωρο Ελευθεριάδη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

"Ξεκίνησα από την Αυτοδιοίκηση και επιθυμώ να ολοκληρώσω την πολιτική μου πορεία σε αυτήν"

Θόδωρος Καράογλου. Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν την έχει "δει" ποτέ του και αυτό είναι ένα από τα θετικά του σημεία. Το δεύτερο που ξεχωρίζω στην πολύχρονη γνωριμία μας, το πάθος του για την πατρίδα. Πέρασαν κι όλας οκτώ χρόνια από την καταπληκτική έκθεση για τα 100χρονα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας μας, όταν ως Yπουργός στην ίδια θέση, περιόδευσε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της μακεδονικής γης. Γεννημένος το 1960 στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης, με σπουδές στην διοίκηση επιχειρήσεων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, από τα 26 του χρόνια μπολιάζεται με το μεράκι της πολιτικής, όταν και εκλέγεται πρόεδρος στο Ζαγκλιβέρι.
Γέννημα-Θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας, με αγώνες στον χώρο της κεντροδεξιάς. Ακολουθεί η θητεία του στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και από το 2004 εκλέγεται μέχρι σήμερα πρώτος βουλευτής στη Β' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, δείγμα της εκτίμησης των πολιτών στο πρόσωπο του.
Ο Θόδωρος Καράογλου είναι εφοριακός, παντρεμένος με δυο παιδιά. Τον ευχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη που παραχωρεί στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, επισημαίνοντας ότι είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς, που φροντίζει να απαντά προσωπικά σε κάθε τηλέφωνο ή μήνυμα.

1) Υπουργέ μου, πρώτη φορά από τα 108 χρόνια της απελευθέρωσης της, η Μακεδονία δεν θα γιορτάσει με τις προβλεπόμενες τιμές εκείνες τις μοναδικές στιγμές, της προέλασης του ελληνικού στρατού προς την Θεσσαλονίκη. Το έπος των Βαλκανικών Πολέμων δεν θα έπρεπε να προβάλλεται ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα; Μήπως ως Έλληνες λησμονήσαμε την ιστορική μας μνήμη;

"Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει σε παγκόσμιο επίπεδο την καθημερινότητά όλων μας. Βιώνουμε ιδιαίτερες καταστάσεις η επιτυχημένη διαχείριση των οποίων απαιτεί ιδιαίτερες αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι δύσκολες. Μια τέτοια δύσκολη απόφαση, κατόπιν υποδείξεων των ειδικών επιστημόνων, είναι η μη πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων και παρελάσεων για το έπος του 1940. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και τον περασμένο Μάρτιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν γιορτάζαμε την επέτειο της επανάστασης του 1821. Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις για εκδηλώσεις και εθνικές επετείους. Αντίθετα βρίσκεται ανάμεσά μας, είναι επιθετικός και οφείλουμε να τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με απώτερο σκοπό να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία.
Το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις ή άλλες εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουμε με τη δέουσα λαμπρότητα τους αγώνες τους Έθνους μας ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, δεν σημαίνει ότι λησμονούμε την ιστορική μνήμη. Η φλόγα της ελευθερίας και της θύμησης παραμένει άσβεστη στην ψυχή όλων των Ελλήνων χαλυβδώνοντας την εθνική μας συνείδηση και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης εθνικής επαγρύπνησης, όπως η σημερινή, λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, οι Έλληνες στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση το ηχηρό μήνυμα ότι εφόσον χρειαστεί θα υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα δίχως ίχνος εκπτώσεων, έναντι παντός και με κάθε τίμημα, όπως έπραξαν οι πρόγονοί μας κάθε φορά που τους κάλεσε το ιερό καθήκον.
Όσοι φαντασιώνονται αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ή επιδιώκουν την έμμεση ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα που δεν δειλιάζει ούτε φοβάται από γεωπολιτικούς τραμπουκισμούς. Η Τουρκία ας είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που τις ξεπέρασε. Μακάρι να μη χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και εθνική αξιοπρέπεια".

2) Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Σας τίμησε ο Αντώνης Σαμαράς, με την επανασύσταση του υπουργείου, τον Ιούνιο του 2012, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρείτε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης του, ώστε να ασκήσει έναν αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, δεδομένων των ευκαιριών που τίθενται με την αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αλεξανδρούπολης;

"Πιστεύω βαθύτατα ότι η Μακεδονία και η Θράκη έχουν αστείρευτες δυνατότητες τις οποίες προσπαθούμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έχω τονίσει ότι επιδίωξή μου είναι το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης να λειτουργεί ως ένα "μικρό υπουργείο Ανάπτυξης" στη Βόρεια Ελλάδα. Χάρη στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ, την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" και φυσικά την ανάπτυξη των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, η Μακεδονία και η Θράκη επιστρέφουν δυναμικά στον επενδυτικό ορίζοντα κολοσσιαίων εταιρειών του εξωτερικού οι οποίες αξιολογούν θετικά τις προοπτικές της οικονομίας μας. Τα παραδείγματα της Pfizer, της Cisco, αλλά και πιο πρόσφατα της Medtronic, που ειδικεύεται στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και η οποία ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ερευνητικό κέντρο στο Thess Intec, αποδεικνύουν πως στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη μοίρα της περιοχής μας. Όταν στις συναντήσεις που πραγματοποιώ κατά καιρούς με σημαντικούς επιχειρηματίες του εξωτερικού ακούω να μου επισημαίνουν πως "τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα", προσωπικά νιώθω μεγάλη χαρά γιατί κάθε επένδυση σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και άρα μεγαλύτερο κίνητρο για τα παιδιά μας να επιστρέψουν από το εξωτερικό, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο το θλιβερό φαινόμενο του brain drain".

3) Και μια και αναφερόμαστε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί η σιδηροδρομική του σύνδεση, με ότι αυτό συνεπάγεται στην μεταφορά αγαθών και εμπορευμάτων, σε υπερπόντιες χώρες. Όπου π.χ το ροδάκινο της Ημαθίας θα μπορούσε να φτάσει σε πολύ μικρότερους χρόνους από τους σημερινούς...

"Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά από τη νέα Διοίκηση του Οργανισμού. Πρόσφατα επισκέφθηκα τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιο Λιάγκο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Φράνκο Νίκολα Κούπολο, με τους οποίους συζήτησα τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στα βασικά έργα υποδομής του λιμανιού, όπως είναι τα έργα στον έκτο προβλήτα και η σύνδεση με την Εγνατία Οδό και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Όλα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που σημαίνει ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται σε λιμάνι της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης και σύντομα θα καταστεί ουσιαστικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού γίνεται πιο ανταγωνιστικό και πιο εξωστρεφές. Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως ο εκσυγχρονισμός του θα οδηγήσει σε αυξημένη εμπορική δραστηριότητα που συνεπάγεται βελτίωση του εξαγωγικού κλίματος στη Μακεδονία και τη Θράκη και φυσικά οικονομική πρόοδο της ευρύτερης περιοχής. Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στηρίζει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει τη διοίκηση του Οργανισμού γιατί έχουμε ως όραμα να δούμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να κυριαρχεί στη Ν.Α. Ευρώπη, κατακτώντας τη θέση που του αρμόζει και του αξίζει λόγω της ιστορίας και της γεωπολιτικής του θέσης".

4) Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ως ζώνης καινοτομίας θα μπορούσε να συμπεριλάβει στην εφαρμογή της και όμορες περιφερειακές ενότητες, όπως η Ημαθία; Για παράδειγμα έχουμε στον τόπο μας μια περιφερειακή αγορά της Κουλούρας, που ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση και εδώ και δεκαετίες "σαπίζει", ενώ θα μπορούσε να δεχτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, το τελωνείο, αλλά και σημαντικές εφοδιαστικές αλυσίδες, αφού είναι στο κέντρο της Εγνατίας Οδού...

"Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και το εξετάζουμε σοβαρά. Ωστόσο, δεν είναι ώριμες ακόμη οι συνθήκες να επεκτείνουμε τη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο. Στην προσωπική και πολιτική μου πορεία έχω μάθει να κάνω σταθερά βήματα και έχω αποδείξει πως δεν υπόσχομαι κάτι που δεν μπορώ να υλοποιήσω.
Εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση είναι να στηθεί άρτια το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" στην Περαία της Θεσσαλονίκης ώστε να αποτελέσει τη "μήτρα της καινοτομίας" για το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άλλωστε, πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα στα Βαλκάνια, το οποίο σε πλήρη λειτουργία θα απασχολήσει τουλάχιστον 7.000 επιστήμονες και προσωπικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Το αν θα υπάρξουν διασυνδέσεις με πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης είναι ένα θέμα που θα εξετάσουμε στην πορεία, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις και τηρούνται οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί.
Βλέπετε, στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε άλλες ευκαιρίες. Γι' αυτό και τα βήματα που κάνουμε πρέπει να είναι προσεκτικά και οργανωμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Σε κάθε περίπτωση, ως Κυβέρνηση ενθαρρύνουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Θέλουμε να τις δούμε να αναπτύσσονται και να δίνουν την ευκαιρία στα ανήσυχα πνεύματα της πατρίδας μας να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία".

5) Περιαστικός σιδηρόδρομος. Παρατηρώ ότι εγκαταλείπεται η σημερινή χάραξη, που είναι η ίδια που χρησιμοποίησε άλλωστε και ο ελληνικός στρατός το 1912. Δεν είναι άδικο η Βέροια, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια να έχουν ως "επίνειο" τους την Θεσσαλονίκη, με τρένα υψηλής τεχνολογίας;

"Πάγια θέση μου είναι ότι Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη! Η Βέροια, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια πρέπει να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Ενδεχομένως η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηρόδρομου υψηλής τεχνολογίας θα ευνοούσε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των πόλεων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη σύνδεσή τους με τη Θεσσαλονίκη αλλά και με την υπόλοιπη ενδοχώρα. Όμως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο παραπάνω εκσυγχρονισμός δεν θα έχει κανένα νόημα εάν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των κεντρικών δικτύων μεταφορών της χώρας μας".

6) Κάθετος άξονας Εγνατίας-Νάουσας-Σκύδρας-Έδεσσας. Ένας δρόμος στο πουθενά. Θα μπορούσε η κυβέρνηση σας να επιτύχει την ολοκλήρωση του, αφού είναι ένας άξονας από τον οποίο διακινείται το 70% των νωπών προϊόντων των διαλογητηρίων της περιοχής, προς εξαγωγή;

"Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι η Ημαθία βρίσκεται ψηλά στον εθνικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Ήδη έχουν μπει οι βάσεις για την ολοκλήρωση της σύνδεσης του υπάρχοντος τμήματος Νάουσα-Πατρίδα με την Εγνατία Οδό, γεγονός που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση.
Κάθε δρόμος που κατασκευάζεται είναι ένας δρόμος προς την πρόοδο και την ευημερία. Στην προκειμένη περίπτωση, η ολοκλήρωση της σύνδεσης με την Εγνατία θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις".

7) Σε ένα πρόχειρο...γκάλοπ σε όλη την Ημαθία, πουθενά δεν έχω ακούσει αρνητικά για το πρόσωπο σας. Δείγμα της εκτίμησης που έχετε, αλλά και της διείσδυσης σας και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Στο μέλλον ο Θόδωρος Καράογλου θα μπορούσε να είναι "υπουργός" Κεντρικής Μακεδονίας, με τις ψήφους φυσικά των συμπολιτών μας και αφού υπήρχε η θετική απόκριση από τον πολιτικό σας χώρο;

"Καθαρές κουβέντες... Ξεκίνησα την πορεία μου στην πολιτική ως Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου και ουδέποτε έκρυψα ότι επιθυμώ να την ολοκληρώσω επιστρέφοντας στην Αυτοδιοίκηση. Φρονώ ότι στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ο πολιτικός "απολαμβάνει" άμεσα τη χαρά της δημιουργίας που είναι απόρροια των πράξεων του. Βλέπεις όλη την πορεία εξέλιξης ενός έργου. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την παράδοσή του στην κοινωνία. Από τη θέση μου στη Βουλή αλλά και υπηρετώντας την ελληνική πολιτεία ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τη διετία 2012-2014 και Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, είμαι όχι απλά κοινωνός αλλά γνώστης των προβλημάτων που απασχολούν την Κεντρική Μακεδονία. Θέλω, εάν μου δοθεί η ευκαιρία, να συμβάλλω και εγώ στην επίλυση των προβλημάτων που την αφορούν. Πάντα με σεβασμό στον πολίτη, πάντα κοιτώντας τον στα μάτια, γιατί αυτό που μένει στη ζωή μας είναι οι σχέσεις ειλικρίνειας που έχουμε "καλλιεργήσει" με τους ανθρώπους".

