«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ»

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΛΑΚΑ

 

Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της σημειώνει στη «ΜτΚ» ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, διότι, όπως υποστηρίζι, «υπάρχει η αίσθηση του εθνικού συμφέροντος που επιβάλλει η παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες παρεμβάσεις, να κάνει πράξη τα αυτονόητα, να συγκρουστεί με τις νοοτροπίες που μας έφεραν ως εδώ». Ο Θόδωρος Καράογλου σημειώνει πως στις ευρωεκλογές οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν με λογική και σύνεση και όχι με θυμό, και εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει ακόμη πως δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα καθώς «για να βάλεις νέα μέτρα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν χρήματα να δώσουν. Μόνο που στη δική μας περίπτωση ο λαός έχει… στεγνώσει και γονάτισε από τους φόρους την τελευταία τριετία». Τέλος ο κ. Καράογλου αποκαλύπτει πως ακόμη και ορισμένες νέες αρμοδιότητες του υπουργείου του που εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο των πρωθυπουργό κολλούν σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

1)      Η κυβέρνηση πορεύεται με 153 βουλευτές. Πόσο θα αντέξει;

«Μέχρι τέλους κύριε Πλάκα. Και θα αντέξει όχι γιατί υπάρχουν… μαξιλαράκια ασφαλείας, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, αλλά διότι υπάρχει η αίσθηση του εθνικού συμφέροντος που επιβάλλει η παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες παρεμβάσεις, να κάνει πράξη τα αυτονόητα, να συγκρουστεί με τις νοοτροπίες που μας έφεραν ως εδώ και αφού ολοκληρώσει το έργο της, να κριθεί εκ του αποτελέσματος. Θυμηθείτε μονάχα πως τον Ιούνιο του 2012 η Ελλάδα ήταν μια διαλυμένη χώρα. Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των συναδέλφων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Πολύδωρας τον οποίο σέβομαι και τιμώ, δεν λογαριάσαμε πολιτικό κόστος και με ψήφους ευθύνης σε σειρά νομοσχεδίων βάλαμε πλάτη όλοι μαζί για να μπορέσουμε να λυτρώσουμε την πατρίδα μας από εκείνα που την κρατούσαν δέσμια του χθες».

 

 

2)      Αν η ΝΔ χάσει στις ευρωεκλογές, θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει; Αναπόφευκτα θα υπάρχει χαρακτήρας δημοψηφίσματος.

«Έχω πλήρη αντίληψη της κρίσης που διέρχεται η κοινωνία μας, για αυτό και αναγνωρίζω πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα βαρύνουν στις επιλογές του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα όμως θα πρέπει να  ψηφίσει με λογική και σύνεση και όχι με θυμό. Το παράδειγμα των εθνικών εκλογών του 2012, όπου η ψήφος αγανάκτησης έθρεψε και ενίσχυσε τα άκρα, είναι πρόσφατο και πρέπει να μας παραδειγματίσει, γιατί το τελευταίο που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα είναι η αναρχία και η επιστροφή σε περιόδους πολιτικής αστάθειας. Για εμένα κ. Πλάκα, το μεγαλύτερο μαξιλαράκι ασφαλείας είναι το μαξιλαράκι της κοινωνίας. Ο λαός μας έπαψε να παρασύρεται από λαϊκιστές, πολιτικούς γυρολόγους και “γιαλαντζί” αριστερούς με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και αυτό αποτυπώνεται εμφανώς στις δημοσκοπήσεις όπου παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει λαγούς με πετραχήλια και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, εν τούτοις δεν καταφέρνει να αποκομίσει τα δημοσκοπικά οφέλη που προσδοκά. Αυτό νομίζω ότι φανερώνει μια πολιτική ωριμότητα εκ μέρους της κοινωνίας μας η οποία, παρά το γεγονός ότι καθημερινά βομβαρδίζεται με άκρατο λαϊκισμό και κάποιοι επιχειρούν να τη δηλητηριάσουν με το φαρμάκι της ανευθυνότητας και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, αναγνωρίζει ότι ο μονομερής καταγγελτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι κενός περιεχομένου αφού στερείται προτάσεων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, πόσο μάλλον αξιόπιστη».

 

3)      Η Τρόικα επιστρέφει τον Ιανουάριο και στη διαπραγμάτευση μπαίνει και το θέμα του δημοσιονομικού κενού ενώ η χώρα μας θέλει διαπραγμάτευση και για το χρέος. Όλα αυτά δεν οδηγούν σε νέα μέτρα;

«Πρώτον να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για εφαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας, με το ίδιο πρόγραμμα και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα νέας συμφωνίας με νέους όρους και άρα νέα μέτρα. Δεύτερον το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό μας φέρνει σε διαπραγματευτική θέση ισχύος έναντι των πιστωτών μας, οι οποίοι ήρθε η ώρα να σταθούν με τη σειρά τους στο ύψος των περιστάσεων και να τηρήσουν το λόγος τους. Εμείς τιμήσαμε την υπογραφή μας, το ίδιο πρέπει να κάνουν και εκείνοι. Και να σας πω και κάτι ακόμη;  Για να βάλεις νέα μέτρα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν χρήματα να δώσουν. Μόνο που στη δική μας περίπτωση ο λαός μας έχει… στεγνώσει και γονάτισε από τους φόρους την τελευταία τριετία. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε και για αυτόν το λόγο μιλάμε πλέον για επιστροφή μέρους του πλεονάσματος σε όσες κοινωνικές ομάδες το έχουν πραγματικά ανάγκη. Αμετάθετος στόχος μας είναι το 2014 η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών να μειωθεί αισθητά και τα φορολογικά βάρη να επιμεριστούν ισομερώς στην κοινωνία. Ούτε φορολάγνοι είμαστε, ούτε λάτρεις… φορομπηχτικών πολιτικών. Όπως τόνισε άλλωστε επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός, το μόνο που θέλουμε είναι να φέρουμε τα έσοδα του κράτους σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να πληρώνουν όλοι, χωρίς να αγκομαχά κανείς και χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η οικονομία μας».

4)      Είστε ικανοποιημένος από τις αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στο ΥΜΑΘ;

«Μπορεί σήμερα το ΥΜΑΘ να έχει τις περισσότερες αρμοδιότητες που είχε ποτέ στην περίπου 60χρονη ιστορία του, ωστόσο σας απαντώ ότι δεν είμαι  απόλυτα ικανοποιημένος. Προσωπικά θεωρώ ότι μπορούμε να πάρουμε ακόμη περισσότερες ουσιαστικές και σημαντικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες. Για παράδειγμα επιθυμώ η αρμοδιότητα της διαχείρισης ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας στο πλαίσιο του “INTERREG”, να ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Και ο λόγος είναι αυτονότητος. Επίσης περιμένουμε να μας παραχωρηθεί εξ’ ολοκλήρου και η αρμοδιότητα διαχείρισης των 12 χερσαίων πυλών στα σύνορα της χώρας που ανήκουν στα όρια ευθύνης του ΥΜΑΘ. Πρόκειται για δυο χαρακτηριστικές  αρμοδιότητες οι οποίες αν και έχουν ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν κολλήσει σε διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα και από τα δυο μέτωπα, ώστε ακόμη και αν στο μέλλον υπάρξει κάποια κυβέρνηση η οποία θα σκεφθεί να καταργήσει και πάλι το μοναδικό περιφερειακό υπουργείο της πατρίδας μας, να μην μπορεί να το πράξει».  

 

5)      Πόσα επενδυτικά σχέδια έχουν εγκριθεί και ποιού ύψους από την Ειδική Υπηρεσία του ΥΜΑΘ; Πόσα εκκρεμούν;

«Αυτήν τη στιγμή έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο και αξιολογούνται από τη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης περισσότερα από 160 επενδυτικά σχέδια, για όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, μέχρι τώρα έχω δώσει 5 επιταγές προκαταβολής επιχορήγησης για επενδυτικές προτάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα δώσω άλλες τρεις επιταγές σε επιχειρήσεις, συνολικού ποσού 9,1 εκατομμυρίων ευρώ».

 

6)      Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας στο Υπουργείο για το νέο έτος;

«Να γίνουμε ως Υπουργείο ακόμα πιο χρήσιμοι στους Βορειοελλαδίτες και να συμβάλλουμε και εμείς στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση να λυτρώσει το λαό μας από την ομηρεία της αγωνίας και των έντονων προβληματισμών που υπάρχουν σήμερα. Και αυτό θα το πετύχουμε με έξι συγκεκριμένα βήματα που έχουμε ήδη οριοθετήσει. Πρώτον προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία για τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου, με στόχο την επιπλέον απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης μας. Δεύτερον προωθούμε προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΜΑΘ, Υπουργείου Εσωτερικών και των αρμόδιων Δήμων για την εκτέλεση προγράμματος αναβάθμισης και ανάδειξης των χερσαίων μεθοριακών σταθμών της Β. Ελλάδας. Τρίτον ολοκληρώνουμε νομοθετική πρωτοβουλία για σύσταση και συγκρότηση συμβουλίου αρχιτεκτονικής στο ΥΜΑΘ. Τέταρτον αναλαμβάνουμε την πολιτική πρωτοβουλία να συντονίσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου. Πέμπτον, σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, θα συνεχίσουμε με εντονότερους ρυθμούς να συμμετέχουμε σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προκειμένου να προβάλλουμε στο εξωτερικό εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι πχ ο προσκυνηματικός, ο περιβαλλοντικός, ο ιαματικός και άλλες και έκτον αναλαμβάνουμε περαιτέρω δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος “Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία” για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας».

 

7)      Δεν ισχύει πλέον το ενδιαφέρον σας για την Περιφέρεια δεδομένης της παρουσίας του κ. Τζιτζικώστα; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

 

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Σήμερα υπάρχει Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και αυτός είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον οποίο μάλιστα συνεργάζομαι πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, αν  υπάρξει κάποιο ζήτημα και μου γίνει σχετική πρόταση, σαφώς και θα το συζητήσω.  Για το Δήμο Θεσσαλονίκης τώρα, προσωπικά θεωρώ ότι ο Δήμαρχος πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει τους Θεσσαλονικείς με αιρετικές απόψεις. Επιπρόσθετα να έχει όραμα, προοπτική για την πόλη, όρεξη για δουλειά και διάθεση πολυμέτωπης συνεργασίας, στοιχεία  τα οποία κατά την ταπεινή μου γνώμη απουσιάζουν από τη σημερινή διοίκηση. Και το λέω αυτό, διότι πιστεύω ότι είναι άλλο πράγμα να είσαι πραγματικά… τρέντι και προοδευτικός και άλλο να καμουφλάρεις την ανυπαρξία έργου με εκκεντρικότητα, ψευτομαγκιές και χαβαλέ».