"Δεν μπορώ να δεχθώ τον όρο "Μακεδονία" ούτε ως δεύτερο, ούτε ως τρίτο συνθετικό"

"Δεν μπορώ να δεχθώ τον όρο "Μακεδονία" ούτε ως δεύτερο, ούτε ως τρίτο συνθετικό" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

«Δεν μπορώ να δεχθώ τον όρο "Μακεδονία" ούτε ως δεύτερο, ούτε ως τρίτο συνθετικό»

1. Θεωρείτε πως είναι μια καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

«Το "Σκοπιανό" έπρεπε να είχε λυθεί πολλά χρόνια πριν και να μη... σέρνεται για δεκαετίες. Από αυτήν την καθυστέρηση μόνοι ωφελημένοι είναι οι Σκοπιανοί, οι οποίοι με συστηματική προπαγάνδα κατόρθωσαν να αναγνωριστούν με το όνομα "Μακεδονία" από πάρα πολλές χώρες και να εμποτίσουν με τον... ψευτομακεδονισμό τις νεότερες γενιές τους.
Από εκεί και πέρα προσωπική μου άποψη είναι ότι η συγκυρία δεν είναι καλή για την πατρίδα μας. Και αυτό γιατί έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί απλά θέματα, πόσο μάλλον τα κρίσιμα εθνικά.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, η συμφωνία αυτή πρέπει να ικανοποιεί τις εθνικές μας θέσεις και επιδιώξεις».

2. Έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις που κινούνται στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Πώς τις σχολιάζετε και ποια η δική σας θέση;

«Πρώτα από όλα δεν μπορώ να σχολιάσω φήμες. Δυστυχώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εν κρυπτώ χωρίς να έχει την εθνική ευθιξία να ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής ή τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για την πορεία των συζητήσεων. Κοινοβουλευτικά είμαστε στο... σκοτάδι και ενημερωνόμαστε από όσα διαβάζουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είδατε τι συνέβη στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Ενώ όλοι περίμεναν η διαπραγμάτευση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τους είδαμε να βγαίνουν από ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά τη δική μου θέση, είμαι ξεκάθαρος! Δεν μπορώ να δεχθώ τον όρο "Μακεδονία" ούτε ως δεύτερο, ούτε ως τρίτο συνθετικό. Η Μακεδονία είναι μία, είναι ελληνική, είναι η γη των προγόνων μας, η γη που γεννηθήκαμε, η γη στην οποία κατοικούμε και αυτό δεν αμφισβητείται. Το όνομά της δεν πρέπει να ξεπουληθεί. Σαφώς σε μια διαπραγμάτευση μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων μια σειρά ζητημάτων. Ωστόσο αποτελεί εθνική υποχρέωση να παραμείνουμε ακέραιοι στις "κόκκινες γραμμές" που έχουμε χαράξει ως χώρα απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έπραξε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το 2008 ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι».

3. Πως τοποθετήστε στη διάθεσή πολιτών και κάποιων φορέων να οργανώσουν συλλαλητήρια για την ονομασία;

«Ο καθένας έχει το ελεύθερο να πράξει αυτό που επιθυμεί η καρδιά του και υπαγορεύει η συνείδησή του. Εξυπακούεται πως οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την επιτυχία του. Θυμίζω, ωστόσο, ότι το μεγάλο συλλαλητήριο του 1992 στο οποίο συμμετείχε ένα εκατομμύριο κόσμου και στο οποίο ήμουν μέλος της οργανωτικής επιτροπής ως γραμματέας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, πραγματοποιήθηκε υπό την "ομπρέλα" του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, της ΤΕΔΚ και φορέων όπως η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Με αυτό θέλω να πω ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα πρέπει να είναι συγκροτημένα και όχι μέρος σπασμωδικών αντιδράσεων».

4. Θεωρείτε πως η λύση του ονοματολογικού μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες, μακριά από αλυτρωτικές τάσεις;

«Κύριε Καλλίνη, η καλή και ειλικρινή γειτονία μεταξύ των λαών προϋποθέτει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Για αυτό και ως Νέα Δημοκρατία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από πλευράς των Σκοπίων. Για παράδειγμα, ακούω τον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ να υπόσχεται ότι θα μετονομάσει το αεροδρόμιο του κρατιδίου από "Μέγας Αλέξανδρος" σε "Κίρο Γκλιγκόροφ" και να μην το κάνει πράξη. Διαβάζω ότι υπόσχεται να αλλάξει τα σχολικά βιβλία και να μην προχωρά ούτε σε αυτήν την κίνηση καλής θέλησης. Για να μην αναφερθώ στο θέμα των αγαλμάτων που βρίσκονται σε κάθε γωνιά των Σκοπίων ή των πινακίδων των αυτοκινήτων τους που περνούν στην Ελλάδα με το χαρακτηριστικό "MK", το οποίο παραπέμπει στη Μακεδονία. Και επειδή στην πολιτική οι συμβολισμοί έχουν τη δική τους σημασία, αυτού του είδους οι κινήσεις, που επαναλαμβάνω ότι δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής παρά σχετικές εξαγγελίες, θα ήταν έμπρακτη απόδειξη ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο τα Σκόπια αντιμετωπίζουν την Ελλάδα».