8) Υπήρξατε υπέρμαχος των αγώνων ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών. Η επόμενη μέρα επιβάλλει συνεργασία στα Βαλκάνια, ενόψει της τουρκικής διεισδυτικότητας, αλλά ως πιο σημείο; Δεν θα έπρεπε οι σκοπιανοί να τηρήσουν πρώτοι αυτά που υπέγραψαν με την κυβέρνηση Τσίπρα;

"Πιστεύω στη συνεργασία των λαών της Βαλκανίων, όταν όμως αυτή γίνεται με όρους ειλικρίνειας και εκτίμησης, που είναι βασικές προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό ήταν και το μήνυμα του 2ου Balkan Forum που διοργανώσαμε στις 25-26 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι μια δεσμευτική συμφωνία για τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία είχε τις βασικές της ενστάσεις και εμμένει σε αυτές. Αγωνίστηκε τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου για να μην κυρωθεί από τη Βουλή. Από τη στιγμή, όμως, που υπογράφηκε από τον Νίκο Κοτζιά η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ".

9) Ο Αντώνης Σαμαράς, μέσα σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας, την περίοδο που μεσουρανούσε η "Χρυσή Αυγή" ξεκίνησε την διαδικασία παραπομπής τους στην ελληνική δικαιοσύνη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από 4,5 χρόνια που η δίκη ήταν στην..."κερκίδα", είναι αυτός που οδηγεί το νεοναζιστικό μόρφωμα και τα πρωτοκλασάτα του στελέχη στην φυλακή. Σας ξένισε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά του πρωτοσέλιδου της Αυγής;

"Η ιστορία έγραψε πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ήταν εκείνη που παρέπεμψε τη Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη, βάζοντας τέλος στη δράση της, και επί Κυβέρνησης ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταδικάστηκαν από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ύστερα από 4,5 χρόνια απίστευτων κωλυσιεργιών. Θυμηθείτε πως είχε "παγώσει" η δίκη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υπήρχε... κατάλληλος χώρος για να ξεκινήσει η δίκη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα ανοίγοντας παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Όσον αφορά στο πρωτοσέλιδο της Αυγής ήταν απαράδεκτο, άθλιο και ανήθικο, ενδεικτικό του πανικού στον οποίο βρίσκεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αποκάλεσε "Σταλινικούς συκοφάντες" τους πρώην συντρόφους του, αλλά και του ιδεολογικού τους σκοταδισμού".

10) Οι σχέσεις σας με τους αυτοδιοικητικούς της Ημαθίας, αλλά και τους τοπικούς βουλευτές. Θα μπορούσατε να βοηθήσετε στην σύνταξη ενός αναπτυξιακού χάρτη στον τόπο μας, εάν σας ζητηθεί, προσδιορίζοντας τους στόχους της επόμενης 20ετιας στην τοπική οικονομία, που σίγουρα δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε μια παραγωγή;

"Πράγματι, διατηρώ εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις με τους αυτοδιοικητικούς της Ημαθίας και τους συναδέλφους βουλευτές, οι οποίοι δίνουν έναν τίμιο αγώνα για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών της Ημαθίας. Τους επικροτώ και σε πολλά από τα θέματα που μου θέτουν στέκομαι αρωγός και υποστηρικτής. Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ως οικονομολόγος σαφώς και μπορώ να προσφέρω στη σύνταξη του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Περιφερειακής σας ενότητας. Προσέξτε όμως, ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δεν πρέπει να είναι προϊόν μόνο των ειδικών επιστημόνων αλλά να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και την τοπική κοινωνία, με την έννοια της σύζευξης τι προβλέπουμε, τι θέλουμε, τι μπορούμε. Γιατί ένα 20ετές πλάνο βασίζεται στο τώρα όμως αναφέρεται στο αύριο. Το φτιάχνει μια γενιά και το κληρονομεί η επόμενη. Στο πλαίσιο αυτό είμαι στη διάθεση της κοινωνίας της Ημαθίας να συμμετέχω στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής".