«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα» Κύριο

Συνέντευξη Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Thestival.gr» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Κοκολάκο, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 02 Ιουλίου 2019

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα που πλήγωσε βαθύτατα τον Ελληνισμό»

Με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για το κόμμα όσο και για τον ίδιο προσωπικά, θέτει υποψηφιότητα με την Νέα Δημοκρατία, στην Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ο Θεόδωρος Καράογλου.
Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας, εκφράζει την άποψη του για το ΥΜΑΘ και για το αν πρέπει να ξαναγίνει υπουργείο, αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα σχολιάζει την κατάσταση στον ΟΑΣΘ, ενώ απαντά και με ποια κόμματα υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία.
Ο κ. Καράογλου αναφέρεται ακόμα στην Συμφωνία των Πρεσπών και στο τι θα κάνει η ΝΔ την επόμενη μέρα προκειμένου να αμβλύνει, όπως τονίζει, τις αρνητικές συνέπειές της.
Tέλος επισημαίνει τι νέο μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Β΄ Περιφέρεια την οποία και εκπροσωπεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Καραόγλου στο thestival.gr:

-Στις εκλογές του 2015 καταφέρατε να εκλεγείτε πρώτος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ο Θεόδωρος Καράογλου πάει για ακόμα μια πρωτιά;

«Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και σε αυτήν θα αγωνιστώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τόσο σε επίπεδο κόμματος, όσο και προσωπικά. Σε ό,τι με αφορά, κύριε Κοκολάκο, στα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, δεν υπέστειλα ποτέ της σημαίας της αξιοπρέπειας και πιστεύω ακλόνητα στην πολιτική των αξιών, των πράξεων και των αποδείξεων. Στην πολιτική που βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι... προβλήματα στις λύσεις. Επέλεξα, λοιπόν, να είμαι ενεργός πολίτης από πεποίθηση και συνεχίζω να πορεύομαι στον ίδιο δρόμο. Έχοντας συνέπεια λόγων και πράξεων στην πολιτική μου διαδρομή, θεωρώ πως έχω κερδίσει το προνόμιο να κοιτάζω τους πολίτες στα μάτια, διότι γνωρίζουν πως από εμένα δεν θα ακούσουν ψέματα ή φθηνές κολακείες, ούτε μου αρέσει να τους χτυπώ φιλικά στην πλάτη και να προσπερνώ. Με σταθερά βήματα, καθαρές κουβέντες και αποφασιστικές παρεμβάσεις, πιστεύω πως τίμησα την εμπιστοσύνη του κόσμου που μου προσφέρει απλόχερα τη στήριξη και τη φιλία του. Αυτή, για εμένα, είναι η σημαντικότερη κατάκτηση. Το να κοιτώ τους άλλους στα μάτια και εκείνοι με τη σειρά τους να αναγνωρίζουν έμπρακτη τις προσπάθειές μου. Η εκτίμηση των πολιτών της Β΄ Θεσσαλονίκης είναι η δικαίωσή μου. Έχουμε καλλιεργήσει μια ιδιαίτερη σχέση αλληλοεκτίμησης και πρώτιστα αλληλοσεβασμού. Για αυτό και λέω πως η σχέση που έχω αναπτύξει με την κοινωνία είναι σταθερή αξία και δίνω το δικό μου αγώνα να παραμείνω η επιλογή εμπιστοσύνης τους. Απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας τους καλώ, μέσα και από αυτήν τη συνέντευξη, να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για να κάνουμε πράξη το κοινό μας όραμα να σταθεί η πατρίδα μας και πάλι αγέρωχη».

-Έχετε διατελέσει υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Πρέπει να ξαναγίνει Υπουργείο; Ποια είναι η άποψή σας για το γραφείο του Πρωθυπουργού;

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που τη διετία 2012-2014, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μου ανέθεσε την ευθύνη της επανασύστασης του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Καθημερινά, επί δυο χρόνια, δώσαμε έναν σκληρό και επίπονο αγώνα για να κάνουμε περήφανους τους Βορειοελλαδίτες και να καταστήσουμε το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης ακλόνητο στην πολιτική σκηνή της πατρίδας μας, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών. Παρέδωσα το χαρτοφυλάκιό του έχοντας τις περισσότερες αρμοδιότητες που είχε ποτέ στην πολύχρονη ιστορία του. Ενδεικτικά σας θυμίζω τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, με αποτέλεσμα την απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης μιας επένδυσης, την αισθητή μείωση των επιβαρύνσεων που δέχεται ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, καθώς και την επιτάχυνση του χρόνου αξιολόγησης, έγκρισης και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων. Δυστυχώς, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε να καταργήσει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ενσωματώνοντάς το στο υπουργείο Εσωτερικών. Για το αν πρέπει να ξαναγίνει υπουργείο, σας θυμίζω τη δήλωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ πως το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης θα διατηρηθεί. Όσον αφορά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, εδώ ισχύει το "τι είχες Αλέξη, τι είχα πάντα"! Πρόκειται για μια επικοινωνιακή "φούσκα" και τίποτα περισσότερο. Σε μια ρημαγμένη Βόρεια Ελλάδα καμία ταμπέλα που γράφει "γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη" δεν μπορεί να λύσει τα τεράστια προβλήματα της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας, της μετανάστευσης επιχειρήσεων, της εγκατάλειψης».

