«Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ποτέ μη λες ποτέ…»

«Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ποτέ μη λες ποτέ…» Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Τύπος της Θεσσαλονίκης» και στον δημοσιογράφο Δανιήλ Παπαδανιήλ (06-05-2018)

«Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ποτέ μη λες ποτέ...»

«Καθαρές κουβέντες. Το να διεκδικήσω το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι μια σκέψη που δεν μου ποτέ από το μυαλό. Βέβαια στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ποτέ μη λες ποτέ. Είμαι στρατιώτης της Νέας Δημοκρατίας και δίνω μάχες όπου μου ζητηθεί πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων» τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Θεσσαλονίκης», ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Θεόδωρος Καράογλου, αφήνοντας παρά την απολυτότητα των λόγων του, ένα -έστω- μικρό παράθυρο διεκδίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Λέει ότι «με το χέρι στην καρδιά», ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον της πατρίδας μας και τονίζει ότι «η ΝΔ έχει διαμορφώσει ένα πολύ ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία», επισημαίνοντας ότι «όσο πιο γρήγορα στηθούν κάλπες, τόσο το καλύτερο». «Προσωπικά», τονίζει, «οι εκλογές θα ήθελα να είχαν γίνει... χθες»!

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, λέει ότι θα πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη γίνουμε μέρος του εσωτερικού προβλήματος της Τουρκίας», ενώ για το Σκοπιανό, δηλώνει ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει «να απειληθεί με νέο προσφυγικό χάος ώστε να μην ξαναζήσει νέα Ειδομένη».

Όσον αφορά το Μετρό, είναι ιδιαίτερα καυστικός, λέγοντας ότι «επενδύουν πολιτικά στη... βιτρίνα» μιας και «κάθε μέτρο που κάνει ο Μετροπόντικας έχουμε και εγκαίνια, κάθε εκατοστό σήραγγας που ανοίγει κόβουν και μια κορδέλα για να βγουν φωτογραφία».

Τέλος για τη μάχη της λίστας στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι «η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι... κατοστάρι. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται σκληρή δουλειά από όλους...».

1. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται γενικά η κατάσταση στη χώρα; Πιστεύετε ότι κλείνει το ελληνικό πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο ή τελικά αυτό θα παραταθεί;

«Με το χέρι στην καρδιά σας απαντώ ότι ανησυχώ ιδιαίτερα για το μέλλον της πατρίδας μας. Δυστυχώς μας κυβερνά μια επικίνδυνη παρέα απαίδευτων εξουσιολάγνων οι οποίοι πορεύονται στη λογική του "βλέποντας και κάνοντας", έχοντας μετατρέψει την καθημερινότητα ενός ολόκληρου λαού σε τρενάκι του τρόμου. Ο εγωκεντρισμός τους βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα και μας στοιχίζει πολύ ακριβά, διότι μικροί σε πολιτικό ανάστημα άνθρωποι μπερδεύονται από τη σκιά τους και νομίζουν ότι είναι ένα μείγμα Κολοκοτρώνη, Τσε Γκεβάρα και Μάρξ. Μόνο που κάθε ημέρα παραμονής τους στην εξουσία ο φτωχός γίνεται φτωχότερος και αντί στην άκρη του τούνελ της ύφεσης να αντικρύσουμε το φως της εξόδου, βλέπουμε ως κοινωνία να μας πλησιάζει όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο επικίνδυνα, το φως της... αμαξοστοιχίας που έρχεται κατά πάνω μας με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει καμία "καθαρή έξοδος" της Ελλάδας από τα μνημόνια. Γιατί ακόμα και αν το πρόγραμμα λήγει στα χαρτιά το καλοκαίρι, στην πράξη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δέσει την Ελλάδα χειροπόδαρα για δεκάδες χρόνια. Και μεγαλύτερη απόδειξη από τα νέα ακραία φοροεισπρακτικά μέτρα που έρχονται το 2019 δεν υπάρχει...».

2. Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, "έριξε το γάντι" στον Αλέξη Τσίπρα και εμφατικά για ακόμα μια φορά του ζήτησε εκλογές. Τις "βλέπετε" να έρχονται νωρίτερα, ή όπως λέει η κυβέρνηση "στην ώρα τους", δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2019; Ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις...

«Όποτε και αν γίνουν, οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες διότι η χώρα χρειάζεται μια υπέρβαση και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κρατήσει στιβαρά τα ηνία της χώρας με ρεαλισμό, σύνεση, σταθερότητα και υπευθυνότητα. Ό,τι δηλαδή λείπει από τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Όσο πιο γρήγορα στηθούν κάλπες, λοιπόν, τόσο το καλύτερο. Προσωπικά θα ήθελα να είχαν γίνει... χθες μιας και η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να είναι έρμαιο της ανικανότητας και των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα οι εκλογές είναι η μόνη λύση. Αν θέλετε, το επιβάλλει και το γεγονός ότι ο άλλοτε λαοπρόβλητος Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται πλέον 17 διμοιρίες των ΜΑΤ για να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει μεταφερθεί ποτέ για να υποστηρίξει την ασφαλή δημόσια εμφάνιση πολιτικού στην Ελλάδα. Και είναι γνωστό ότι όταν μια κυβέρνηση χάνει την κοινωνία, χάνει και την εξουσία. Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ έχει διαμορφώσει ένα πολύ ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Η αξιοσημείωτη σταθερότητα της διαφοράς των 10 μονάδων, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του προβαδίσματος της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν κλείνει η ψαλίδα, αλλά αποκτούμε δυναμική αυτοδυναμίας».

3. Από την άλλη, και αναφερόμενοι στην Τουρκία, πιστεύετε ότι πρέπει να μας ανησυχούν οι επικείμενες εκεί εκλογές; Και πόσο αυτό το συναρτάτε με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

«Ύστερα από μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι πρόωρες προεδρικές εκλογές που κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Κύριο μέλημά μας, πιστεύω, πρέπει να είναι το πώς θα είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη γίνουμε μέρος του εσωτερικού προβλήματος της Τουρκίας. Μπροστά μας έχουμε περίπου 50 δύσκολες ημέρες γιατί ο Ερντογάν θα παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις και οι σχέσεις μας θα επηρεάζονται αντιστρόφως ανάλογα με τα ποσοστά του. Εάν δηλαδή διακρίνει ότι τα ποσοστά του είναι υψηλά, τότε οι ημέρες θα είναι ήρεμες. Εάν τα ποσοστά του μειώνονται, τότε θα δημιουργεί εντάσεις προκειμένου να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό γύρω από το κόμμα του, αλλά και το πρόσωπό του. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν ανεύθυνος γείτονας».

4. Είναι γνωστές οι απόψεις σας για το Σκοπιανό ("κόκκινη γραμμή" η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις), ωστόσο πιστεύετε, σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ; Έχετε πει "εκλογές αν δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό"...

«Κύριε Παπαδανιήλ, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό. Όπως και για κανένα άλλο θέμα φυσικά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η συγκυρία δεν είναι καλή και αυτό γιατί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αποδείξει πολλές φορές τα τρία χρόνια που συγκυβερνούν ότι αδυνατούν να διαχειριστούν ακόμα και τα πιο απλά θέματα. Πόσο μάλλον τα κρίσιμα εθνικά... Εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, αυτή πρέπει να ικανοποιεί τις εθνικές μας θέσεις και επιδιώξεις. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Κάθε τι άλλο θα συνεπάγεται εθνική προδοσία από πλευράς Τσίπρα-Καμμένου και απώλεια αδιαμφισβήτητων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

5. Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ραγδαία αύξηση προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, άλλωστε το ζει στο "πετσί" της και η Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για το γεγονός;

«Με προβληματίζουν έντονα οι εικόνες που βλέπω γιατί μου θυμίζουν το καλοκαίρι του 2015, τότε που όλη η Μακεδονία μετατράπηκε σε ένα απέραντο hot spot. Εκείνες οι εικόνες ντροπής δεν πρέπει να επαναληφθούν και η Ελλάδα να μην απειληθεί με νέο προσφυγικό χάος ώστε να μην ξαναζήσει νέα Ειδομένη. Μακεδονία, Θράκη και νησιά πληρώνουν ακριβά τον λογαριασμό της παταγώδους αποτυχίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές του πρόσφατου παρελθόντος. Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, δημιούργησαν κέντρα υποδοχής και τα γέμισαν ασφυκτικά με υπεράριθμους πρόσφυγες-μετανάστες επιχειρώντας να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από τις... σκηνές, αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες να βρουν μόνες τους τη λύση. Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι ξεκάθαρες: 1) να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας, 2) να δημιουργηθούν κλειστού τύπου φυλασσόμενοι χώροι προσωρινής διαμονής, 3) να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του λιμενικού σώματος και τέλος 4) να δρομολογηθούν δράσεις ενημέρωσης σε παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα για την ανάδειξη της πραγματικότητας στην Ελλάδα με τους υπεράριθμους πρόσφυγες-μετανάστες».

