"Το Μέγαρο Μαξίμου καταπατά το Σύνταγμα και σπιλώνει συνειδήσεις"

"Το Μέγαρο Μαξίμου καταπατά το Σύνταγμα και σπιλώνει συνειδήσεις" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Kontra News" που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Θ. Καράογλου: «Το Μέγαρο Μαξίμου καταπατά το Σύνταγμα και σπιλώνει συνειδήσεις»

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο της «Novartis» χρησιμοποιεί ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος κάνει λόγο για εξόφθαλμη κυβερνητική σκευωρία που θυμίζει παρακράτος. Μιλά για ανάμειξη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και τονίζει ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται τις κουκούλες.

1) Γιατί λέτε ότι το σκάνδαλο NOVARTIS είναι κατευθυνόμενο από την κυβέρνηση;

«Πρώτα από όλα, κυρία Λιάκου, δεν το λέει μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας μας. Πρόκειται για μια εξόφθαλμη κυβερνητική σκευωρία που θυμίζει παρακράτος. Με έναν προτεταμένο δείκτη, τρεις "κουκούλες" και μαρτυρίες «καφενείου» όπου κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι ισχυρίζονται πως "τους είπαν", "άκουσαν", "υποθέτουν" ότι δυο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί χρηματίστηκαν από τη Novartis, το Μέγαρο Μαξίμου καταπατά το Σύνταγμα και σπιλώνει συνειδήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας. Το μόνο σίγουρο σκάνδαλο, λοιπόν, είναι η ανάμειξη της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη δικαστική εξουσία, δηλαδή τη δικαιοσύνη. Προσέξτε τρεις ουσιαστικές λεπτομέρειες που μαρτυρούν τον παρακρατικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Πρώτη λεπτομέρεια: Η τελευταία κατάθεση «ανώνυμου» μάρτυρα δόθηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2018. Την ημέρα δηλαδή που στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας πραγματοποιούνταν το μεγάλο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, θέμα που έτσι και αλλιώς έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Δεύτερη: Η συγκεκριμένη κατάθεση δόθηκε αφού είχε κυκλοφορήσει, την ίδια ημέρα, το γνωστό δημοσίευμα εφημερίδας για την υπόθεση, που όμως την επικαλούνταν.
Τρίτη λεπτομέρεια: Και οι τρεις "ανώνυμες" καταθέσεις δόθηκαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Όταν δηλαδή κυριαρχούσε το Σκοπιανό, με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Όσο καλόπιστος και να είναι κανείς, οι τρεις παραπάνω συμπτώσεις δεν γίνεται να αγνοηθούν».

2) Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει το κόμμα σας ;
«Θέση αρχής μας είναι ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να βγουν στο φως. Απαιτήσαμε πρώτοι την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης το ταχύτερο δυνατόν. Άλλωστε καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Είναι αδιανόητο ο δημόσιος βίος της χώρας να σύρεται στη λάσπη εξαιτίας τριών αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτύρων. Για αυτό και είμαι πεπεισμένος, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, ότι το κράτος δικαίου θα επιβληθεί και αυτήν τη φορά στο παρακράτος. Άλλωστε η δημοκρατία δεν φοβάται τις... κουκούλες. Αντίθετα έχει τα θεσμικά μέσα για να τις βγάζει από όσους κρύβονται κάτω από αυτές».

3) Μας έχετε μπερδέψει. Ποια είναι η γραμμή του κόμματός σας για την ονομασία των Σκοπίων;
«Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείται ότι σας έχουμε μπερδέψει... Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι κρυστάλλινη. Σύνθετη ονομασία χωρίς τον όρο "Μακεδονία", erga omnes, χωρίς αλυτρωτισμό. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να καταλήξουμε σε μια πραγματική λύση. Ο... τεμαχισμός της συμφωνίας, πάνω στον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, πολύ φοβάμαι οτι θα δημιουργήσει στο μέλλον μεγαλύτερα και πιο σύνθετα προβλήματα από τα σημερινά. Εμείς, λοιπόν, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων. Μια αλλαγή η οποία αφενός θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διαγραφή των ισχυρισμών για δήθεν "Μακεδονικό Έθνος", άρα επιτυγχάνουμε την εγκατάλειψη των αλυτρωτικών τάσεων από πλευράς του γειτονικού κρατιδίου και αφετέρου την καθιέρωση νέας συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων κοινής έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Δηλαδή erga omnes».