-Με ποιους μπορεί να συνεργαστεί η ΝΔ σε περίπτωση που δεν επιτύχει αυτοδυναμία;

«Προσωπικά αγωνίζομαι για την αυτοδυναμία και είμαι αισιόδοξος ότι ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, από τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, προφανώς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με το ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή για τους ίδιους λόγους, όπως επίσης και με προσωποπαγή μορφώματα όπως το κόμμα του κ. Βελόπουλου και του κ. Βαρουφάκη. Άρα το μόνο που απομένει είναι το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο υπάρχει και μια σχετική προϊστορία. Όμως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η κυρία Γεννηματά προσπαθεί να κάνει μια στροφή προς τα Αριστερά, κίνηση που γεννά το ερώτημα εάν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας. Εάν δεν θελήσει τότε αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να ξαναπάμε σε εκλογές. Για λόγους πολιτικής σταθερότητας, λοιπόν, και για να μην μπλέξουμε σε περιπέτειες, η ΝΔ ζητά ισχυρή εντολή να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ανόθευτο το προεκλογικό της πρόγραμμα και μετά από τέσσερα χρόνια να κριθεί επ' αυτού από τον ελληνικό λαό».

-Πιστεύετε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών; Τι απαντάτε στους ψηφοφόρους του κόμματός σας που σας ζητούν να την καταργήσετε;

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα η οποία πλήγωσε βαθύτατα τον Ελληνισμό. Οι Βορειοελλαδίτες δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ξεπούλησαν το όνομα, τη γλώσσα και την ιστορία της Μακεδονίας μας, για αυτό και με την ψήφο μας τους αποδοκιμάσαμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Υπήρξαν νομοί στη Μακεδονία που η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε ακόμη και τις 15 μονάδες. Το ίδιο θα επαναληφθεί και στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Διότι δεν πρέπει να λησμονεί κανείς πως η συγκεκριμένη εθνικά επιζήμια Συμφωνία δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί, ούτε φυσικά να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ορθώς η ΝΔ την καταψήφισε. Δική μας θέση, ως αυριανή κυβέρνηση, είναι πως θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο το δικαίωμα άσκησης βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως μεγάλο στόχο να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες μιας ιδιαίτερα προβληματικής Συμφωνίας».

-Τι νέο μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Β΄ Περιφέρεια την οποία εκπροσωπείτε;

«Έργο και νέες θέσεις εργασίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Έτσι θα επιτευχθεί η πραγματική ανάπτυξη. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να επαναφέρουμε στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα πυροδοτήσουν ανάπτυξης, επενδύσεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον, δικαιούται περισσότερες ευκαιρίες. Η Ελλάδα αλλάζει, η Β΄ Θεσσαλονίκης αλλάζει και αυτό είναι ξεκάθαρη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούμε καλύτερα, αξίζουμε καλύτερα και αυτό θα αποτυπωθεί και στην πράξη».

-Οι Θεσσαλονικείς καθημερινά ταλαιπωρούνται με τις αστικές συγκοινωνίες. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ως βουλευτής προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Ποιο το σχέδιο του κόμματος για τη νέα εποχή στον ΟΑΣΘ;

«Έχει αποδειχθεί οτι όπου το κράτος παριστάνει τον επιχειρηματία παράγει προβλήματα, ελλείμματα και διαφθορά. Το ίδιο συμβαίνει και στον ΟΑΣΘ. Από τότε που ανέλαβε η κρατική διοίκηση τα προβλήματα, τα ελλείμματα και η διαφθορά υπάρχουν σε μέγιστο βαθμό. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για να αλλάξει η ηγεσία του ΟΑΣΘ, να αποκατασταθεί η τάξη και να δούμε πως θα κυκλοφορήσουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους για να δώσουν μια ανάσα στους συμπολίτες μας. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα στον ΟΑΣΘ θα είναι πολύ καλύτερη».