6. Πληροφορίες που έρχονται από την Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, λένε ότι «φουντώνει» η μάχη της λίστας στη Νέα Δημοκρατία. Τί γίνεται στη Β΄ Θεσσαλονίκης;

«Υπάρχουν πάρα πολλά ικανά στελέχη που αξίζει και πρέπει να δοκιμαστούν. Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ωστόσο, είναι ότι η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι... κατοστάρι. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται σκληρή δουλειά από όλους, συνεχής ενασχόληση και αποφασιστικότητα τόσο στις καλές, όσο και στις δύσκολες στιγμές για το κόμμα. Κατ΄εμέ όσο πιο "δυνατό" και αντιπροσωπευτικό είναι το ψηφοδέλτιο σε μια εκλογική περιφέρεια, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για τη Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη Β΄ Θεσσαλονίκης».

7. Έχετε πει ότι όνειρό σας είναι να κάνετε τη Β΄ Θεσσαλονίκης, «φυτώριο» ανάπτυξης και επίκεντρο υγιούς επιχειρηματικότητας, πρωτογενούς παραγωγής, «πλούσιας» εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και μεταποίησης. Να ρωτήσω από ποιο "πόστο" τα ονειρεύεστε όλα αυτά; Του Βουλευτή, του Υπουργού ή του Περιφερειάρχη; Αλήθεια, σας θέλγει ο θώκος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης;

«Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, γιατί με ρωτούν όλο και περισσότεροι. Καθαρές κουβέντες. Το να διεκδικήσω το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι μια σκέψη που δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Βέβαια στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ποτέ μη λες ποτέ. Είμαι στρατιώτης της Νέας Δημοκρατίας και δίνω μάχες όπου μου ζητηθεί, πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Και επειδή έχω μάθει να περπατώ βήμα-βήμα το ίδιο θα πράξω και τώρα, δίνοντας για ακόμη μια φορά τη μάχη του σταυρού στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Το τι θα ακολουθήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές θα το δείξει το μέλλον, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

8. Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν ρουσφέτια (πρόσληψη 112 εργαζόμενων), από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του κόμματός σας. Ανάμεσα στα ονόματα ήταν και το δικό σας. Τι έχετε να πείτε;

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα για τα τερατώδη εγκλήματά της, εξισώνοντας το πταίσμα με το κακούργημα. Οι δήθεν προστάτες των άνεργων επέλεξαν συνειδητά να... κρεμάσουν στα μανταλάκια εκατοντάδες ονόματα συμπολιτών μας, στοχοποιώντας τους κοινωνικά και στιγματίζοντάς τους ηθικά, επειδή αναζήτησαν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα μια δεκαετία πριν. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να κερδίσουν πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις. Προσέξτε όμως την υποκρισία των υπογείων του Μεγάρου Μαξίμου. Εγώ απευθύνθηκα στον ιδιωτικό τομέα! Μάλιστα αντίστοιχα σημειώματα έχει στείλει το γραφείο μου και σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να βοηθήσω άνεργους συμπολίτες μου να βρουν δουλειά. Άνθρακας λοιπόν ο υποτιθέμενος... θησαυρός τους. Είναι προφανές ότι με αυτές τις γκεμπελικές μεθόδους που παραπέμπουν στις μαύρες ημέρες του "Αυριανισμού", η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει ως σύνθημα το "περάστε κόσμε στο Δημόσιο", θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη... βιομηχανία διορισμών που έχει στήσει στον κρατικό μηχανισμό βολεύοντας φίλους, συγγενείς και λοιπούς αυλικούς».

9. Μετρό Θεσσαλονίκης: Από "ανέκδοτο" φαίνεται ότι, σύμφωνα και με τους υπευθύνους, τελικά... μπαίνει στις ράγες του. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία τους ή όχι;

«Το έργο προχωρά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και επίτευγμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η συγκυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει κανένα δικό της μεγάλο έργο, απλά καπηλεύεται εκείνα που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια, αξιοποιώντας τα για να στήνει επικοινωνιακές φιέστες. Το Μετρό, για παράδειγμα, εξυπηρετεί τους σκοπούς του κ. Σπίρτζη. Κάθε μέτρο που κάνει ο Μετροπόντικας έχουμε και εγκαίνια, κάθε εκατοστό σήραγγας που ανοίγει κόβουν και μια κορδέλα για να βγουν φωτογραφίες. Επενδύουν πολιτικά στη... βιτρίνα και όχι στην ουσία που είναι η ολοκλήρωση του έργου. Μακάρι να ολοκληρωθεί σύντομα και να εξυπηρετήσει χιλιάδες Θεσσαλονικείς, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουμε δει τους συρμούς του Μετρό μονάχα στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης».