«ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» Συνέντευξη Καράογλου στην εφημερίδα "Χρηματιστήριο" (7-9-13)

«ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» Συνέντευξη Καράογλου στην εφημερίδα "Χρηματιστήριο" (7-9-13)

Συνέντευξη ΥΜΑΘ στην εφημερίδα "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ" και στον δημοσιογράφο Βάϊο Τασούλα

 

Η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη της περιοχής και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, επισημαίνει ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Τη σημασία της εκ νέου ανάδειξης μιας έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο στη Μακεδονία όσο και στη Θράκη, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, υπογράμμισε ο ΥΜΑΘ, κ. Θεόδωρος Καράογλου, σε συνέντευξή του στο «Χ».

 

Ο κ. Καράογλου έκανε λόγο για 130 κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του υπουργείου-έχουν εγκριθεί 83 ύψους 1,3 εκατομμυρίων –και τόνισε πως μέσω και αυτών η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να περιορίσει την υψηλή ανεργία της περιοχής αλλά και να επανενεργοποιήσει όλες τις αναπτυξιακές της δυνάμεις, ώστε να αποτελέσει την «αφετηρία ανάπτυξης», για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

 

1)      Η απασχόληση στη Μακεδονία έχει «πληγωθεί» σημαντικά, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Με ποιο τρόπο μπορεί το υπουργείο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας;

«Με την ανεργία στη Μακεδονία και τη Θράκη να κυμαίνεται στο 28,1%, αυτό που προέχει είναι να δώσουμε και πάλι ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Να κρατήσουμε δηλαδή τον κόσμο στον τόπο του και να του παρέχουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που θα διακρίνεται για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του, δίνοντάς του παράλληλα όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Για να γίνει αυτό, η Μακεδονία και η Θράκη πρέπει να προσελκύσουν ακόμη περισσότερες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, ώστε να αποτελέσουν πραγματικό “στρατηγείο ανάπτυξης” και ουσιαστική “αφετηρία ανάκαμψης” για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Εμείς, ως ΥΜΑΘ, με τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουμε αποκτήσει, εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη, μέσω της Διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης η οποία έχει απορροφήσει τις αρμοδιότητες της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, το Υπουργείο μας έχει εξελιχθεί σε φορέα υποδοχής, αξιολόγησης και τελικής έγκρισης ή μη περισσότερων από 130 επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, έχουν ήδη εγκριθεί τα 83 και έχουν δοθεί 4 επιταγές με προκαταβολές, ύψους περίπου 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.  Πέρα από αυτήν την πολύ σημαντική αρμοδιότητα, επανεκκινήσαμε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και θα επιτρέψει στη  Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας. Επιπρόσθετα υλοποιούμε μια σειρά και άλλων πρωτοβουλιών, που αναβαθμίζουν το επιχειρηματικό δυναμικό της Μακεδονίας και της Θράκης. Με αυτόν τον τρόπο, φιλοδοξούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας».

 

2)      Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την «πύλη» για τη ΝΑ Ευρώπη. Πώς θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή το υπουργείο;

 «Γεωγραφία και ιστορία έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα σε έναν κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο, όπου διασταυρώνονται η ανατολή, η δύση, ο βορράς και ο νότος. Η καίρια θέση της, την καθιστά μια παγκόσμιας αξίας στρατηγική περιοχή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση η Μακεδονία και η Θράκη, παρά την οικονομική κρίση, να εξακολουθούν να αποτελούν οικονομικό και εμπορικό κέντρο των αναδυόμενων αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και μια ισχυρή επιχειρηματική έδρα η οποία δύναται να προσεγγίσει περίπου 140 εκατομμύρια καταναλωτές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το ΥΜΑΘ, αξιοποιώντας τα εφόδια που έχει στη διάθεσή του, όπως είναι για παράδειγμα η Εγνατία Οδός, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Εθνικός Εκθεσιακός μας φορέας και η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να οικοδομήσει ένα σταθερό μοντέλο ανάπτυξης και να περάσει στη λογική της εξωστρέφειας».

 
3)      Ποιοι είναι οι άμεσοι αναπτυξιακοί στόχοι του υπουργείου για το προσεχές διάστημα;

 «Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στο νέο επενδυτικό νόμο, να προτάξουμε την εξωστρέφεια, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την τουριστική κίνηση στη Μακεδονία και τη Θράκη. Με λίγα λόγια, θέλουμε να αφυπνίσουμε και να επανενεργοποιήσουμε  όλες τις αναπτυξιακές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε να περάσουν από τη σημερινή ακινησία σε μια φάση δημιουργικότητας. Για αυτό επανασυστάθηκε το ΥΜΑΘ. Όχι μόνο για να υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, αλλά και για να ξαναδώσει πνοή, ρόλο και λόγο σε μια ολόκληρη περιοχή, η οποία ενώ είχε όλες τις προδιαγραφές να γίνει μια πραγματική “μητρόπολη των Βαλκανίων”, τελικά κατέληξε “φτωχή συγγενής” μέσα στην ίδια της τη χώρα. Η Βόρεια Ελλάδα δεν αντέχει να χάσει και άλλες ευκαιρίες. Αναγνωρίζουμε ότι κατά το παρελθόν έγιναν σημαντικά λάθη, ξέρουμε ποια είναι και μέρα με την ημέρα τα διορθώνουμε».