"Να στραφούμε στην ενδογενή παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

"Να στραφούμε στην ενδογενή παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Deal", που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 08 Μαΐου 2020

"Να στραφούμε στην ενδογενή παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Την ευκαιρία να πάψει να είναι εύθραυστη και να στραφεί σε ανθεκτικές παραγωγικές δραστηριότητες, με προσανατολισμό στην ενδογενή παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσελκύοντας συγχρόνως μεγάλες διεθνείς επενδύσεις, θεωρεί ότι πρέπει να αδράξει η ελληνική οικονομία μέσα από την κρίση της πανδημίας ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.
Ο κ. Καράογλου επισημαίνει στη σημερινή συνέντευξη στη "DEAL" οτι η χώρα πρέπει να επικεντρώσει στο ποιοτικό πρωτογενές προϊόν, την τυποποίηση, το εμπόριο και τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Θεωρεί ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της γειτονίας με τις βαλκανικές χώρες θα είναι και το ατού ενόψει του restart της παραγωγικής μηχανής της Βόρειας Ελλάδας, προσθέτοντας ότι εισπράττει "μηνύματα" συγκρατημένης αισιοδοξίας από τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, αλλά και από τους εργαζόμενους σε σχέση με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που πήρε η κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης διαβεβαιώνει εξάλλου ότι η 85η ΔΕΘ θα ανοίξει κανονικά τις πύλες της στις 5 Σεπτεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ οι εργασίες στο project της ανάπλασης θα ξεκινήσουν το 2022.

1. Στη Βόρεια Ελλάδα «χτυπάει η καρδιά» της παραγωγικής μηχανής της χώρας. Προ πανδημίας υπήρχε μια ενθαρρυντική εικόνα για τις εξαγωγές, την ίδρυση νέων επιχειρήσεων κλπ. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Σας φοβίζει η αίσθηση ότι από τα χιλιάδες λουκέτα αρκετά δεν θα είναι προσωρινά; Πόσο γρήγορα μπορεί η νέα κρίση να αντιμετωπιστεί;

"Είναι αλήθεια ότι αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου η ελληνική οικονομία επανερχόταν δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο, εστιάζοντας στο μέλλον με αισιοδοξία και πίστη ότι τα καλύτερα είναι μπροστά της. Δυστυχώς η πανδημία, εκτός από τις κοινωνίες, ταρακούνησε και την παγκόσμια οικονομία, αφού ο δραστικός περιορισμός της παραγωγικής δραστηριότητας διατάραξε τις ισορροπίες, ακυρώνοντας τις ευοίωνες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί.
Σε αυτό το γενικευμένο κλίμα προβληματισμού, η Ελλάδα επιχειρεί μια επανεκκίνηση. Προφανώς τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Ωστόσο, έχοντας προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής, η Κυβέρνηση πορεύεται βάσει ενός σχεδίου που στηρίζεται σε τρεις άξονες. Ο ένας άξονας αφορά τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων μέσω γενναίων "ενέσεων" ρευστότητας και κάλυψης μέρους του εργοδοτικού κόστους. Ο δεύτερος εστιάζει στην επανεκκίνηση της οικονομίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη διατήρηση πόρων ως απόθεμα και ο τρίτος έχει στο επίκεντρο την αύξηση των επενδύσεων που θέλουμε να συνδυαστεί με τη φυσιολογική ανάκαμψη του 2021.
Εξυπακούεται οτι το παραπάνω τρίπτυχο θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην επανεκκίνηση της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα, η γειτνίαση της οποίας με τη βαλκανική ενδοχώρα, σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, θα αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο restart της παραγωγικής μηχανής της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη".

2. Τι «μηνύματα» εισπράττετε εσείς από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας στην περιοχή για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης;

"Από εργαζόμενους και επιχειρηματίες εισπράττω συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί αντιλήφθηκαν ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια μπορούν να εμπιστευθούν ξανά το κράτος. Η απευθείας επαφή και συνομιλία του Πρωθυπουργού με την κοινωνία, με τη μορφή των τακτικών διαγγελμάτων στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και οι στοχευμένες δυναμικές διορθωτικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, καλλιέργησαν στην κοινωνία αίσθημα σταθερότητας.
Το κλίμα ασφάλειας που διαμορφώθηκε συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η μετάβαση στη νέα κανονικότητα να πραγματοποιείται ομαλά.
Το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων βοηθά να εξάγουμε και εμείς ασφαλή συμπεράσματα για το πλέγμα των μέτρων που πρέπει να λάβουμε. Άλλωστε, η γέφυρα ασφάλειας αξιολογείται καθημερινά και μέριμνά μας είναι να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Η ανεργία δεν είναι ένα ακόμη "κοινωνικό πρόβλημα" αλλά μια επικίνδυνη κοινωνική συνθήκη, διότι απορρυθμίζει τις ζωές των ανθρώπων, διαλύει την κοινωνία και ακυρώνει το μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στη δεύτερη φάση στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Συνεχίζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, παρατείνονται και το Μάιο οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, επεκτείνονται για δυο ακόμη μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου, ενώ μεταξύ άλλων τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας για περισσότερους από 135 χιλιάδες ανέργους.

