«Να μην ξεπουληθεί το όνομα Μακεδονία»

«Να μην ξεπουληθεί το όνομα Μακεδονία» Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής" και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

«Να μην ξεπουληθεί το όνομα Μακεδονία»

«Η χρήση του όρου "Μακεδονία" ως δεύτερο, τρίτο ή... τέταρτο συνθετικό προκαλεί τα πατριωτικά μου αισθήματα. Γεννήθηκα, ανδρώθηκα και ζω στη γη της Μακεδονίας και δεν θέλω το όνομά της να καπηλευτεί από κανένα κρατίδιο», αναφέρει στη συνέντευξη του στη «ΒτΚ», ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου για το καυτό ζήτημα του Σκοπιανό.

Ωστόσο, συνιστά ψυχραιμία και θεωρεί ότι πρέπει να εξετασθεί η προτεινόμενη συμφωνία στο σύνολό της. Επισημαίνει ότι η «κόκκινη γραμμή» της Κυβέρνησης πρέπει να είναι να μην ξεπουληθεί το όνομα Μακεδονία. Επισείει την προσοχή ειδικά στην αποκήρυξη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού από πλευράς των Σκοπίων.
«Ακούω, για παράδειγμα, τον κ. Ζάεφ να υπόσχεται ότι θα μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων από "Μέγας Αλέξανδρος" σε "Κίρο Γκλιγκόροφ" και να μην το κάνει πράξη», τόνισε. Σχετικά με τη στάση του Πάνου Καμμένου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει. «Ο Πάνος Καμμένος αλλάζει άποψη με την ίδια ταχύτητα που αλλάζει τα στρατιωτικά τζάκετ που φορά ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι... εθισμένος στην καρέκλα και θα κάνει τα πάντα για να μην τη χάσει. Πουλά φθηνό λαϊκό πατριωτισμό και μετά αρχίζει τις... εκπτώσεις».

1. Κύριε Καράογλου. Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το ευαίσθητο εθνικό θέμα το Σκοπιανό. Ως Μακεδόνας βουλευτής αν τα Σκόπια έχουν σύνθετη ονομασία με δεύτερο συνθετικό τη λέξη Μακεδονία, σε προσωπικό επίπεδο θα σας άρεσε ή θα προκαλούσε τα πατριωτικά σας αισθήματα;

«Στον αξιακό μου κώδικα, κυρία Μπέλλα, πάνω από όλα είναι η πατρίδα και το Έθνος. Αυτό είναι το πρόταγμά μου. Εξυπακούεται, λοιπόν, ότι χρήση του όρου "Μακεδονία" ως δεύτερο, τρίτο ή... τέταρτο συνθετικό προκαλεί τα πατριωτικά μου αισθήματα. Γεννήθηκα, ανδρώθηκα και ζω στη γη της Μακεδονίας και δεν θέλω το όνομα της να καπηλευτεί από κανένα κρατίδιο. Δεν τους ανήκει, δεν το δικαιούνται, δεν πρέπει να το σφετεριστούν. Αυτό όμως δε αναιρεί το γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση σε ένα ζήτημα το οποίο... σέρνεται για δεκαετίες. Για αυτό και σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου τονίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την προτεινόμενη συμφωνία στο σύνολό της. Ως εκ τούτου συνιστώ σε όλους ψυχραιμία. Αντιλαμβάνομαι ότι το "Σκοπιανό" μπορεί να αξιοποιηθεί από ορισμένους ως... χρυσή ευκαιρία για να χτίσουν πολιτική καριέρα. Αυτή όμως δεν είναι ούτε υπεύθυνη, ούτε πατριωτική στάση. Τυχοδιωκτική είναι, από όλους εκείνους που παριστάνουν τους "ΥπερΜακεδόνες" ζυγίζοντας τους πάντες με ένα άτυπο... πατριδόμετρο, βάζοντας την ταμπέλα του "προδότη" σε όποιον έχει διαφορετική άποψη από τη δική τους».

2. Όπως ακούσαμε και από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας συντάσσεται στην εθνική γραμμή που χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Θεωρείτε ότι αυτή πρέπει να είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης;

«Η κόκκινη γραμμή της Κυβέρνησης πρέπει να είναι να μην ξεπουληθεί το όνομα "Μακεδονία". Από εκεί και πέρα, οι δικές μας κόκκινες γραμμές παρουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα από τον Πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από πλευράς των Σκοπίων. Ακούω, για παράδειγμα, τον κ. Ζάεφ να υπόσχεται ότι θα μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων από "Μέγας Αλέξανδρος" σε "Κίρο Γκλιγκόροφ" και να μην το κάνει πράξη. Διαβάζω ότι υπόσχεται να αλλάξει τα σχολικά βιβλία του κρατιδίου του και να μην τα αλλάζει. Το ίδιο ισχύει και με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκονται σε κάθε γωνιά των Σκοπίων. Παραμένουν στη θέση τους και δεν έχουν απομακρυνθεί. Ακόμα και το θέμα με τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους που περνούν στην Ελλάδα με το χαρακτηριστικό "MK", το οποίο παραπέμπει στη Μακεδονία, είναι σοβαρό και πρέπει να αλλαχθεί σε FYROM. Με αυτό θέλω να πω ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξυπακούεται ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να ικανοποιεί τις εθνικές θέσεις και επιδιώξεις».

3. Υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το αν η κυβέρνηση πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια θέση που αποτέλεσε το απόσταγμα των εθνικών προθέσεων το 2008 ή να ξεκινήσει από μηδενική βάση ώστε να κερδίσει περισσότερα η χώρα. Εσείς τι πιστεύετε;

«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν διαθέτει διαπραγματευτική ικανότητα, ούτε που θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο η συζήτηση για την ονομασία των Σκοπίων να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Τρέμω και μόνο στην ιδέα του τι θα μπορούσε να συμβεί, αναλογιζόμενος τα δυσβάσταχτα μέτρα που φόρτωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις πλάτες του λαού μας μετά τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους για τη δεύτερη αξιολόγηση».

4. Πιστεύετε ότι τελικά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα κάνει στροφή 180 μοιρών στις δηλώσεις του ότι δεν θα δεχθεί να συμπεριληφθεί το όνομα Μακεδονία;

«Ο Πάνος Καμμένος αλλάζει άποψη με την ίδια ταχύτητα που αλλάζει τα στρατιωτικά τζάκετ που φορά ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι... εθισμένος στην καρέκλα και θα κάνει τα πάντα για να μην τη χάσει. Πουλά φθηνό λαϊκό πατριωτισμό και μετά αρχίζει τις... εκπτώσεις! Είναι σύνηθες το φαινόμενο άλλωστε και τα παραδείγματα πολλά. Πλέον τα λόγια του δεν πείθουν ούτε τον ίδιο. Πόσο μάλλον οι δεσμεύσεις του, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι λόγια του αέρα».

5. Πολλά σκοπιανά και αλβανικά ΜΜΕ προβάλλουν ότι το όνομα Νέα Μακεδονία είναι το όνομα που συμφωνήθηκε. Πώς το βλέπετε εσείς; Θα πρέπει η ελληνική θέση να επιμείνει στο να υπάρχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό;

«Όπως σας απάντησα και στην αρχή προσωπικά θα ήθελα να μην υπάρχει καθόλου ο όρος "Μακεδονία". Ούτε άνω, ούτε νέα, ούτε παλιά, ούτε Σλαβομακεδονία. Το θέμα όμως είναι καθαρά στα χέρια της Κυβέρνησης. Για αυτό και εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, περιμένουμε να προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Όσον αφορά στα δημοσιεύματα που αναφέρατε, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση. Διαπραγματεύεται εν κρυπτώ χωρίς να έχει τη στοιχειώδη εθνική ευθιξία να ενημερώσει το Κοινοβούλιο ή τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για την πορεία των συζητήσεων. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει».

6. Πέρα από την ονομασία, πώς η χώρα μας θα πρέπει να διασφαλίσει τις τυχόν προθέσεις αλυτρωτισμού από τα γειτονικά Σκόπια;

«Συμπεριλαμβάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις στο κείμενο της συμφωνίας. Σας ανέφερα ορισμένα παραδείγματα προηγουμένως. Οι όροι της συμφωνίας θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι όταν θα έρθουν στη Βουλή για ψήφιση».

7. Ας περάσουμε στα καυτά οικονομικά θέματα. Πώς σχολιάζετε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν θα υπάρχουν ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα το 2018;

«Ή ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει κατάμουτρα όλους τους Έλληνες ή δεν έχει καμία αίσθηση της πραγματικότητας. Ας διαβάσει προσεκτικά τον προϋπολογισμό του 2018 που ψήφισε, με τον οποίο θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους με επιπλέον 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα. Πραγματικά κάποιος πρέπει να διαθέτει απύθμενο θράσος για να προβαίνει σε αυτού του είδους τις προκλητικές δηλώσεις όταν ευθύνεται για τον οικονομικό μαρασμό και το αδιέξοδο χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα, τον αρχιερέα του λαϊκισμού».

8. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι πλειστηριασμοί. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα καθώς πλέον οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επεκτείνονται και για χρέη προς το δημόσιο.

«Πάγια θέση μας είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαλύψει και να τιμωρήσει τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές". Προτεραιότητα πρέπει να είναι η διαφύλαξη των νοικοκυριών που χτυπήθηκαν πραγματικά από την κρίση, κινδυνεύοντας με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να βρεθούν στο δρόμο. Θα υπενθυμίσω δυο πράγματα: Πρώτον ότι η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στην κυβέρνηση ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και δεύτερον ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πέρασαν από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας χωρίς κανένα όριο».

9. Ποιες είναι οι ενστάσεις για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή εβδομάδα;

«Πρώτα από όλα πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο –τέρας. 1.500 σελίδες και 400 άρθρα δεν διαβάζονται σε λίγες ώρες. Προσωπικά βλέπω πολλά αρνητικά άρθρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερψηφίσουμε τα θετικά».

Σχόλιο 20 λέξεων για τρία πρόσωπα

Αλέξης Τσίπρας

«Ο μαθητής που μόλις σε τρία χρόνια ξεπέρασε το δάσκαλο σε θέματα λαϊκισμού. Όπου "δάσκαλος" βλέπε Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος με ψέματα κυβέρνησε έντεκα ολόκληρα χρόνια».

Νίκος Κοτζιάς
«Μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι είναι από τους πιο σοβαρούς και δραστήριους στην Κυβέρνηση. Ελπίζω να μη με διαψεύσει στο θέμα των Σκοπίων»

Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Ο άνθρωπος των δανειστών στην Κυβέρνηση. Κάνει τη "βρώμικη δουλειά" της κυβέρνησης, κρατώντας σε καταστολή τους "53" και ευχαριστημένους τους Θεσμούς»