"Η ΔΕΘ δημιουργεί νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία"

"Η ΔΕΘ δημιουργεί νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Karfitsa" και την δημοσιογράφο Βιβή Ανδρίτσου, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2019

"Η ΔΕΘ δημιουργεί νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία"

Επενδύοντας στην εξωστρέφεια, η ΔΕΘ δημιουργεί νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τοποθετώντας την πόλη στην καρδιά των γεγονότων, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, σε συνέντευξή του στην "Karfitsa". Για τον ρόλο του ΥΜΑΘ, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης, δίνοντας ώθηση στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

1) Η 84η ΔΕΘ συνεχίζει την παράδοση της σύνδεσής της με την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Τι σημαίνει για την πόλη η επίτευξη αυτών των στόχων;

"Η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εμπεριέχει στο DNA της το στοιχείο της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης, της καινοτομίας και του επιχειρείν, γεγονός που την βοηθά να κρατά και φέτος αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τις δεκάδες εκδηλώσεις και θεματικές ενότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της. Αποτελεί, με λίγα λόγια, μια μεγάλη γιορτή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με διεθνή ακτινοβολία. Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και μια αναπτυσσόμενη οικονομική και επενδυτική υπερδύναμη. Αυτό σημαίνει ότι από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει ως "ορμητήριο" για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-ινδικών και ευρω-ινδικών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι επενδύοντας στην εξωστρέφεια η ΔΕΘ δημιουργεί νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τοποθετώντας την πόλη μας στην καρδιά των γεγονότων.

2) Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να καταστεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα πόλος έλξης επενδύσεων;

"Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για την επόμενη ημέρα. Να διαμορφώσουμε, δηλαδή, το κατάλληλο περιβάλλον ώστε συνολικά η Βόρεια Ελλάδα να καθιερωθεί ως τόπος υψηλού επιχειρηματικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, δικτυώνοντας τη Μακεδονία και τη Θράκη με την ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στη μείωση της φορολογίας, για να υπάρξουν κίνητρα να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια. Καθιερώνουμε την ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις θέλοντας να απελευθερώσουμε τις αδειοδοτήσεις από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ενώ η σημαντικότερη παρέμβαση που υλοποιούμε είναι οτι το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης, στηρίζοντας και βοηθώντας στην υλοποίηση επενδύσεων αιχμής. Μέσα από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσσοντας την τόνωση του τοπικού επιχειρείν, φιλοδοξούμε να πετύχουμε ευημερία και δημιουργία θέσεων εργασίας".

3) Πως μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία της χώρας;

"Το "κλεδί" είναι η ενίσχυση των εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και η επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, αίροντας τη γραφειοκρατία και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Μόνο τότε θα βελτιωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και οι Έλληνες θα πιστέψουν στο μέλλον, αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι μπροστά τους ανοίγουν νέοι δρόμοι προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Παράλληλα, με τις ταχύτατες και αποτελεσματικές της πράξεις η Κυβέρνηση εκπέμπει ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και οικονομικής ανάταξης της χώρας, κάτι που πιστοποιείται τόσο από την άνοδο του δείκτη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όσο και από την αναγνώριση που υπάρχει από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και τους ευρωπαίους εταίρους. Με αφετηρία τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί η Ελλάδα μπαίνει σε έναν κύκλο δημιουργικότητας, όπου οι Έλληνες φορολογούμενοι παύουν να αντιμετωπίζονται ως τα μόνιμα υποζύγια. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ, τα οποία είναι μειωμένα μεσοσταθμικά κατά 22%, εξέλιξη που δίνει σημαντική ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Και έπεται συνέχεια..."

4) Πως αντιλαμβάνεστε το ρόλο του ΥΜΑΘ στην προσπάθεια επανεκκίνησης της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

"Το μείζον για εμάς είναι να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη κάθε περιφερειακής ενότητας της Μακεδονίας και της Θράκης. Με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, με μείωση των φορολογικών συντελεστών, λιγότερη γραφειοκρατία και στήριξη των επενδύσεων, το Διοικητήριο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μικρό... Υπουργείο Ανάπτυξης δίνοντας ώθηση στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Είμαστε μια ισχυρή δομή η οποία είναι ικανή να δώσει ξανά φωνή στη Βόρεια Ελλάδα, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να πρωταγωνιστήσουν εκ νέου στις πολιτικές και οικονομικές διεργασίες"

5) Σε ποιους τομείς μπορεί να επιτευχθεί συντονισμός φορέων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με τη συνεργασία του ΥΜΑΘ για την ανάπτυξη της περιοχής;

"Κάθε προσπάθεια είναι πιο αποδοτική όταν βασίζεται στην αρχή της συνεργασίας και της συμπόρευσης. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που έχω τονίσει επανειλημμένα ότι οι παραγωγικοί φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης πρέπει να αποκτήσουν κοινό βηματισμό και να αφήσουν στην άκρη τις λογικές του... φέουδου. Συνεργασία, εξωστρέφεια και διεκδίκηση είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας".