Συνέντευξη Θ. Καράογλου στο ειδησεογραφικό site difernews.gr

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στο ειδησεογραφικό site difernews.gr

Κύριε Καράογλου μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων από την κυβέρνηση η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αρνητική για την επιδιωκόμενη συναίνεση. Δε φοβάστε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας;

Μα η κυβέρνηση εδώ και 1,5 χρόνο εξαγγέλλει νέα μέτρα, υποτίθεται για τη σωτηρία της οικονομίας μας και έπειτα από κάθε εξαγγελία όλοι οι οικονομικοί δείκτες πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ανεργία, ύφεση, υστέρηση εσόδων, αύξηση του δημόσιου χρέους. Στο κάτω - κάτω, αν ήταν να αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά 75 δις € σε μια διετία, αυτό μπορούσε να γίνει χωρίς να εξαθλιωθούν οι Έλληνες πολίτες.

Είναι πλαστό το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία». Το πραγματικό δίλημμα είναι «πολιτική μνημονίου και βέβαιη χρεοκοπία» ή «σχεδιασμός νέας πολιτικής». Οι νέοι φόροι παραλύουν και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνουν περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα. Τα έσοδα πέφτουν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Δείτε τα μειωμένα έσοδα από ΦΠΑ και από μειωμένο φόρο εισοδήματος, ενώ ακόμη προσέξτε ότι η κυβέρνηση σήμερα αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος και με τις αποδείξεις.

Με την εφαρμογή και των νέων μέτρων, πολύ φοβάμαι ότι η ύφεση θα ξεπεράσει κάθε όριο και η ανεργία σίγουρα θα κινηθεί κοντά στο 25%.

Πρόσφατα παρουσιάσατε μια δέσμη προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Δεδομένου ότι έχετε κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε και γιατί αυτή τη φορά ο Ελληνικός λαός να σας πιστέψει;

Έχουμε κάνει λάθη. Τα παραδεχτήκαμε. Μας τιμώρησε σκληρά γι¨ αυτό ο Ελληνικός Λαός. Οφείλω όμως να σας θυμίσω, ότι για πολύ πιο ήπια μέτρα από τα σημερινά είχε ζητήσει συναίνεση ο τότε πρωθυπουργός και ο κ. Παπανδρέου είχε κηρύξει τον ανένδοτο. Να σας θυμίσω την προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή για αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, ΟΛΠ, του ΟΤΕ, γενικά αρκετών ΔΕΚΟ και την μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δημοσίων δαπανών. Σε όλα είχαμε στείρα αντίδραση και άρνηση από το συνδικαλιστικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ και τα ελεγχόμενα του media.

Ως αντιπολίτευση αποφασίσαμε να μην κάνουμε τα ίδια. Άλλωστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία, είμαστε ένα μεγάλο, δημοκρατικό, υπεύθυνο κόμμα. Έτσι, επικροτούμε κάθε θετική προσπάθεια της Κυβέρνησης, γι¨ αυτό το λόγο άλλωστε και ψηφίσαμε πολλά κυβερνητικά νομοσχέδια. Αλλά προχωράμε και ένα βήμα μπροστά. Με προτάσεις υπεύθυνες, κοστολογημένες , ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες . Με πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο με επιτυχία και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την Αμερική, αλλά να εφαρμόσουμε την κοινή λογική.

Η χώρα μας χρειάζεται υγιή ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σταθερό και ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, με σωστές αποκρατικοποιήσεις και όχι εκποίηση σε τιμές ευκαιρίας. Χρειάζεται περιστολή δαπανών στο δημόσιο με πάγωμα προσλήψεων και όχι απολύσεις και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας και η επιχειρηματικότητα. Ρευστότητα , περιουσιολόγιο, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, στήριξη των κλάδων της οικονομίας μας, όπως γεωργία, ναυτιλία, τουρισμός, είναι μερικοί βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθούμε. Ας κάνει ο πολίτης τον κόπο να μπει στο site της ΝΔ να διαβάσει τις προτάσεις και όλους τους σχετικούς πίνακες, έτσι ώστε να έχει άποψη και να μπορεί να κρίνει.

Στους πολίτες επικρατεί μια αγανάκτηση σε βάρος των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος. Πως μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών;

Σαφώς και έχουν δίκιο οι πολίτες να αισθάνονται προδομένοι. Πολλές ελπίδες τους δεν έχουν ευοδωθεί, πολλές υποσχέσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί, βλέπουν πολιτικά στελέχη να διάγουν αδικαιολόγητα πλούσιο βίο, βλέπουν την ατιμωρησία να κυριαρχεί.

Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να μη κλείνει άλλο τα μάτια και τα αυτιά.

