"Όσοι ονειρεύονται βύθιση ελληνικού πλοίου ας θυμηθούν τη ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου"

"Όσοι ονειρεύονται βύθιση ελληνικού πλοίου ας θυμηθούν τη ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Τύπος Θεσσαλονίκης" και τον δημοσιογράφο Δανιήλ Παπαδανιήλ, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 03 Σεπτεμβρίου 2020

"Όσοι ονειρεύονται βύθιση ελληνικού πλοίου ας θυμηθούν τη ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου

Στη συνεχή Τουρκική προκλητικότητα εστιάζει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος Θεσσαλονίκης" ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου. Αναφερόμενος στη "Die Welt" και το δημοσίευμά της (σ.σ. το οποίο ωστόσο διαψεύστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την Τουρκία), ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο είτε να ρίξουν αεροσκάφος της Ελλάδας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, τονίζει ότι όσοι ονειρεύονται βύθιση ελληνικού πλοίου και "γαλάζιες πατρίδες" ας θυμηθούν τη ναυμαχία της Έλλης και τη ναυμαχία της Λήμνου. Ο ΥΜΑΘ στη συνέντευξή του στην ημερήσια εφημερίδα "Τύπος Θεσσαλονίκης" εστιάζει και αναλύει τα ελληνοτουρκικά, τόσο την προκλητικότητα των Τούρκων όσο και την Ευρωπαϊκή και ελληνική ειδικότερα στάση προς αποκλιμάκωση. Αναφέρεται στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, στην καθοριστική...κάθοδο των Γάλλων συμμάχων, στην ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και δίνει έμφαση στη σημερινή, ιδιαίτερα σημαντική, ενόψει του Πολιτικού-Οικονομικού Forum της ΔΕΘ, επίσκεψη στην πόλη, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

1. H Τουρκία διατηρεί την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδίδοντας από τη μία νέες Navtex για τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Ερντογάν συνεχίζει τον εμπρηστικό τόνο στη ρητορική του.
Πώς τα σχολιάζετε;

" Η Ελλάδα έχει χαράξει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Γραμμές που εάν παραβιαστούν δεν πρόκειται να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Αυτό είναι σαφές. Δεν υποχωρούμε σε θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα. Διαχρονικά τάσσεται πάντα στην πλευρά του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των όποιων διαφορών με τους γείτονές της μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Με την Τουρκία υπάρχει μία και μόνο διαφορά, όπως έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και κατ' επέκταση το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Εάν η Τουρκία θέλει, μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο τη Χάγης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό αποτελεί το μόνο σημείο για διάλογο. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να εγείρει ακόμη και εδαφικές διεκδικήσεις, απλά αποδεικνύει πως λειτουργεί ως "πειρατής" και "ταραξίας" στην Ν.Α. Μεσόγειο".

2. Ο Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο είτε να ρίξουν αεροσκάφος της Ελλάδας. Το δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας "DIE WELT" δεν διαψεύστηκε. Τί πιστεύετε ότι έγινε τελικά;

"Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσέβαλε το δημοσίευμα της "Die Welt" και συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Οι Έλληνες είμαστε φιλειρηνιστές αλλά στη μακρά πορεία της ένδοξης ιστορίας μας έχουμε αποδείξει πως δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν. Όσοι ονειρεύονται βύθιση ελληνικού πλοίου και "γαλάζιες πατρίδες" ας θυμηθούν τη ναυμαχία της Έλλης και τη ναυμαχία της Λήμνου".

3. Η υπογραφή ΑΟΖ Ιταλία και Αίγυπτο επηρέασε την επιθετική τακτική της Τουρκίας;

"Ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά μια αφορμή για να εκδηλώσει την άνευ προηγουμένου πολεμική ρητορική του. Η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο αποτελούν θριάμβους της ελληνικής διπλωματίας. Κάνω αυτήν την επισήμανση απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, τονίζοντας πως η Ελλάδα μεγάλωσε. Κατά το παρελθόν το είχαν εξαγγείλει πολλοί, εμείς είμαστε εκείνοι που το κάναμε πράξη!".

4. Αυξάνονται οι πιέσεις από την Ε.Ε. προς τη γειτονική χώρα για αποκλιμάκωση. Θεωρείτε ότι αυτό θα αποδώσει;

"Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής η Ε.Ε. δεν έχει ανταποκριθεί απόλυτα στα δίκαια "θέλω" της ελληνικής πλευράς. Ασφαλώς είναι θετικό μήνυμα ότι δόθηκε προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την επαφή με τη λογική και να συνετιστεί, αποδεικνύοντας με τη συμπεριφορά της ότι θέλει να έχει πραγματικά καλές σχέσεις με τους γείτονές της".

5. Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τους Τούρκους η Γαλλική... κάθοδος στην Αν. Μεσόγειο;
"Τους έχει επηρεάσει ήδη. Αν παρατηρήσετε τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και τα δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου "Σαρλ Ντε Γκωλ" έχει εκνευρίσει στο μέγιστο βαθμό την τουρκική πλευρά. Η παρουσία του είναι η επιβράβευση των προσπαθειών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια να οικοδομήσουμε στέρεες σχέσεις συμμαχίας με μια ισχυρή φίλη χώρα όπως είναι η Γαλλία".

6. Ο Στ. Πέτσας σήμερα: Οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν, αν η Τουρκία δεν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Να περιμένουμε πράγματι να συμβεί, αν δεν αποκλιμακώσει η Τουρκία;

"Ως μέλη της Ε.Ε. έχουμε απαιτήσεις συνολικά από τους εταίρους μας και όχι κατά μόνας, όπως έπραξαν για παράδειγμα η Γαλλία και η Αυστρία. Θέλουμε από την ευρωπαϊκή οικογένεια να δείξει ότι έχει σφυγμό, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει μια χώρα μέλος της που δέχεται "μπούλινγκ" από την Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται στην Τουρκία να αναζητά εναγωνίως το παρελθόν και την επανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 2020. Και αυτό ως θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά όλη την Ευρώπη".

7. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρία επίπεδα τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Να περιμένουμε ...θεαματικές ανακοινώσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα;

"Αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς θα εξαγγείλει από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει αυξημένο έμπρακτο και ειλικρινές ενδιαφέρον για την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Να είναι σίγουροι οι Έλληνες πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν ακμαιότατο ηθικό και βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα".

8. Σημαντικό βήμα για ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ - Κύπρου. Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση. Το δικό σας σχόλιο....

"Πρόκειται για μια γενναία απόφαση, πολύ σημαντική απόφαση, από την πλευρά του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αποδεικνύει πως όλοι αντιλαμβάνονται το πως λειτουργεί η Τουρκία και τι επιδιώκει στην πράξη. Κανείς δεν θα επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να λειτουργήσει ως νέος "Σουλτάνος" στην εποχή μας".

9. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς. Θα έχετε και συνάντηση μαζί του. Τί άλλο κρύβει η επίσκεψή του αυτή παραμονές του φόρουμ της ΔΕΘ;

"Είναι γνωστό πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του πρωθυπουργικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές την πόλη μας, το ίδιο θα πράξει και σήμερα. Σκοπός του είναι να επιβλέψει την πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων που αφορούν τις υποδομές της Θεσσαλονίκης και να αφουγκραστεί τις αγωνίες των παραγωγικές και επιστημονικών φορέων της πόλης".

10. καταθέσατε σήμερα στεφάνι για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Δυο λόγια για το σύμβολο αυτό της αντίστασης....

"Όπως δήλωσα σχετικά, οι λαοί οφείλουν να συγχωρούν. Ωστόσο τα εγκλήματα πολέμου δεν πρέπει να λησμονιούνται, ούτε να παραγράφονται. Εβδομήντα έξι χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, η θυσία των 149 ηρώων λειτουργεί ως φάρος για να μη χάσουμε τον εθνικό μας βηματισμό και αποτελεί "λίπασμα" για τους αγώνες του Έθνους μας, ιδιαίτερα σε εποχές όπως αυτή που βιώνουμε, κατά την οποία ο Ελληνισμός οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση".