Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"- "Η απογραφή έπρεπε να γίνει"

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"- "Η απογραφή έπρεπε να γίνει"

 Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 «Έπρεπε να γίνει η απογραφή, για να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Η απογραφή ήταν μια προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, την οποία έκανε πράξη όταν ανέλαβε την εξουσία», σημειώνει ο κ. Καράογλου, αλλά διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθήθηκε στη συνέχεια και ειδικά με την ήπια δημοσιονομική στρατηγική. «Η αντιμετώπιση των δεδομένων της απογραφής ήταν εντελώς λανθασμένη. Θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια επιθετική δημοσιονομική πολιτική», προσθέτει. Καταθέτει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους και σημειώνει πως το «Ζάππειο 2», δηλαδή η αναθεωρημένη πρόταση της ΝΔ για την οικονομία, θα προβλέπει μείωση φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, επισημαίνει πως είχε θετικό πρόσημο.

 Αποκηρύσσει η ΝΔ τη διακυβέρνηση Καραμανλή;

Η διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή χαρακτηρίζεται αναμφίβολα με θετικό πρόσημο. Βέβαια, δεν έγιναν με τόλμη και αποφασιστικότητα ορισμένα σημαντικά βήματα. Ενώ κύριο μέλημα της διακυβέρνησης Καραμανλή θα έπρεπε να είναι η επανίδρυση του κράτους και η δημιουργία νέων ισχυρών βάσεων για ένα σύγχρονο, δημιουργικό κράτος, εντούτοις, δυστυχώς αναλωθήκαμε σε μια απλή διαχείριση χρονιζόντων προβλημάτων και καταστάσεων, που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν τολμήσαμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα και συντεχνίες, δεν λάβαμε τις πρωτοβουλίες που επιθυμούσαν οι πολίτες, εντέλει δεν ανταποκριθήκαμε όσο θα έπρεπε και με τα μέσα που διαθέταμε στις απαιτήσεις και στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Και αυτό το πληρώσαμε με μια οδυνηρή ήττα.

 Συμφωνείτε με την άποψη του κ. Μιχελάκη για την απογραφή της οικονομίας; Ήταν θετική ή όχι η οικονομική πολιτική Αλογοσκούφη;

Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τη σημερινή οδυνηρή οικονομική πραγματικότητα. Άλλα είναι σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι έλληνες πολίτες. Αλλά για να μη νομίζετε ότι αποφεύγω να απαντήσω στην ερώτησή σας, να σας θυμίσω ότι η απογραφή ήταν μια προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έκανε πράξη όταν ανέλαβε την εξουσία. Έπρεπε επομένως να γίνει η απογραφή, για να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων.

Εκτός τούτου όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπήρχε έντονη αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων της χώρας μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπήρχε απαίτηση από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Αλμούνια για περισσότερη αξιοπιστία και διαφάνεια στα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία της χώρας μας. Όμως, η αντιμετώπιση των δεδομένων της απογραφής ήταν εντελώς λανθασμένη. Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια επιθετική δημοσιονομική πολιτική αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, ενώ παράλληλα έπρεπε να διωχθούν πολιτικά -αλλά και ποινικά- οι υπαίτιοι της «δημιουργικής λογιστικής» του ΠΑΣΟΚ, κάτι που κακώς δεν έγινε! Δυστυχώς, η απογραφή Αλογοσκούφη εξελίχθηκε σε παραγραφή για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

 Αναδιάρθρωση: αναγκαίο κακό ή καταστροφή της χώρας;

Οποιαδήποτε σκέψη ή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους εγκλωβίζει ακόμη περισσότερο τη χώρα και την οδηγεί σε έναν δρόμο χωρίς γυρισμό. Η πορεία αυτή, που δυστυχώς συμμερίζονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το μόνο που κατορθώνει είναι να θέτει σε έναν ατέρμονα κύκλο ύφεσης την εθνική μας οικονομία. Οφείλουν να σταματήσουν τέτοιες συζητήσεις, που επιβαρύνουν, δυσχεραίνουν και προκαλούν αναχώματα στην πορεία ανόρθωσης της εθνικής μας οικονομίας.

 Ποιοι θα είναι οι άξονες του «Ζάππειο 2». Τι προτείνει η ΝΔ; Επιμένει στην άποψη για μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες;

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους ο πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε και εξειδίκευσε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και έντονα αναπτυξιακό. Εάν εφαρμοζόταν το σχέδιο αυτό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα δεν θα είχαν προκύψει τα δυσμενή αποτελέσματα που βιώνει τώρα η χώρα μας. Το «Ζάππειο 2» θα περιλαμβάνει μια εκτενή αποτίμηση της έως τώρα πορείας του μνημονίου και θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προτάσεις για τη δραστική μείωση του χρέους και τον μηδενισμό του ελλείμματος. Στο επίκεντρό του θα έχει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, διότι το μοντέλο αύξησης της φορολογίας που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Και φυσικά ένας από τους βασικούς άξονες θα είναι, όπως άλλωστε συνεχώς επισημαίνουμε, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και η προώθηση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων.

 Είναι εφικτή και επιθυμητή η επανένωση της κεντροδεξιάς;

Ο ευρύτερος χώρος της κεντροδεξιάς παράταξης εκφράζεται κυρίως από μία μεγάλη ιστορική παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Οποιεσδήποτε παραφυάδες και αποσκιρτήσεις εμφανίστηκαν στην πορεία είναι γνωστό ότι δεν άντεξαν ούτε θα αντέξουν στον χρόνο. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη γνήσια φιλελεύθερη παράταξη, που έχει λόγο, σχέδιο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Επομένως, όποιος για οποιονδήποτε λόγο βρίσκεται ή βρέθηκε εκτός της παράταξης, πρέπει να καταλάβει ότι αν πιστεύει στις φιλελεύθερες ιδέες, αν πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε μία μεγάλη κατηφόρα και έχει ανάγκη από μία ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, ας αφήσει τους εγωισμούς στην άκρη και ας επανενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε όλοι ενωμένοι υπό την ηγεσία του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά να δώσουμε τη μάχη της σωτηρίας, της ελπίδας για την πατρίδα μας και για όλους τους έλληνες πολίτες. Όποιες άλλες αντιλήψεις και ενέργειες, δεν εκφράζουν το σύνολο του κορμού της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης.

 Η ΝΔ είναι έτοιμη να ζητήσει εκλογές;

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για τις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν. Έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο, έχουμε όλα εκείνα τα εχέγγυα για να βγάλουμε τη χώρα από τον κύκλο ύφεσης που το ΠΑΣΟΚ την οδήγησε και να ξαναδώσουμε την ελπίδα στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός, δυστυχώς, εξαπατήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του, με αποτέλεσμα τώρα να βιώνει τέτοια δεινά, όσα δεν βίωσε από τη μεταπολιτευτική περίοδο και μετά. Εμείς είμαστε εδώ, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, καταθέτοντας τις προτάσεις μας και δίνοντας ελπίδα στους πολίτες. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι για τις εκλογές, όποτε αυτό μας ζητηθεί.