Εμείς ήδη ζητήσαμε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Να γίνουν αλλαγές που θα προασπίζουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Προσωπικά έχω καταθέσει τις προτάσεις μου στο κόμμα μου για

  • μείωση του αριθμού των βουλευτών,

  • σταθερή κοινοβουλευτική θητεία,

  • κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας,

  • αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών που έχει εξελιχθεί σε νόμο ατιμωρησίας,

  • έλεγχο πόθεν έσχες για όσους είχαν εκτελεστική εξουσία και δήμευση περιουσιών όπου υπάρχει αδικαιολόγητος πλουτισμός,

  • εκλογή βουλευτών σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες

και πολλές άλλες σκέψεις που θα βοηθήσουν να μας δούνε οι πολίτες διαφορετικά και να κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας.

Στα εθνικά μας θέματα επικρατεί μια ανησυχητική ηρεμία. Τι βλέπετε να γίνεται με το Σκοπιανό και τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας;

Η αλήθεια είναι ότι με τον όξυνση που υπάρχει γύρω από τα προβλήματα της οικονομίας μας, έχουν πάει σε δεύτερη μοίρα στη δημόσια συζήτηση τα Εθνικά μας θέματα. Η επίλυση της διαφοράς μας με τα Σκόπια θα επανέλθει σύντομα στο προσκήνιο, αφού μετά τις εκλογές που έχουν οι γείτονες, εκτιμώ ότι θα θέλουμε και οι δυο πλευρές να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν μας έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική της και ποια θα είναι η στάση της, αλλά φοβάμαι ότι ακολουθεί πιστά τις εντολές που λαμβάνει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Από εκεί και πέρα, οι προκλήσεις των Τούρκων τελειωμό δεν έχουν και όσο περνάμε αυτήν την άνευ προηγούμενου οικονομική και κοινωνική κρίση, ανοίγει η όρεξη τους. Έχοντας πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εθνική αυτοπεποίθηση και εκμεταλλευόμενοι την ισχυρή θέση τους, αυξάνουν τις προκλήσεις τους. Πρόσφατα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Νταβούτογλου, μίλησε για διαπραγμάτευση ακόμη και νησιών του Αιγαίου, μαζί με το θέμα των χωρικών υδάτων και του FIR της χώρας μας. Δυστυχώς όμως, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Μείζον είναι και το θέμα του καθορισμού των ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες), θέμα για το οποίο οι Ελληνικές Κυβερνήσεις έχουν δείξει ολιγωρία, αλλά οι πρόσφατες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας το επαναφέρουν στο προσκήνιο.

Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πρωτεύουσας της ανεργίας. Ταυτόχρονα η ποιότητα ζωής στην πόλη όλο και επιδεινώνεται. Ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να νοιώσουμε λίγο Ευρώπη;

Η 20ετής παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, κατά την άποψη μου, αποτέλεσε καταστροφή για τη Θεσσαλονίκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Κανένα μα κανένα αναπτυξιακό έργο δεν ξεκίνησε σε ένα νομό που είχε την τύχη να είχε πρωτοκλασάτους υπουργούς σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μόνο λόγια, υποσχέσεις και σχέδια του αέρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάποια βήματα προόδου. Τελειώσαμε την Εγνατία Οδό, προχωρήσαμε στην έναρξη της υλοποίησης του Μετρό (το οποίο έχει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σήμερα), βελτιώσαμε τις υποδομές στο αεροδρόμιο, προσπαθήσαμε η πόλη να έχει κάποια εξωστρέφεια. Έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα. Αλλά σήμερα δεν γίνονται ούτε τα αυτονόητα.

Το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει παγώσει, η ακρίβεια σε καύσιμα και διόδια έχει κάνει τη Θεσσαλονίκη απαγορευτικό προορισμό, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (που το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε στην αποκρατικοποίηση του και σήμερα ετοιμάζεται να ξεπουλήσει) υπολειτουργεί και η κίνηση έχει φύγει σε γειτονικά λιμάνια της Βαλκανικής, δεν δαπανώνται χρήματα για έρευνα και ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις φεύγουν μαζικά στις γειτονικές χώρες όπου βρίσκουν συντριπτικά χαμηλότερη φορολογία. Ακόμα και ασθενείς πάνε για δόντια και άλλες θεραπείες στα γειτονικά Σκόπια ή πάνε για ψώνια για να γλιτώσουν την υψηλή φορολογία.

Πέρα από τις γενικότερες Εθνικές πολιτικές όπως η μείωση της φορολογίας, η Θεσσαλονίκη πρέπει να αξιοποιήσει ειδικότερα την προνομιακή γεωγραφική της θέση. Να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες στους γύρω νομούς. Να απευθυνθεί στη Βαλκανική αγορά για να εισέλθει τουρισμός, από συνεδριακό τουρισμό, από εκδρομές Σαββατοκύριακου έως και θρησκευτικό τουρισμό (σε αγορές Σερβίας και Ρωσίας). Να προωθήσει τα αξιόλογα τοπικά προϊόντα. Να εκμεταλλευτεί η τοπική αυτοδιοίκηση τις δυνατότητες που δίνουν οι ΣΔΙΤ και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Ανθρώπινο δυναμικό έχουμε αξιόλογο και ικανό. Σχέδιο και αποφασιστικότητα μας λείπει.