3. Ο τουρισμός είναι από τους τομείς που θα πληγούν βαρύτατα στη χώρα μας. Τι βλέπετε ειδικότερα στη Βόρειο Ελλάδα; Πώς μπορεί να «διασωθεί» ένα ποσοστό αφίξεων; Πέρα από τις αερομεταφορές, ο οδικός τουρισμός από γειτονικές χώρες πόσο αποδοτικός θα μπορούσε να είναι για τα θέρετρα της περιοχής;

"Στην Ελλάδα, η άμεση λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού έσωσε ζωές. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι η πανδημία άφησε βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία. Πράγματα και καταστάσεις που μέχρι πρότινος τα θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον έπαψαν να είναι. Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό όπου η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέες συνθήκες. Μοιραία, η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτόγνωρης κατάστασης.
Προσδοκούμε ότι η τουριστική δραστηριότητα θα ξεκινήσει στην πατρίδα μας από την 1η Ιουλίου και ήδη εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Βαλκάνιων τουριστών που επισκέπτονται τη Μακεδονία και τη Θράκη, περίπου 8 στους 10, περνούν στην πατρίδα μας οδικώς.
Από τη στιγμή που στην εποχή του κορωνοϊού οι οδικές μετακινήσεις φαίνεται πως θα πρωταγωνιστήσουν, είναι αλήθεια ότι ο οδικός τουρισμός μπορεί να δώσει τον "τόνο" στη φετινή τουριστική περίοδο, στηρίζοντας περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Πιερία ή δίνοντας ώθηση σε περιοχές που προσφέρουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μακριά από το κλασικό μοντέλο του ήλιος και θάλασσα.
Πρέπει, όμως, να προσέξουμε ούτως ώστε οι Περιφερειακές μας ενότητες να μη γίνουν... νοσοκομεία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ιός να επιστρέψει από το... παράθυρο στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες και το Φθινόπωρο να οδηγηθούμε σε νέα καραντίνα.
Αυτός είναι και ο λόγος που πρότεινα φέτος να λειτουργήσουν μόνο οι 4 βασικές πύλες εισόδου (Κήποι για την Τουρκία, Προμαχώνας για τη Βουλγαρία, Εύζωνοι για τα Σκόπια, Κρυσταλλοπηγή για την Αλβανία) από τις 13 που υπάρχουν συνολικά στη Μακεδονία και τη Θράκη".

4. Γιατί προτείνετε να παραμείνουν ανοιχτές μόνο 4 από τις 13 χερσαίες πηγές εισόδου στη χώρα;

"Γιατί ο περιορισμός των ανοιχτών πυλών εισόδου θα μας επιτρέψει να τοποθετήσουμε ιατρικό κλιμάκιο σε κάθε ανοιχτό τελωνείο, το οποίο θα προβαίνει σε στοιχειώδη κλινικό έλεγχο σε όσους εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος. Ελέγχοντας τις τουριστικές ροές και εφαρμόζοντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, περιορίζουμε τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού στην ελληνική επικράτεια τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα προβάλλουμε μια εικόνα που ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, γεγονός που θα επιτρέψει στους τουρίστες να απολαμβάνουν τις διακοπές τους χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους. Ο ξέγνοιαστος τουρίστας θα κινηθεί πιο ελεύθερα και θα αφήσει περισσότερα χρήματα στην τοπική οικονομία".

5. Τα μεγάλα projects στην Βόρεια Ελλάδα (όπως ΟΛΘ - επέκταση 6ου προβλήτα, εμπορευματικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, Εγνατία κ.α.), θα προχωρήσουν on time ή απειλούνται; Τι εικόνα έχετε;

"Βρεθήκαμε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης η οποία απορρύθμισε τον προγραμματισμό που είχαμε κάνει. Προφανώς τις 42 ημέρες που διήρκησε το απαγορευτικό προείχε η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Εκεί επικεντρώσαμε το σύνολο των δυνάμεών μας. Με τη σταδιακή επιστροφή σε μια υποτυπώδη κανονικότητα, στρέφουμε την προσοχή μας στα ζητήματα που έμειναν στάσιμα εξαιτίας της πανδημίας. Στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκα με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, για να συζητήσουμε όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα που αφορούν όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό αναθεωρούμε ορισμένα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι... χαλαρώνουμε. Κάθε άλλο! Καθημερινά αυξάνουμε ρυθμούς φιλοδοξώντας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος για όλα τα μεγάλα projects που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στη Βόρεια Ελλάδα. Δεσμευτήκαμε ότι η Μακεδονία και η Θράκη θα αλλάξουν προς το καλύτερο και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση χωρίς "αλλά" και αστερίσκους".