4) Τι ακριβώς έγινε στο Βουκουρέστι; Ψηφίσατε διπλή ονομασία ή όχι;
«Στο Βουκουρέστι, κυρία Λιάκου, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπερασπίστηκε τα εθνικά δίκαια. Ξεκαθάρισε πως πρώτα θα βρεθεί λύση και μετά θα λάβουν τα Σκόπια πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αυτό λέει εκείνη η απόφαση. Φυσικά δεν αρκεί καμία συμφωνία, απαιτείται η εφαρμογή της. Και εφαρμογή της σημαίνει συνταγματική αλλαγή, την οποία σας ανέλυσα παραπάνω. Και για να σας προλάβω, η διάθεση Ζάεφ να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων και τον αυτοκινητόδρομο, προσωπικά δεν μου λέει κάτι. Η αλλαγή ταμπέλας δεν συνεπάγεται και αλλαγή θέσης. Αντίθετα κρατώ την προκλητική δήλωση Ζάεφ της Τετάρτης ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να αλλάξει το σύνταγμα των Σκοπίων. Ήταν μια δήλωση "χαστούκι" στην εξωτερική μας πολιτική την οποία ερμηνεύω ως ξεκάθαρη θέση να μην απαλειφθούν τα αλυτρωτικά στοιχεία από το σύνταγμα του γειτονικού κρατιδίου».

5) Φοβάστε τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά σας;
«Η ΝΔ δεν φοβάται τη δημιουργία κανενός άλλου κόμματος. Δεν νοείται άλλωστε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας να φοβάται τις ονειρώξεις διαφόρων κύκλων που απεργάζονται σχέδια ανακοπής της πορείας της προς την εξουσία.
Προσέξτε, τα τελευταία δυο χρόνια η ΝΔ προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις με διψήφια ή σχεδόν διψήφια διαφορά. Και αυτό σημαίνει πολλά για τη δυναμική που έχουμε αναπτύξει στην κοινωνία, αρκεί να αναλογιστείτε ότι σχεδόν ποτέ στο παρελθόν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε καταγράψει τέτοιο σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα πολλούς μήνες πριν τις εκλογές. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με double score, δηλαδή διπλάσια διαφορά, του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Κάτι που, επίσης, δεν είναι συνηθισμένο δημοσκοπικά για τον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν φοβόμαστε, λοιπόν, τη δημιουργία κανενός κόμματος. Το μόνο που μας ανησυχεί έντονα είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης και οι κίνδυνοι που γεννούνται εξαιτίας αυτής της ανικανότητας, να χειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα. Και το λέω αυτό διότι είναι τραγικό για τη χώρα η κυβέρνηση να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Σκοπιανό μόνο και μόνο για να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ».

6) Αμφισβητείτε ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος και γιατί;
«Δεν υπάρχει "καθαρή έξοδος" από τα μνημόνια κυρία Λιάκου. Το συγκεκριμένο αφήγημα είναι ένα fake news μέσω του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να παραπλανήσει τους Έλληνες για πολλοστή φορά. Το διευκρίνισε τόσο ο επικεφαλής του EuroWorking Group, κ. Τόμας Βίζερ, τονίζοντας ότι η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι ανεδαφική και πως στην καλύτερη των περιπτώσεων η επιτροπεία θα τελειώσει το 2016, όσο και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Και να σας πω και κάτι ακόμα; Για ποια "καθαρή" έξοδο συζητάμε και ποια αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας όταν ένας στους δυο φορολογούμενους χρωστά στο κράτος, το ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και το 25% του χρέους δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Αύγουστο του 2018 ίσως επιστρέψουμε στο 2014. Δηλαδή κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα».


7) Γιατί δεν μας λέτε καθαρά με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε;
«Ως ριζοσπαστικό φιλελεύθερο κόμμα η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με όσους έχουν τον ριζοσπαστισμό στον τρόπο άσκησης της εξουσίας και τον φιλελευθερισμό στον τρόπο αντίληψης της οικονομίας και της αγοράς γενικότερα. Όποιος συμφωνεί με αυτήν τη γραμμή πλεύσης και πιστεύει αδιαπραγμάτευτα στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, χωρίς να "θολώνει" το μήνυμά της, μπορεί να γίνει συνομιλητής της ΝΔ. Ως κόμμα εξουσίας δεν έχουμε παρωπίδες. Επιθυμούμε τη διεύρυνση, επιδιώκουμε το σχηματισμό μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όποιο κόμμα, όποιος πολιτικός, συντάσσεται με τους ιδεολογικούς μας άξονες έχει θέση στο προσκλητήριο ευθύνη που απευθύνουμε».

8) Αληθεύει ότι ενδιαφέρεστε για το Δήμο Θεσσαλονίκης;
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα με ενδιαφέρει διότι από αυτήν ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Από την άλλη πλευρά στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει περάσει από το μυαλό μου αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ως "στρατιώτης" της παράταξης αγωνίζομαι πάντα για το καλύτερο και από όποια θέση μου ζητήσει ο εκάστοτε πρόεδρος».