"Άθλιος ο δρόμος Γιαννιτσών-Χαλκηδόνας"

"Άθλιος ο δρόμος Γιαννιτσών-Χαλκηδόνας" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες" Πέλλας και στον Χρήστο Δημητριάδη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:
«ΑΘΛΙΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ»

Σημαντική συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, στην εφημερίδα μας. Ο κ. Καράογλου μιλά για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος αλλά και για την παρουσίαση του βιβλίου του «Ορκίζομαι». Ολόκληρη τη συνέντευξη διαβάστε την παρακάτω.

1) Ποιοι ήταν οι κύριοι παράγοντες που σας ώθησαν να καταθέσετε μέσα από την έκδοση του βιβλίου σας, τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση;
«Ήταν, κυρίως, μια εσωτερική ανάγκη κ. Δημητριάδη. Δεν είμαι, ούτε παριστάνω τον συγγραφέα, το τονίζω σε όλες τις παρουσιάσεις του "Ορκίζομαι". Αντίθετα δηλώνω δραστήριος, υπεύθυνος και σκεπτόμενος πολίτης, τίτλο που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως τώρα που στην πατρίδα μας πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και των κρίσιμων επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας αποδείξει ότι διαθέτω το πολιτικό θάρρος να διατυπώνω πάντα ελεύθερα και χωρίς φόβο την άποψή μου, ανέλαβα την ευθύνη να ανοίξω πρώτος εντός της Νέας Δημοκρατίας τη συζήτηση για την ανανέωση του καταστατικού χάρτη της χώρας. Το θεώρησα, εάν θέλετε, υποχρέωσή μου να καταθέσω τις δικές μου προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για την πολιτική συνισταμένη των κανόνων που θωρακίζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Βλέπετε, οι πολίτες μας εκλέγουν με την ψήφο τους ώστε μέσα από τις πράξεις και τις προτάσεις μας να προσαρμόζουμε το κράτος στις απαιτήσεων των καιρών, προετοιμάζοντας το έδαφος για το μέλλον. Κανείς δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια στο αύριο και στις ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτή η αρχή πρέπει να διέπει το επιστέγασμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που οφείλουμε και υποχρεούμαστε να εφαρμόσουμε με όχημα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προσωπικά θεωρώ, κ. Δημητριάδη, ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να συζητήσουμε για μια σειρά θεμάτων όπως η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η αποσύνδεση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την ενίσχυση του με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ως εκ τούτου, δεδομένης της θεσμικής κόπωσης που παρατηρείται σε πολλές διατάξεις του Συντάγματος, που μετρά ήδη 41 χρόνια ισχύος, οφείλουμε να εξελίξουμε την «αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών», κοινώς το Σύνταγμα, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε μια σύγχρονη πολιτεία και ένα πολιτικό σύστημα με ξεκάθαρο ρόλο, μα και ευθύνες. Έτσι "γεννήθηκε" η ιδέα για τη συγγραφή του "Ορκίζομαι"».

2) Πολλά προβλήματα της Β Θεσσαλονίκης είναι κοινά με την Πέλλα. Αγροτικό- Σύνδεση Γιαννιτσών-Χαλκιδόνας-Σιδηροδρομικό δίκτυο με σύνδεση Γιαννιτσών- Β΄Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η άποψη σας;
«Με τον νομό Πέλλας έχω ιδιαίτερα φιλικούς και συγγενικούς δεσμούς, για αυτό και τον επισκέπτομαι τακτικά. Έχω εικόνα για όλα τα ζητήματα που τον αφορούν, μιας και πολλά από αυτά απασχόλησαν και εμένα ως Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης. Χωρίς ίχνος υπερβολής θεωρώ ότι η Πέλλα, που είναι ένας ευλογημένος τόπος, είναι αδικημένη. Είναι ο μοναδικός Νομός που δεν έχει κάθετο οδικό άξονα στην Εγνατία Οδό και που ο υφιστάμενος δρόμος που καταλήγει σε Γιαννιτσά και Έδεσσα είναι πραγματικά άθλιος. Σαφώς και έπρεπε να υπάρχουν προτεραιότητες, με πρώτη από όλες την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στον οποίο οι οδηγοί θα κινούνται με ασφάλεια και θα εξοικονομούν χρόνο. Και δεν είναι μόνο το ζήτημα του οδικού δικτύου, υπάρχουν πολλά άλλα στα οποία αναφέρεστε και εσείς. Όλα αυτά εξυπακούεται ότι πρέπει να επιλυθούν... χθες. Όπως εξυπακούεται ότι ευθύνη για το ότι δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα φέρουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στα κοινά, μηδενός εξαιρουμένου. Εν πάση περιπτώσει, με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη νέα προσπάθεια που θα ξεκινήσει για το σύνολο της πατρίδας μας, είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα του Νομού θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα υπευθυνότητα. Σε ό,τι με αφορά είναι αυτονόητο ότι θα συστρατευθώ σε αυτήν την προσπάθεια».

3) Πολλές περιοχές της εκλογικής σας περιφέρειας έχουν δεχθεί το μεταναστευτικό ρεύμα. Ποια είναι η άποψη σας;
«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στη Β΄ εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης αλλά συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι η Μακεδονία και η Θράκη σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε απέραντο hot spot. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου γιατί φοβάμαι ότι τους επόμενους μήνες το όλο θέμα θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, μιας και την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σταδιακή επανέναρξη από τον Μάρτιο της επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων περνούν παράνομα σε χώρες της Ευρώπης. Για αυτό, λοιπόν, καλώ την Κυβέρνηση να πάψει να λειτουργεί ως Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, δημιουργώντας "νέες πόλεις" χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων δίπλα σε αστικά κέντρα. Η λύση είναι ισομερής κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη όταν πρόκειται για τη δημιουργία hot spot. Ελλάδα είναι και η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία γενικότερα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Το πρόβλημα είναι η ίδια η Κυβέρνηση».

4) Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των μικρών συνταξιούχων. Προβλέπετε πρόωρες εκλογές;
«Από το περίφημο "Τσοβόλα δώστα όλα", περάσαμε στο "Αλέξη δώστα όλα". Δεν ξέρω αν ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει το έδαφος για πρόωρες εκλογές, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στήνει μια μεγάλη πολιτική απάτη προκειμένου να εξαπατήσει για πολλοστή φορά τους συνταξιούχους. Προσέξτε το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιστρέψει 600 εκ. ευρώ στους συνταξιούχους βαφτίζοντάς τα κοινωνική παροχή, για να πάρει πίσω περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα νέα μέτρα που θα φορτώσει στις πλάτες όλων των Ελλήνων εξαιτίας της ανικανότητας και της ανευθυνότητας που τη διακρίνει. Εάν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι άλλο πράγμα να χορηγείς εσαεί 13η σύνταξη και άλλο να δίνεις έκτακτο βοήθημα, είναι άλλο να αναδιανέμεις το πλεόνασμα που δεν έχεις ακόμη εξασφαλίσει και άλλο να επιστρέφεις στους συνταξιούχους το 1/10 των χρημάτων που τους έχεις περικόψει με τις πολιτικές σου. Η κοροϊδία έχει και τα όριά της... Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε αποδρομή και δεν πρόκειται να διασωθεί όσες παροχές και αν εξαγγείλει. Είναι επικίνδυνοι για τη χώρα και αυτό συνεπάγεται ότι οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο».

5) Θεωρείτε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό ή με λίστα;
«Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας εφαρμόζοντας μια πολιτική με ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό στίγμα. Ήδη ο Πρόεδρός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί για μια σειρά αλλαγών που περιλαμβάνουν μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δυο χρόνων, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% εντός διετίας, επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο13%, κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, καθώς και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ. Κάθε ημέρα που περνά με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τιμόνι της χώρας είναι μια ακόμη πληγή στο ταλαιπωρημένο σώμα της Ελλάδας. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο πιο μικρή θα είναι η ζημιά».


6) Πως κρίνετε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Και μόνο το γεγονός ότι σε διάστημα ενός χρόνου, από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος μέχρι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία κάλυψε τη δημοσκοπική απόσταση που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προηγείται πλέον μέχρι 16 μονάδες, λέει πολλά. Όπως λέει πολλά και το συντριπτικό προβάδισμα που καταγράφει ο κ. Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός. Η "συμφωνία Αλήθειας" που θέλουμε να επικυρώσουμε με την κοινωνία έχει απτά αποτελέσματα και επιβεβαιώνει αυτό που φωνάζουμε εδώ και δυο χρόνια, ότι δηλαδή η κυβερνητική πολιτική βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Ο αγώνας της Νέας Δημοκρατίας για μια καλύτερη Ελλάδα συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Και συνεχίζεται, κ. Δημητριάδη, γιατί εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι επερχόμενες εκλογές, αλλά οι επόμενες γενιές».