6. Πολλοί λένε ότι αυτή η κρίση μπορεί συγχρόνως να αποτελέσει και ευκαιρία για να επιχειρήσει η χώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Συμφωνείτε; Και αν ναι, προς τα πού πρέπει να δοθεί βάρος;

"Η ελληνική οικονομία πρέπει να πάψει να είναι εύθραυστη και να στραφεί σε ανθεκτικές παραγωγικές δραστηριότητες. Φρονώ ότι ήρθε η ώρα να προσανατολιστούμε στην ενδογενή παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσελκύοντας συγχρόνως μεγάλες διεθνείς επενδύσεις, διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν επαρκή εθνικά κεφάλαια για να στηρίξουν το χαμένο επενδυτικό έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας.
Η εξάρτηση ενός μεγάλου μέρους της οικονομίας μας από τον τουρισμό προσέφερε μια "γρήγορη" οικονομική λύση, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της οικονομίας μιας άλλης εποχής.
Η πρόσφατη υγειονομική και κατά συνέπεια οικονομική κρίση επιβεβαιώνει όχι μόνο το εύθραυστο της οικονομικής τουριστικής δραστηριότητας, αλλά την ανάγκη να στηριχθούμε σε οικονομικές δομές που δεν θα χαρακτηρίζονται από εποχικότητα και δεν θα είναι τόσο ευάλωτες.
Ο τόπος μας φημίζεται για το πρωτογενές ποιοτικό προϊόν. Η σωστή τυποποίηση, επεξεργασία και διακίνησή του θα μας δώσει προστιθέμενη αξία επ' ωφελεία της οικονομίας. Πολλοί ρωτούν συχνά που πρέπει να στραφούμε για να πετύχουμε. Η απάντηση δίνεται από την ίδια την ιστορία, μιας και ο Έλληνας μεγαλούργησε με το εμπόριο και έγινε συνώνυμο του δαιμόνιου μυαλού που παράγει γνώση και διαρκώς καινοτόμες ιδέες οι οποίες μετεξελίσσονται σε εξαιρετικά προϊόντα.
Η χρήση, λοιπόν της τεχνολογίας, η γνώση και η αξιοποίησή της, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για start up επιχειρήσεις".

7. Είναι ακόμα Μάιος, αλλά η ΔΕΘ είναι προ των πυλών; Θα γίνει όπως την ξέραμε ή επεξεργάζεστε και εναλλακτικά σενάρια;

"Η 85η ΔΕΘ θα ανοίξει κανονικά τις πύλες της στις 5 Σεπτεμβρίου, προσαρμοσμένη φυσικά στις ανάγκες της εποχής. Πριν από λίγες ημέρες είχα τηλεδιάσκεψη με το Δ.Σ. του εκθεσιακού μας φορέα όπου συζητήσαμε το μοντέλο διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης. Από τον Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο κορωνοϊός δεν ακυρώνει το μέλλον.
Θα πορευτούμε έχοντας πρωταρχικό μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και λαμβάνοντας υπόψη το υπό διαμόρφωση πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας εκθετών και κοινού.
Η φετινή ΔΕΘ θα είναι διαφορετική. Στόχος μας, ωστόσο, είναι να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία δίχως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της".

8. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τη φετινή ΔΕΘ πώς προχωρεί το project της ανάπλασης;

"Προχωρά με γοργά βήματα καθώς θέσαμε ως στόχο οι εργασίες να αρχίσουν το 2022. Άλλωστε πρόκειται για ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα της χώρας. Βάσει του σχεδιασμού που υλοποιούμε, εντός του Ιουνίου η ΔΕΘ-Helexpo θα προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, κάνοντας έτσι το μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, που την οριοθετούμε το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα ακολουθήσει η προκήρυξη των άλλων μελετών ώστε να καταλήξουμε στην έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Είχε προηγηθεί η ομόφωνη έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της Έκθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέλιξη που αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο για τον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φορέα. Όπως ανέφερα και στην τηλεδιάσκεψη, "το είπαμε, το κάναμε πράξη"".